gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια για το τοπωνύμιο: "ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ Χωριό ΑΡΚΑΔΙΑ".


Εορτές & πανηγύρια (1)

Εθιμικές

Το Αλώνισμα αναβιώνει στο Βαλτεσινίκο

  Στις 17 Αυγούστου και στα πλαίσια του εορτασμού του Δεκαπενταυγούστου, γίνεται στο Βαλτεσινίκο μια μοναδική εκδήλωση: η αναπαράσταση του παραδοσιακού αλωνίσματος. Η γιορτή οργανώνεται από το Δήμο Κλείτορος σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και έχει το χαρακτήρα πανηγυριού. Εγινε για πρώτη φορά το 1998 και από τότε καθιερώθηκε. Σκοποί της εκδήλωσης είναι η αναβίωση και η διάδοση της μνήμης και της παράδοσης, η (επανα) σύνδεση με τις ρίζες, το αντάμωμα όσων κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή... Σε παλιό πέτρινο αλώνι πίσω από τη Μονή της Παναγίας, αγρότες από το Βαλτεσινίκο συγκεντρώνουν πολλά δεμάτια από την τοπική σοδειά και ετοιμάζουν 7-8 άλογα για το αλώνισμα. Σε αυτό συμμετέχουν οι ίδιοι καθώς και πολλοί κάτοικοι. Το αλώνισμα ξεκινά από το πρωί και κρατά όλη σχεδόν την ημέρα. Γύρω πολύς κόσμος παρακολουθεί και αρκετοί επισκέπτες συμμετέχουν επίσης. Το μεσημέρι γίνεται διακοπή για να ξεκουραστούν και να ποτιστούν τα άλογα, για να συνεχίσει λίγο αργότερα το αλώνισμα μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, στήνεται γλέντι λίγο πιο πάνω, δίπλα από την αυλή του μοναστηριού, με φαγητό και δημοτική μουσική. Προσφέρεται γίδα βραστή και κρασί δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες. Η εκδήλωση προσελκύει πλήθος κόσμου από το Βαλτεσινίκο, τα γύρω χωριά, την Αθήνα και την Τρίπολη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Ιανουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ