gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΦΑΚΙΑ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Προσκυνήματα (12)

Εκκλησίες

Αγία Τριάδα

ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία Αγία Τριάδα που βρίσκεται κοντύτερα στο Φαράγγι της Σαμαριάς είχε πολλές εξωτερικές ροδοειδείς διακοσμήσεις, μερικές από τις οποίες διατηρούνται ακόμα και σήμερα. Δύο παλιοί τάφοι ακουμπούν στους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας.

Εκκλησία της Παναγιάς

  Η βυζαντινή εκκλησία της Παναγιάς στην Αγία Ρουμέλη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βρίσκεται κοντά στην παραλία, μετά το νεόκτιστο χωριό και πριν αρχίσει να φαίνεται το φαράγγι. Είναι εύκολο να τη δει κανείς από τα καραβάκια που πλησιάζουν από τα Σφακιά. Ήταν μια πολύ παλιά τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε με τεράστιες πέτρες. Μονάχα ένα μέρος της διατηρείται σήμερα και η παλιά αυθεντική εκκλησία μπορεί να διακριθεί γύρω από άλλη μεταγενέστερη, βυζαντινή που χτίστηκε. Στο κέντρο της εκκλησίας υπάρχουν κομμάτια από άσπρο, μαύρο και κόκκινο μωσαϊκό με γεωμετρικά σχήματα. Πιστεύεται ότι η εκκλησία σ' αυτά τα σημεία δεν είχε σκεπή. Πρόκειται για μια από τις πιο παλιές βασιλικές της Κρήτης και το μωσαϊκό, που μπορούμε να δούμε σήμερα στην αυλή της νεότερης εκκλησίας, περιζώνεται από τους τοίχους μίας παλιότερης εκκλησίας, που πιθανότατα ήταν ελληνικός ναός του 1ου αιώνα π.Χ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Αγιος Παύλος Ρούμελης

  Μπορείτε να φθάσετε στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου από την Αγία Ρουμέλη ακολουθώντας ένα μονοπάτι στα ανατολικά του χωριού. Χρειάζονται 30 λεπτά για να φτάσετε στην εκκλησία από ένα εύκολο δρομάκι πλάι στη θάλασσα. Η εκκλησία βρίσκεται στο σημείο όπου σύμφωνα με τις γραφές ο Απόστολος Παύλος βάφτιζε ανθρώπους στο δρόμο του για τη Ρώμη. Η εκκλησία δε φαίνεται από μακριά γιατί είναι φτιαγμένη από πέτρες ίδιες μ' αυτές που βρίσκονται στην παραλία. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική, ένα κυλινδρικό θόλο στο κέντρο και βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία. Η εκκλησία πιθανότατα χτίστηκε κατά το δέκατο αιώνα και οι τοιχογραφίες της χρονολογούνται από το 13ο αιώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Ιωάννη

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Ιωάννη έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας

  Η βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία έχει τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

Αγία Αικατερίνη

ΑΝΩΠΟΛΗ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ

Αρχάγγελος Μιχαήλ

ΑΡΑΔΑΙΝΑ (Οικισμός) ΣΦΑΚΙΑ
  Στην άκρη του Φαραγγιού της Αράδενας υπάρχει μια βυζαντινή εκκλησία του δεκάτου τετάρτου αιώνα με τοιχογραφίες. Η εκκλησία, χτισμένη πάνω στους γκρεμούς του φαραγγιού, είναι αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο. Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια μιας εκκλησίας του έκτου αιώνα. Αν και η εκκλησία είναι κλειδωμένη, η αρχιτεκτονική της είναι ενδιαφέρουσα καθώς και η γραφική τοποθεσία της στο χείλος του φαραγγιού. Έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική και μικρά δωμάτια που συμπληρώνουν την εικόνα της δίνοντας της ένα ορθογώνιο σχήμα. Διαθέτει επίσης ένα θόλο με στενά παράθυρα καμπύλου σχήματος καθώς και τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Μια από αυτές απεικονίζει το δωρητή της εκκλησίας. Η καμπάνα της εκκλησίας έχει μια επιγραφή και μια ιχνογραφία αγίων. Στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία γιορτάζει τη γιορτή του Μιχαήλ Αρχάγγελου και είναι ανοικτή για το κοινό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου

ΚΟΜΙΤΑΔΕΣ (Χωριό) ΣΦΑΚΙΑ
  Η μικρή βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχει τοιχογραφίες του 1314 από τον Ιωάννη Παγωμένο και βρίσκεται κάτω από το χωριό. Μία από τις εικόνες παριστάνει το δωρητή της εκκλησίας.

Αγιοι Απόστολοι

ΣΦΑΚΙΑ (Χωριό) ΧΑΝΙΑ
  Μια εκδρομή στο χωριό καλό θα ήταν να περιλαμβάνει τη βυζαντινή εκκλησία των Αποστόλων που έχει σταυροειδή αρχιτεκτονική με ένα μεγάλο θόλο στο κέντρο του σταυρού και στρογγυλεμένες τις τρεις άκρες του, θυμίζοντας τα προηγούμενα βυζαντινά πρότυπα. Η εκκλησία κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή Περίοδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Παναγίας της Ψαλομιλίγγου

  Η εκκλησία της Παναγίας της Ψαλομιλίγγου έχει μια έξοχη ανάγλυφη διακόσμηση.

Αγίων Πάντων

  Η εκκλησία των Αγίων Πάντων έχει ασυνήθιστες, μικρές τοιχογραφίες. Κάποτε κάθε οικογένεια στα Σφακιά είχε τη δική της εκκλησία.

Αγιος Νικήτας

ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ (Κάστρο) ΣΦΑΚΙΑ
  Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικήτα απέχει περίπου 400 μέτρα από το κάστρο, στο δρόμο από το Φραγκοκάστελλο προς τη Σκαλωτή και το Ρέθυμνο. Χτίστηκε στην τοποθεσία όπου βρισκόταν μια παλιότερη βασιλική, η μικρότερη γνωστή στη Κρήτη. Το πολύχρωμο μωσαϊκό πάτωμα της βασιλικής είναι ακόμα και σήμερα ορατό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ