gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ Χωριό ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (2)

Εκκλησίες

Αγία Σοφία

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ (Χωριό) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Χτισμένη από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο το Β' με τρούλο (οκταγωνικό), θεωρείται από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά μνημεία. Ο τρούλος της στεγάζει σχεδόν όλη την εκκλησία και αντιστοιχία και στις τρεις κόγχες του Ιερού. Δε στηρίζεται σε σφαιρικά τρίγωνα μόνο, αλλά και σε τέσσερις κόγχες στις γωνίες.
  Πάνω απ' την εξωτερική πόρτα βρίσκεται σκαλισμένη πλάκα βυζαντινή με δύο παγώνια και δύο αρνάκια. Ελάχιστες ξεφτισμένες τοιχογραφίες ξεχωρίζουν στο νάρθηκα και στο ιερό, κι αυτές κατεστραμμένες από το 1540, που οι Τούρκοι της είχαν μεταβάλει σε τζαμί. Το μαρμαροπελεκημένο τέμπλο της βρίσκεται σε κομμάτια παραριγμένα γύρω και στη θέση του έβαλαν ένα πρόχειρο μπογιατισμένο , με άτεχνες εικόνες και μικροκάντηλα.
  Πάνω από τις τρεις πύλες, που ενώνουν το νάρθηκα με το ναό, σώζονται ψιλοσκαλισμένα από βυζαντινούς τεχνίτες, μαρμάρινα υπέρθυρα. Το καθένα έχει σχέδια κι από δύο περιστεράκια που κρατούν στο στόμα τους ένα κλωνάρι ελιάς. Καθώς διηγούνται, η Αννα Σοφία της Μονεμβασιάς είχε εκατόν μία πόρτες και παράθυρα.
  Εσωτερικές τοιχογραφίες: Σώζονται ο Παντοκράτορας πάνω από το ιερό, στηθάρια αγίων στη βάση του τρούλου, ιεράρχες στα τόξα, προσκομιδή αγγέλων στο Μεγάλο Αρχιερέα στο νάρθηκα καθώς μπαίνουμε.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Κρήτης


Καθεδρικοί ναοί

Ελκόμενος

  Είναι και η Μητρόπολη, τύπου μεταγενέστερης βασιλικής με τρούλο, χτισμένη αρχικά κατά την παράδοση το 13ο αιώνα, από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β', τον Παλαιολόγο. Το ψηλό καμπαναριό βρίσκεται χώρια από την Εκκλησία. Μόλις περνούμε το νάρθηκα, βλέπουμε δεξιά και αριστερά, ως μπαίνουμε στην Εκκλησία, τους δύο μαρμαρένιους θρόνους για τους βασιλιάδες, καθώς και στην κόγχη του Ιερού τα ημικυκλικά χτισμένα σκαλοπάτια, που βάσταζαν τον αρχιερατικό θρόνο.
  Ο Ελκόμενος είχε ένα εξαιρετικής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, που βρίσκεται τώρα (σκωροφαγωμένο) στην εκκλησία της Μυρτιδιώτισσας ή Κρητικιάς. Η Μητρόπολη της Μονεμβασιάς έχει τέσσερις ονομαστές μεγάλες εικόνες, ζωγραφισμένες απάνω σε σανίδι. Ως σπουδαιότερη απ' όλες θεωρήθηκε ο Ελκόμενος Χριστός, ο μεγαλύτερος καλλιτεχνικός θησαυρός της Μονεμβασιάς. Σπουδαίες επίσης θεωρούνται: Η Σταύρωση, η Λυπημένη Παναγία και η Γέννηση. Τοιχογραφία ή άλλο κόσμημα δεν υπάρχει σ' όλη τη Μητρόπολη, μόνο τα απαραίτητα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Αγίου Νικολάου Κρήτης


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ