gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΣΤΟΡΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (12)

Αποκριάτικες

Μπουμπούνες

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  Την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς αναβιώνουν κατά το σούρουπο οι μεγάλες φωτιές στις μεγάλες πλατείες της πόλης. Πρόκειται για παλαιοχριστιανικό έθιμο που επέζησε μέσα στο χρόνο και έφτασε ως τις μέρες μας.
  Οι μεγαλύτεροι μπουμπούνες είναι της πλατείας Ντουλτσού, της γειτονιάς του Απόζαρι, της πλατείας Ομονοίας και του παλαιού Νοσοκομείου. Γύρω από την αναμμένη Μπουμπούνα, οι παρευρισκόμενοι πίνουν και γεύονται κεράσματα της μέρας της Αποκριάς, που καταναλώνονται εν όψει της Καθαράς Δευτέρας. Λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς και ακολουθεί χορός μέχρι να σβήσει η μπουμπούνα.
  Στα σπίτια, οι νοικοκυραίοι τηρούν το έθιμο του "Χάσκαρη". Μετά το βραδινό φαγητό διασκεδάζουν όλοι με τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλα τα μέλη της οικογένειας για να "πιάσουν" με το στόμα ολάνοιχτο το βρασμένο αυγό που τους προσφέρεται με τη βοήθεια ενός ξύλινου ραβδιού και μιας κλωστής στην οποία δένεται το αυγό.
  Το νόημα αυτού του εθίμου είναι συμβολικό : Με το αυγό κλείνει το στόμα για την Σαρακοστιανή νηστεία. Με το αυγό ανοίγει ξανά τη νύχτα της Ανάστασης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Παλιαπούλιες

ΟΡΕΣΤΙΔΑ (Δήμος) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Λαμβάνουν χώρα την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς, όπου κάθε γειτονιά της πόλης αλλά και των περισσοτέρων οικισμών συμμετέχει με τη δική της παλιαπούλια. Στο έθιμο αυτό παρέες από κάθε γειτονιά μαζεύουν λεπτά ξύλα (τσάκνα), τα στήνουν σε μεγάλους σωρούς και το βράδυ, μετά τις 8, ανάβουν φωτιές, συνοδεία μουσικής, χορού και παραδοσιακών μεζέδων. Οι παλιαπούλιες βραβεύονται από τον Δήμο με χρηματικά έπαθλα.

Εθιμικές

Τα Ραγκουτσάρια

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
6/1/2004 - 8/1/2004
  Μες την καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του δωδεκαήμερου, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ' ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος, που γεννιέται αυθόρμητα μέσα στις αμέτρητες παρέες των μικρών και μεγάλων που παίρνουν μέρος. Στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης σφύζουν από τις συντροφιές των ραγκουτσάρηδων που χαίρονται, γλεντούν και χορεύουν στο ρυθμό της ξεγνοιασιάς, σκορπώντας ολόγυρα χαρά και κέφι.
  Όλοι οι κάτοικοι της πόλης παραδίνονται σ' ένα ξεχωριστό Διονυσιακό ξεφάντωμα, με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων που παιανίζουν όλα τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της περιοχής. Πρόκειται για πανάρχαιες συνήθειες, η προέλευση των οποίων χάνεται μέσα στο χρόνο.
  Παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν σε μια μακροχρόνια διαδρομή, πολλά από τα στοιχεία αυτών των λατρευτικών εκδηλώσεων, που είναι γνωστές από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, κατάφεραν να διατηρηθούν και να φτάσουν μέσω του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας έως τις μέρες μας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Κλήδωνας

24/6/2003
  Από τις προσφιλέστερες εκδηλώσεις που συνδέονταν με την μελλοντική ζωή των κοριτσιών του παλαιού καιρού. Εορταζόταν στις 24 Ιουνίου και συνέπιπτε με τη γέννηση του Αϊ Γιάννη του Προδρόμου και την καρποφορία της γης.
  Οι νεαρές κοπέλες έστηναν στη μέση της αυλής ένα γερό κλαδί δέντρου, το οποίο στολίζανε με φρούτα της εποχής.
  Η μεταφορά του "βουβού νερού" από την λίμνη, το τίναγμα του Κλήδωνα, το διάβασμα της τύχης, ο χορός των κορασιών και τα προσφερόμενα γλυκίσματα αποτελούσαν τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της εκδήλωσης, που έσβησε στη διάρκεια της δεκαετίας 1920-1930.
  Τα τελευταία χρόνια, χάρις στη διάθεση και την πρωτοβουλία των ευαίσθητων συμπολιτών, το έθιμο του Κλήδωνα αναβιώνει στις γειτονιές της παραδοσιακής Καστοριάς, ενώ ανάλογη εκδήλωση διοργανώνει η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών της πόλης, θυμίζοντας μια νεανική γιορτή από τα περασμένα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Ροδάνι

  Τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές του Χειμώνα και της Aνοιξης συνεχίζουν να αναβιώνουν μέσα στην τεχνολογική εποχή μας συνήθειες και έθιμα που κληρονομήθηκαν από τις παλαιότερες, ενώ άλλες υποχώρησαν μπρος στον νέο τρόπο ζωής και λησμονήθηκαν εντελώς.
  Ορισμένες από τις συνήθειες αυτές είναι διαπιστωμένο ότι είχαν πανάρχαια καταγωγή.
  Ξεχωριστή θέση κατέχουν στη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της Καστοριάς:
•Τα παραδοσιακά κόλλιεντα (τοπικά κάλαντα των Χριστουγέννων) και η τοπική παραδοσιακή μαγειρική των ημερών.
•Τα Ραγκουτσάρια (οι τοπικές γιορτές μεταμφίεσης)
•Οι Μπουμπούνες της Αποκριάς και ο Χάσκαρης.
•Η Ροδάνη του Πάσχα και ο Κλήδωνας στις 24 Ιουνίου.
  Οι εκδηλώσεις αυτές στηρίζονται στη λαϊκή συμμετοχή και στην πρωτοβουλία των πολιτιστικών σωματείων, τα οποία, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταφέροντας στον παρόντα χρόνο ό,τι μας προσέφερε η γραπτή και προφορική παράδοση.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καστοριάς


Εμποροπανήγυρεις

Εμποροπανήγυρη 'Aργους Ορεστικού

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ (Πόλη) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Σε εκτεταμένο ελεύθερο χώρο έκτασης 20 στρεμμάτων και ιδιοκτησίας του Δήμου φιλοξενείται η μεγάλη λαϊκή εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται εθιμικά και διαρκεί μια εβδομάδα, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Στον χώρο αυτόν, διαμορφώνονται κατά την διάρκεια του εθίμου πρόχειρες κατασκευές που στεγάζουν τα πράγματα των μικροπωλητών, κι έχει χιλιάδες επισκέπτες

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή καστάνου

ΚΑΣΤΑΝΟΦΥΤΟ (Χωριό) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Διοργανώνεται εδώ και πολλά χρόνια την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη, στον οικισμό Καστανοφύτου, με τη συνεργασία του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και του Δήμου. Στους επισκέπτες προσφέρονται δωρεάν κρασί και κάστανα της τοπικής παραγωγής, καθώς και ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορευτικά παραδοσιακών χορών.

Εκθεση γιορτή φασολιού

ΛΑΚΚΩΜΑΤΑ (Χωριό) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Λαμβάνει χώρα στα Λακκώματα τον Οκτώβριο, και διοργανώνεται από τον Δήμο σε συνεργασία με τους κατοίκους του οικισμού. Στους επισκέπτες προσφέρονται κρασί και φασολάδα από φασόλια της τοπικής παραγωγής συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών συγκροτημάτων. Παράλληλα η εκδήλωση αυτή λειτουργεί και ως έκθεση φασολιών.

Γιορτή Τσίπουρου

ΛΙΘΙΑ (Χωριό) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
12/2001

Ιστορικές αναμνήσεις

Ημέρα Απελευθέρωσης (1912)

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
11/12/2001

Καρναβάλια

Καρναβάλι

ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ (Πόλη) ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Έχει διάρκεια τριών ημερών, από τις 30 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου κι αποτελεί την κορύφωση της διασκέδασης στο 'Aργος Ορεστικό καθώς συγκεντρώνει κόσμο από όλον τον νομό. Την πρώτη ημέρα μεγάλος αριθμός μπουλουκιών διασκεδάζει χορεύοντας στους δρόμους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών που επιχορηγούνται από τον Δήμο. Την δεύτερη ημέρα κεντρικό γεγονός αποτελεί η παρέλαση του καρναβαλιού, στις τρεις το μεσημέρι, από παρέες όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων και των σχολείων. Η τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στις γυναίκες με την πατερίτσα. Μετά τις δύο το μεσημέρι, παρέες μασκαρεμένων γυναικών ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας και ξεφαντώνοντας συνοδευόμενες από μουσική παραδοσιακών ορχηστρών για τις οποίες έχει φροντίσει ο Δήμος.

Πανηγύρια

Προφήτη Ηλία

ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Πόλη) ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
20/7/2002
Προστάτη των γουνοποιών

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ