gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΘΑΜΑΝΙΑ Χωριό ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (7)

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή Κρασιού

ΑΘΑΜΑΝΙΑ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
1/8 - 10/8
Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, διοργανώνεται "γιορτή κρασιού" από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο, με τη διανομή δωρεάν κρασιού.

Πανηγύρια

Αγίας Παρασκευής (τριήμερο)

26/7
Ο εορτασμός ξεκινά με πανηγυρική λειτουργία στην Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής. "Σηκώνουν το ύψωμα" στο προαύλιο της εκκλησίας και μοιράζονται στους εορταζόμενους μπουκετάκια μικρών λουλουδιών. Το πανηγύρι διεξάγεται με τη συμμετοχή της δημοτικής παραδοσιακής ορχήστρας του χωριού: οι "παρέες" από τους νέους και τις νέες του χωριού ξεκινούν το γλέντι πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλον και τραγουδώντας τη "Γαλαξιδιώτισσα", με πρώτο το σπίτι του παπά. Το απόγευμα βάζουν στη μέση της πλατείας μια "φασολόβεργα" και χορεύουν γύρω-γύρω. Αφού συγκεντρωθεί κόσμος στην πλατεία, ο οποίος συρρέει κι από τα διπλανά χωριά (μεγάλος είναι και ο αριθμός των παραθεριστών αυτές τις μέρες) αρχίζει ο χορός με πρώτο τον παπά και συνεχίζουν σε διπλό χορό οι γυναίκες και οι άντρες του χωριού μέχρι πρωίας. Το ίδιο κλίμα κεφιού και συμμετοχής όλου του κόσμου διακρίνει και τη δεύτερη μέρα του πανηγυριού. Κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας γίνεται αναπαράσταση του βλάχικου γάμου με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αιθήκων


Προφήτη Ηλία

20/7
Στο ομώνυμο ξωκλήσι. Ο εορτασμός ξεκινά με τη Θεία Λειτουργία και "Διάκλησι": γεύμα για τους παρευρισκομένους το οποίο μοιράζεται από την επιτροπή που περιλαμβάνει ψητό αρνί, διάφορα τοπικά εδέσματα.

Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

6/8
Στην ομώνυμη εκκλησία

Αγίου Μαντηλίου

16/8
Γιορτάζεται η εικόνα του «Αγίου Μαντηλίου» που βρίσκεται στον Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου

Του Αϊ Γιαννιού

29/8
Στο ομώνυμο ξωκλήσι: λόγω της νηστείας κατά τη διάρκεια της "διάκλησις" που ακολουθεί τη δοξολογία προσφέρεται στους παρευρισκομένους φασολάδα.

Των 12 Αποστόλων

30/6
Στο ομώνυμο εκκλησάκι: δοξολογία και διάκλησι στο προαύλιο της εκκλησίας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ