gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Χαρακτηριστικά του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑ Νομός ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ" .


Χαρακτηριστικά του τόπου (12)

Διάφορα

Ο ζωντανός θησαυρός της Κεφαλονίτικης φύσης

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
  Δύο υγρότοποι, η λιμνοθάλασσα του Κούταβου και ο βάλτος Λιβάδι, αποτελούν ενδιάμεσο σταθμό στο μεταναστευτικό ταξίδι πολλών πουλιών. Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει επίσης βαλτοχελώνες και άλλα είδη ερπετών.
  Η μεσογειακή φώκια Monachus monachus εμφανίζεται κυρίως στις άφθονες σπηλιές που υπάρχουν στο βόρειο άκρο του νησιού.
  Η θαλάσσια χελώνα Caretta-caretta προτιμά κυρίως τις αμμουδερές παραλίες στα Ποταμάκια της Σκάλας καθώς και τις παραλίες του Ξι και του Μέγα Λάκκου στην Παλλική. Εκεί γεννά τ’ αυγά της, τη νύχτα, από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο και σκάβοντας ένα λάκκο τα κρύβει στην αμμουδιά. Τ’ αυγά επωάζονται μόνα τους στην ζεστή άμμο και περίπου 55 μέρες αργότερα τα μικρά χελωνάκια σπάνε το κέλυφος και κατευθύνονται όλα μαζί προς την θάλασσα για ν’ αρχίσουν την μεγάλη περιπέτεια της ζωής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Αρχιτεκτονική

  Η λαϊκή αρχιτεκτονική παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Κεφαλονιά. Έχει δεχτεί επίδραση από δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα και διατηρεί μεταλλαγμένα και εξελιγμένα πολλά στοιχεία που συναντάμε στην Στερεά Ελλάδα.
  Τα κεφαλονίτικα παραδοσιακά σπίτια είναι συνήθως διώροφα, με πέτρινη εξωτερική σκάλα, άνετους κύριους και βοηθητικούς χώρους και ιδιαίτερη φροντίδα στην διακόσμηση.
  Λίγα είναι σήμερα τα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καθώς τα περισσότερα σπίτια καταστράφηκαν στους σεισμούς του 1953.
  Ωστόσο, αυτά που υπάρχουν είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών και αποπνέουν την αρχοντιά των κατοίκων και την μαστοριά των τεχνιτών.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Εξαίρετες τοποθεσίες

ΑΕΤΟΣ (Οικισμός) ΙΘΑΚΗ
Κατάφυτες πλαγιές, εξαιρετική θέα και στην κορυφή του αρχαία τείχη των Αλαλκομενών.

Καρστικοί σχηματισμοί

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ (Νησί) ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
Παραδείγματα είναι οι Καταβόθρες Αργοστολίου και το σπήλαιο Μελισσάνης.

Ο τόπος κατοικείται συνεχώς από το 6000 π.Χ.

Παραδοσιακοί οικισμοί χαρακτηρισμένοι

ΚΟΝΤΟΓΕΝΝΑΔΑ (Χωριό) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Τα περισσότερα σπίτια 18ου-19ου αιώνα.

Σεισμογενείς περιοχές

Φυσικά-γεωλογικά φαινόμενα

Καταβόθρες

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ (Πόλη) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Το 1963 αποκαλύφθηκε ότι να νερά που χάνονταν κατέληγαν μετά από 14 ημέρες στη λίμνη Μελισάνης, σε απόσταση 17 χλμ.

Πολύ ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που επί αιώνες έμενε ανεξήγητο. Πρόκειται για υπόγεια τούνελ, μέσα στα οποία εισχωρούν τα θαλασσινά νερά στην περιοχή του Αργοστολίου. Εν συνεχεία τα τούνελ περνούν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, διασχίζουν υπόγεια τα βουνά του νησιού, όπου και ανακατεύονται με τα νερά της βροχής και καταλήγουν στη Σάμη, στην ανατολική μεριά του νησιού. Το 1963, αυστριακοί γεωλόγοι βοήθησαν στην κατανόηση του φαινομένου με τη βοήθεια μεγάλης ποσότητας χρωστικής ουσίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Ο βράχος "Κουνόπετρα"

ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ (Οικισμός) ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ
Ενα από τα περίεργα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο που απέχει λίγα εκατοστά από την ακτή και παλιότερα συνήθως κινιόταν ρυθμικά. Οι έρευνες που έγιναν μέχρι το 1953 ήταν ανεπαρκείς. Όπως γράφει το 1900 ο φυσικομαθηματικός Ε.Τ. Κωνσταντακάτος «η ήρεμη κίνησή του είναι ορατή από την ακτή και οι κινήσεις του είναι 20 ανά λεπτό. Αυτός που πατάει πάνω του νιώθει την παλμική κίνηση του βράχου». Όλα αυτά έπαψαν μετά το σεισμό του 1953, όταν η κίνηση του βράχου σταμάτησε, γιατί οι σεισμοί προκάλεσαν μετατόπιση τμημάτων του βυθού και σταθεροποιήθηκε η βάση του. Τώρα τελευταία όταν η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη κινείται ρυθμικά άλλος βράχος, δίπλα στην Κουνόπετρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Παλικής


Σήμερα είναι ένας μεγάλος βράχος, που εξέχει από τη θάλασσα. Ονομάστηκε Κουνόπετρα γιατί κινούνταν ρυθμικά μέχρι τους σεισμούς του 1953. Αποτελούσε μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Μετά το σεισμό η μετατόπιση των τμημάτων του βυθού σταθεροποίησε τη βάση της Κουνόπετρας, η οποία έπαψε να κινείται.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ