gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 16 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΛΛΑΝΑ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (16)

Εκκλησίες

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Αγόριανης

ΑΓΟΡΙΑΝΗ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Τηλέφωνο: +30 27310 61301
  Ο ναός είναι κοιμητηριακός και ανήκει στο σταυροεπίστεγο τύπο. Στα ανατολικά απολήγει σε ημικυκλική αψίδα, ενώ στα δυτικά προσκολλάται μεταγενέστερος νάρθηκας. Στα βόρεια του ναού έχει προστεθεί σε μεταγενέστερη εποχή λιθόκτιστο οστεοφυλάκιο. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού, που σώζεται σχεδόν ολόκληρος, εντάσσεται σε καλό επαρχιακό καλλιτεχνικό ρεύμα και χρονολογείται στον 14ο αιώνα.
Λειτουργεί ως κοιμητηριακός ναός του χωριού.
  Στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες επισκευής της στέγης του ναού. ΄Εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του. Πρόσφατα εγκρίθηκε και προωθείται η εκτέλεση σειράς επειγουσών εργασιών για τη στερέωση και προστασία του ναού.   Eνδιαφέρον παρουσιάζουν τα πλησιέστερα χωριά, όπου σώζονται αξιόλογα μνημεία. Στο Λογγανίκο υπάρχουν ο Αγ. Γεώργιος, οι Αγ. Απόστολοι (14ου αιώνα) και η Κοίμηση της Παναγίας (15ου αιώνα). Ο ενοριακός ναός της Γέννησης της Παναγίας στο Καστόρι κοσμείται με αξιόλογη ζωγραφική (αρχών 20ου αιώνα) και με ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Κοιμήσεως Θεοτόκου

  Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το μοναστήρι της Παναγίας κατείχε μεγάλη έκταση, περιβαλλόταν από πυκνούς θάμνους και υδρευόταν από τη"νεραϊδόβρυση". Σήμερα δεν σώζεται τίποτα από το παλαιότερο μοναστήρι (πιθανόν του 17ου αιώνα). Υπάρχει, όμως, μικρό εκκλησάκι και δίπλα του μεγαλοπρεπής ναός, ο οποίος κτίστηκε για να εκπληρωθεί το τάμα που έκαναν στρατιώτες από την Αγόριανη στο πεδίο της μάχης του Δεμίρ-Ισάρ, το 1913. Η θεμελίωσή του έγινε το 1924 και τα εγκαίνια το 1958.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πελλάνας


Τιμίου Προδρόμου

  Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Στο εσωτερικό του παλιού ναού σώζεται μία μοναδική Δευτέρα Παρουσία σε πρωτότυπη σύνθεση, δωρεά Πανάγου Μανίνου (1901) καθώς και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Τα δύο αρχοντικά: του μεγάλου ευεργέτη Πανάγου Μανίνου και των κληρονόμων Παπαδόπουλου (Βρουντούρη).

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πελλάνας


Αγιος Δημήτριος

ΒΟΡΔΟΝΙΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
  Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται κάτω από το φράγκικο κάστρο. Πρόκειται για τον παλαιότερο ναό της περιοχής. Χτίστηκε το 1712 περίπου, ενώ σήμερα σώζονται τα ερείπιά του. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας υπήρξε ορμητήριο των αγωνιστών και χρησίμευσε και ως κοιμητήριο. Τα οστά των αγωνιστών φυλάσσονται σε οστεοφυλάκιο κοντά στο Ναό. Διέθετε χειροποίητες εικόνες του 1700 και τοιχογραφίες. Το 1870 με την κατάρρευση του ναού οι τοιχογραφίες καταστράφηκαν. Το 1972 με απόφαση του Γεωργίου Τσενέ και των κατοίκων της Βορδόνιας ο ναός ξαναχτίστηκε σε άλλο σημείο βόρεια του Αγίου Γεωργίου και οι εικόνες του παλαιού ναού μεταφέρθηκαν εκεί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πελλάνας


Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης (19ος αιώνας)

Στη θέση "Κιρίμπεη". Σώζονται τα ερείπια του ναού και μερικές αξιόλογες εικόνες, οι οποίες φυλάσσονται σήμερα στο Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Το Σταυρούλι

  Πρόκειται για τον Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που χτίστηκε σε κορυφή κοντά στο βουνό το 1825-1827. Οι εικόνες χρονολογούνται από το 1780-1790 και οι περισσότερες είναι κεντημένες στο χέρι και στη συνέχεια κολλημένες σε ξύλο. Πλάι στην εκκλησία υπάρχει σταυρός μέσα στον κορμό δένδρου. Η παράδοση αναφέρει ότι τον τοποθέτησαν εκεί οι κάτοικοι της περιοχής όταν κεραυνός έπεσε στο δένδρο και το άνοιξε στα δύο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πελλάνας


Αγίου Δημητρίου

ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Έχει κτιστεί μέσα στο βράχο, στη δεξιά πλευρά της κορυφής του λόφου "Καστράκι", στο πάνω μέρος του χωριού, πάνω από την περιοχή "Σκουριά". Σώζονται πολλές εικόνες από το 17ο αιώνα.

Παναγιά του βουνού

ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
  Εορτάζει στα εννιάμερα από την Κοίμησή της. Χτίστηκε κατά την Τουρκοκρατία και αποτέλεσε τη Μητρόπολη της ΄Ανω Καστανιάς και στη συνέχεια το θρησκευτικό κέντρο λατρείας και προσκυνήματος όλων των κατοίκων του Β. Ταϋγέτου. Γενεές επί γενεών ανεβαίνουν με όλα τα μέσα "αφ΄ εσπέρας" στο βουνό για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία, να ευχαριστηθούν μέσα στο ελατόδασος, να τραγουδήσουν και να χορέψουν τρωγοντας και πίνοντας δίπλα στα κρύα νερά των Καμαριών και της Λουσίνας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Πελλάνας


Αγιάννης Νηστευτής

Πάνω σε κορυφή με κέδρα και αφάνες, στη βόρεια πλευρά του Καστορείου. Καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Αγίου Σπυρίδωνος

ΣΟΥΛΗΝΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Κοντά στο Αρχοντικό του Λιναρδάκη. Το τέμπλο του κοσμούν εικόνες που πιθανόν δημιούργησε ο Παναγιώτης Ζωράφος (τέλη 19ου αιώνα).

Εξωκκλήσια

Προφήτη Ηλία

ΓΕΩΡΓΙΤΣΙ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
  Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται στο δρόμο από Αλευρού για Γεωργίτσι, δίπλα στο ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι. Κτίστηκε το 1619 μ.Χ. και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον εξωτερικό τοίχο είναι ζωγραφισμένοι οι Αρχάγγελοι σε φυσικό μέγεθος και από πάνω επιγραφή που αναφέρει ότι οι Αρχάγγελοι, το δεσποτικό και ο σταυρός του τέμπλου έγιναν επί της ηγεμονίας του ιερέα Γερμανού (Κούτση) το 1824.
  Το εσωτερικό του ναού είναι έργο καλλιτεχνικής δημιουργίας της οικογένειας Κακαβά, με τις παραστάσεις των προφητών, του Αγίου Νικολάου, του προφήτη Ηλία, Αγίων Θεοδώρων, της Γέννησης του Χριστού κ.λπ., που κοσμούν το αξιόλογο τούτο μνημείο. Η μονή διαλύθηκε το 1833. Στη βρύση και τη γύρω περιοχή διοργανώνεται "πανηγύρι" στις 20 Ιουλίου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πελλάνας


Αγιος Γεώργιος στη Λουσίνα

ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Ερειπωμένο εξωκλήσι. Καταστράφηκε από τους Γερμανούς.

Εισόδια της Θεοτόκου "Μισοσπορίτισσας"

Εξωκλήσι μέσα σε σπηλιά, απέναντι από το Καστόρι. Μάλλον πρόκειται για το ασκηταριό του Αγίου Θεοκλήτου.

Ζωοδόχου Πηγής

ΠΕΛΛΑΝΑ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Ξωκκλήσι έξω από το χωριό. Περιβόλια μέσα σε σπηλιά.

Καθεδρικοί ναοί

Η Γέννησις της Θεοτόκου

ΚΑΣΤΟΡΕΙΟ (Χωριό) ΠΕΛΛΑΝΑ
Ο ναός, με το περίτεχνο τέμπλο, ανοικοδομήθηκε το 1879 και εγκαινιάσθηκε το 1893 από το Μητροπολίτη Σπάρτης Θεόκλητο Μηνόπουλο. Ο ναός τιμάται την 1η Δεκεμβρίου (μνήμη του Αγίου Θεοκλήτου). Επίσης γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, Γεννέσιον της Θεοτόκου.

Μοναστήρια

Μονή Καστρίου

Τηλέφωνο: +30 27310 57238
  Τη Μονή Καστρίου,γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ομώνυμο χωριό Καστρί. Το μοναστήρι αυτό είχε τιμηθεί με σταυροπηγιακά προνόμια του οικουμενικού θρόνου αλλά καταστράφηκε μετά την παράδοση του Μυστρά στους Οθωμανούς (1460).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ