gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα για το τοπωνύμιο: "ΜΟΝΗ ΚΑΨΑ Μοναστήρι ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ".


Προσκυνήματα (3)

Μοναστήρια

Μονή Τιμίου Προδρόμου Καψά

Τηλέφωνο: +30 28430 51458
Φαξ: +30 28430 51458
  Βρίσκεται στην περιοχή μεταξύ Μακρύ Γιαλού και Γούδουρα και αποτελεί ένα μνημείο για την επαρχία Σητείας συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο γίνεται εορτή αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη όπου μπορείτε να παρευρεθείτε για να ζήσετε την μυστηριακή ατμόσφαιρα του μοναστηριού και να προσκυνήσετε τα οστά του Γεροντογιάννη.

  Ανάμεσα στις Λιθίνες και το Μακρυγιαλό υπάρχουν πινακίδες για τη Μονή Καψά. Αυτή που είναι προς τη θάλασσα υποδεικνύει ένα πιο γραφικό δρόμο και σας δίνει την ευκαιρία να σταματήσετε σε ένα από τους πολλούς ορμίσκους για κολύμπι.
Η Μονή Καψά βρίσκεται στις νότιες ακτές της Κρήτης και απέχει από τον Μακρυγιαλό γύρω στα δέκα χιλιόμετρα και περίπου 35 χιλιόμετρα από την Ιεράπετρα. Το μοναστήρι βρίσκεται ψηλά σ' ένα βράχο, και ιδρύθηκε το 15ο αιώνα. Το ιερό της εκκλησίας βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά ενώ το υπόλοιπο μέρος της είναι χτισμένο έξω απ' τη σπηλιά.
Ένας εκκεντρικός μοναχός, ο Γεροντογιάννης, έχει θαφτεί εκεί και οι ντόπιοι τον σέβονταν σαν άγιο καθώς λέγεται ότι μπορούσε να κάνει θαύματα και να θεραπεύει αρρώστους, γεγονός που προκαλούσε κοσμοσυρροή επισκεπτών στο μοναστήρι. Τα προσκυνήματα αυτά ενόχλησαν τις τουρκικές αρχές, που τον συνέλαβαν αλλά μετά τον άφησαν ελεύθερο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο μοναχός τα πέρασε προσευχόμενος στο Θεό, σε μια μικρή σπηλιά πάνω απ' την εκκλησία. Οι δύο μικρές τρύπες στο έδαφος της σπηλιάς αυτής φημολογείται ότι έγιναν από τα γόνατα του αγίου κατά τη διάρκεια των προσευχών του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ