gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 19 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΥΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Προσκυνήματα (19)

Εκκλησίες

Ναός Αγίου Γεωργίου

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
  Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο "Σαν Τζώρτζης", βρίσκεται στην κορυφή του λόφου της ´Ανω Σύρου. Είναι η μητρόπολη των καθολικών της Σύρου.
  Χτίστηκε γύρω στα 1200 μ.Χ., ίσως και λίγο παλαιότερα. Έχει ανακαινισθεί 3 φορές κατά το παρελθόν και τη σημερινή του μορφή πήρε στα 1834. Είναι μητρόπολη των καθολικών από το 1652. Καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1617. Ο ναός είναι τρίκλιτη βασιλική.
  Διαθέτει εντυπωσιακό όργανο (αρμόνιο), υπέροχες τοιχογραφίες και αγάλματα αγίων.
  Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του προστάτη Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας της Ελπίδος, στην οποία οι Συριανοί δείχνουν μεγάλη ευλάβεια. Επίσης μπορούμε να διακρίνουμε την προσωπογραφία του μάρτυρα Επισκόπου Ανδρέα Κάργα που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους.
  Στο πίσω μέρος του ναού στεγάζεται το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου.

Ναός Αγίου Αντωνίου

Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η προτομή του Απανωσυριανού λογοτέχνη Βελισάριου Φρέρη.

Ναός Αγίου Νικολάου

Ο Αγιος Νικόλαος, "ο Φτωχός", είναι η μια από τις δύο ορθόδοξες εκκλησίες του λόφου της Ανω Σύρου. Η άλλη είναι η Αγία Τριάδα.

Ναός Αγίου Σεβαστιανού

Στους πρόποδες του λόφου της Ανω Σύρου βρίσκεται ο ιστορικό ναός του Αγίου Σεβαστιανού.

Ναός Αγίας Υπακοής (ορθόδοξη εκκλησία)

ΓΑΛΗΣΣΑΣ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Στο ύψωμα του Γαλησσά βρίσκεται το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (ή Υπακοής). Εδώ έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίας ακρόπολης.

Ναός Αγίου Ιωάννη (ορθόδοξη εκκλησία)

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Ο επισκέπτης της Ποσειδωνίας μπορεί να θαυμάσει τον ορθόδοξο ναό του Αγίου Ιωάννη.

Ναός Αγίου Πέτρου (καθολική εκκλησία)

Ο επισκέπτης της Ποσειδωνίας μπορεί να θαυμάσει τον καθολικό ναό του Αγίου Πέτρου.

Ναός Santa Μaria Della Grazia

Η Ποσειδωνία ονομάζεται και Ντελλαγράτσια, από την εκκλησία της Santa Maria Della Grazia.

Ναός Αγίου Δημητρίου

ΣΥΡΟΣ (Πόλη) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Ο Άγιος Δημήτριος είναι η εκκλησία που με τις καμπάνες της καλωσορίζει τους επισκέπτες στο νησί κατά την είσοδο του πλοίου στο λιμάνι. Το άκουσμα της καμπάνας είναι το σημάδι πως το ταξίδι φτάνει στο τέλος του. Η θέα της πόλης διαδέχεται τη μονοτονία του ορεινού τοπίου. Οι πρώτες εντυπώσεις για το νησί αλλάζουν αμέσως. Η ίδρυση του ναού στο συγκεκριμένο σημείο συνδέεται με την εύρεση της εικόνας του Αγίου σε κάποιο βράχο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αγίου Νικολάου

  Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται λίγο πριν τη συνοικία Βαπόρια και είναι το καύχημα της μεγαλοαστικής Ερμούπολης.
  Θεμελιώθηκε το 1848. Πραγματικά επιβλητικός ναός, με τις πλατιές σκάλες, το γαλάζιο τρούλο και τα μεγαλόπρεπα καμπαναριά του. Είναι τύπου βασιλικής με τρούλο και διαθέτει ένα απ' τα ωραιότερα μαρμάρινα τέμπλα, έργο του γλύπτη Γ. Βιτάλη. Επίσης καλλιτεχνήματα αποτελούν οι μαρμάρινοι άμβωνας και επισκοπικός θρόνος. Ο ναός είναι πλούσια διακοσμημένος.
  Μπροστά στην εκκλησία υπάρχει το μνημείο του «Άταφου Aγωνιστή». Eίναι το πρώτο μνημείο που στήθηκε για τους άγνωστους αγωνιστές της ελευθερίας στα 1889, έργο του αρχιτέκτονα O. Bιτάλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Αναστάσεως

  Η εκκλησία της Ανάστασης βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Δήλι. Είναι από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του νησιού αφού ξεχωρίζει στην κορυφή του ενός λόφου όπως άλλωστε και ο καθολικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον απέναντι λόφο. Θεμελιώθηκε το 1873 με σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Ελευθεριάδη και εγκαινιάστηκε το 1909. Ο ναός είναι σταυροειδής με τρούλο με τρεις κόγχες να προεξέχουν στην ανατολική πλευρά του. Στο εσωτερικό του υπάρχουν τρία κλίτη που χωρίζονται με τοξοστοιχίες. Το τέμπλο, ο άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος είναι από ξύλο. Τοιχογραφίες υπάρχουν μόνο στο ιερό και στον τρούλο. Τα χρώματα είναι απαλά και κυριαρχεί το γαλάζιο. Η θέα από την Ανάσταση είναι μαγευτική. Κάτω από την εκκλησία απλώνεται η Ερμούπολη και το λιμάνι ενώ ακριβώς απέναντι διακρίνεται ο μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου. Το Πάσχα στην εκκλησία αυτή γίνεται πραγματικός πόλεμος από τα βεγγαλικά που όμως προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Ευαγγελίστριας

  Ο ναός αυτός είναι καθολικός και χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Στη θέση που χτίστηκε υπήρχε παλαιότερος ναός. Ο Γρηγόριος Στέφανος, πρόξενος της Αυστρίας ξανάχτισε το ναό στα 1829 με σχέδια του Τήνιου αρχιτέκτονα Χ. Σήμο. Ο τάφος του Γ. Στέφανου βρίσκεται στο κέντρο της εκκλησίας. Δεν είναι η μητρόπολη των καθολικών όπως συχνά λέγεται, αλλά ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Μαρμάρινοι κίονες χωρίζουν το ναό σε τρία κλίτη. Το εσωτερικό της είναι λιτό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

  Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι γνωστή ως η "εκκλησία των Ψαριανών", από το όνομα της συνοικίας "Ψαριανά" στην οποία βρίσκεται. Χτίστηκε στα 1828 με χρήματα του Υδραίου Θεόδωρου Πλατανίτη, ο οποίος ανέλαβε να την αφιερώσει στους κατοίκους και από τα εισοδήματά της να παραλάβει μόνο τα χρήματα που δαπάνησε για την κατασκευή της. Έτσι στα 1832 η εκκλησία παραχωρήθηκε στο κοινό. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 20 Αυγούστου 1850. Είναι τρίκλιτη βασιλική και το εσωτερικό της είναι διακοσμημένο με ξυλόγλυπτο θόλο, άμβωνα και επισκοπικό θρόνο. Στο ναό φυλάσσεται ένα πολύ σπουδαίο έργο τέχνης. Είναι το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου που εικονίζει την Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο μεγάλος ζωγράφος υπογράφει : "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας". Κατά πάσα πιθανότητα η εικόνα αυτή μεταφέρθηκε από τη Βενετία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Ναός Φανερωμένης (καθολική εκκλησία)

ΧΡΟΥΣΑ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Στα Χρούσσα, πάνω στο λόφο ξεχωρίζει η καθολική εκκλησία της Φανερωμένης, στη γιορτή της οποίας συγκεντρώνεται πλήθος πιστών.

Εξωκκλήσια

Ξωκλήσι Αη Στέφανου

ΓΑΛΗΣΣΑΣ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
Ο Γαλησσάς βρίσκεται μέσα σε ένα γραφικό και όμορφο τοπίο. Στην ακρογιαλιά του συνωστίζεται πλήθος παραθεριστές, ο μόλος του προσφέρεται για ωραίους περιπάτους και θαυμάσια θέα, ενώ οι ρομαντικοί μπορούν να περπατήσουν μέχρι το ξωκλήσι του Αη Στέφανου, που είναι χτισμένο στα βράχια πάνω στο κύμα.

Μοναστήρια

Μονή Πατέρων Καπουκίνων Σύρου

ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 82576

Μονή Πατέρων Ιησουϊτών Σύρου

Τηλέφωνο: +30 22810 88546
Φαξ: +30 22810 82343
  Κατηφορίζοντας τα κάτασπρα σκαλιά από το ναό του Αγίου Γεωργίου, θα οδηγηθούμε στο μοναστήρι των Πατέρων Ιησουϊτών, που δεσπόζει πάνω από το ναό της Παναγίας του Καρμήλου. Η μονή ιδρύθηκε το 1744, ενώ η σημερινή της μορφή ολοκληρώθηκε στα 1852-53. Το μοναστήρι, μη επανδρωμένο σήμερα, αποτελεί σημαντικό ιστορικό μνημείο, όπου φυλάσσονται πολύτιμα παλαιά έγγραφα, εικόνες και εκκλησιαστικά αντικείμενα, ενώ διαθέτει και μια ιδιαίτερα σημαντική βιβλιοθήκη με 6.000 τόμους.

Μονή Αγίας Βαρβάρας Σύρου

ΚΙΝΙ (Οικισμός) ΣΥΡΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 71150

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ