gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΘΗΝΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Νομαρχιακός Τομέας ΑΤΤΙΚΗ" .


Προσκυνήματα (4)

Μοναστήρια

Μονή Οσίας Φιλοθέης Εκάλης

ΕΚΑΛΗ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 8131369
  Ιδρύθη το 1960 από τον Αρχιμανδρίτη Κοσμά Καράμπελλα. Από του έτους 1963 συντηρεί Ορφανοτροφείο και Οικοτροφείο θηλέων, υπό την επωνυμία "ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ", την φροντίδα των οποίων έχουν οι μοναχές. Στο ίδρυμα φιλοξενούνται νέες προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας. Το δε ίδρυμα αυτό φροντίζει για την οικογενειακή και επαγγελματική αποκατάσταση τους. Στη Μονή εγκαταβιούν επτά μοναχές. Ηγουμένη είναι η μοναχή, Φιλοθέη Παπάζογλου.

Μονή Αγίου Νικολάου Καλησίων

ΠΕΝΤΕΛΗ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 6044777

Μονή Πεντέλης

Τηλέφωνο: +30 210 8041757, 8042404
Φαξ: +30 210 8041755
  Η Ιερά Κοινοβιακή Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης ιδρύθηκε το έτος 1578 από τον επίσκοπο Ευρίπου (Ευβοίας) Τιμόθεο, την μνήμη του οποίου τιμάει η εκκλησία μας στις 16 Αυγούστου. Απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από το κέντρο των Αθηνών και είναι κτισμένη στη νότια πλευρά του Πεντελικού Βουνού σε υψόμετρο γύρω στα 430 μέτρα.
  Η Ι. Μονή από την ίδρυση της μέχρι και την απελευθέρωση από τους Τούρκους ήταν Σταυροπηγιακή δηλαδή υπάγονταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μάλιστα ο Ηγούμενος της Μονής Ιερόθεος είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη όπου εκεί πέτυχε την κατοχύρωση τα Σταυροπηγιακής αξίας της Μονής από τον Ιερεμία τον Β' (1572-1595) με σιγίλλιο το οποίο όμως δεν έχει σωθεί. Ανανέωση του Πατριαρχικού προνομίου έγινε με δεύτερο σιγίλλιο από τον Πατριάρχη Διονύσιο τον Δ' το 1678. Έγινε Μητροπολιτική δηλαδή υπήχθη στο Μητροπολίτη Αθηνών το 1858.
  Τα διάφορα σουλτανικά φιρμάνια που κατά καιρούς εκδίδονταν και κατοχύρωναν τα προνόμια και τα δικαιώματα της Μονής πολλές φορές καταλύονταν με αποτέλεσμα να επακολουθούν λεηλασίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η λεηλασία της Μονής κατά την άλωση της Αττικής από τον Μοροζίνη (1688-1690) και μία ακόμη που συνέβη κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων το 1821 ως αποτέλεσμα της συμβολής της Ι. Μονής στον αγώνα αυτό.
  Το 1692 με πατριαρχικό σιγίλλιο η Μονή συγχωνεύτηκε με την Μονή Νταού Πεντέλης και την Μονή Αγ. Νικολάου Καλησίων. Σήμερα όμως είναι και πάλι χωριστά.
  Το 1778 η Ιερά μονή αποτέλεσε το καταφύγιο για τους κατοίκους της Αθήνας οι οποίοι μαζί με τον Μητροπολίτη τους Γαβριήλ έμειναν στην Μονή για να αποφύγουν μία φοβερή επιδημία πανώλης που αποδεκάτισε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αθήνας. Οι πολίτες αυτοί φιλοξενήθηκαν από την Μονή περίπου δύο χρόνια.
  Η Ι.Μ ανακαινίστηκε το έτος 1768 και το 1858 επεκτάθηκε κτιριακά για να χωρέσει τους περίπου τους 120 μοναχούς. Επί Ηγουμένου Κυρίλλου Β' επισκευάσθηκε ο Ναός και διακοσμήθηκε. Σήμερα στο Μοναχολόγιο της Μονής είναι εγγεγραμμένοι 58 μοναχοί και ιερομόναχοι και εγκαταβιώνουν μόνιμα σε αυτήν 17 και ένας δόκιμος. Άξια προσοχής είναι τα παραδοσιακά αξιοθέατα της Μονής όπως, το μουσείο της και το Καθολικό.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ