gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (13)

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή του Τρύγου, Σεπτέμβριος

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις από το Σύλλογο Προσφύγων Ανατολικής Θράκης ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Αναβίωση της τελετής του τρύγου με το παραδοσικό πάτημα των σταφυλιών.Ένα μεγάλο πανηγύρι με χορούς, τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις γιατί οτρύγος στην Αγία Τριάδα είναι πανηγύρι κεφιού χαράς, μιας και οι άνθρωποι είχαν σαν επάγγελμα εδώ και εκατοντάδες χρόνια την καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού.

Γιορτή Σαρδέλας

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Προάστιο της Θεσσαλονίκης) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
25/7/2004
Με την παραδοσιακή θεσμοθετημένη "Γιορτή Σαρδέλας" που διοργανώνουν οι ψαράδες της Ν.Κρήνης, ξεκινούν κάθε χρόνο οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Καλαμαριάς. Η Γιορτή αυτή γίνεται την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, 25 Ιουλίου ώρα 9μ.μ. στο Πάρκο "Ούλαφ Πάλμε" της Καλαμαριάς και περιλαμβάνει άφθονη ψητή σαρδέλα στα κάρβουνα, άφθονο κρασί και μουσική από τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας. Η γιορτή αυτή είναι παραδοσιακά συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία και το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και εθιμική εκδήλωση συνάντησης των Ψαράδων της περιοχής. Η διοργάνωσή της γίνεται από το Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με τον αλιευτικό συνεταιρισμό και τους ιδιοκτήτες γρι - γρι Νέας Κρήνης.

Πολιτιστικός Ιούνιος με τη Γιορτή Κερασιού

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Οσσα είναι ένας οικισμός στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και με πλούσια τα σημάδια της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, ο δραστήριος σύλλογος Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" διοργανώνει τον Πολιτιστικό Ιούνιο-Γιορτή Κερασιού Οσσας, με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έχουν στόχο να ψυχαγωγήσουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και να αναδείξουν την Οσσα σε κέντρο Πολιτισμού και ανάπτυξης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5 Ιουνίου και διαρκούν έως τις 27 του μήνα.
  Η Οσσα έχει μια μακραίωνη ιστορία και οι κάτοικοί της επιδιώκουν να κρατήσουν ζωντανή αυτή την ιστορία και την παράδοση του χωριού τους. Προσπαθούν να διασώσουν και να γλιτώσουν από την εξαφάνιση τα σπίτια του χωριού, δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Με δημοσιεύσεις, με διαβήματα σε αρμόδιες υπηρεσίες, με επιμονή ζητούν τη διάσωση των σπιτιών, την ανακαίνισή τους και τη χρησιμοποίησή τους ως χώρους πολιτιστικής δραστηριότητας.
  Αλλά ποια είναι και πού βρίσκεται η Οσσα; Χωριό ορεινό, βρίσκεται στο όρος Βερτίσκο σε υψόμετρο 659μ., 35χλμ. βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ανήκει στην επαρχία Λαγκαδά (την αρχαία Μυγδονία) του Νομού Θεσσαλονίκης.
  Από το 1965 ο Σύλλογος των Οσσαίων "Η Αγία Κυράννα" δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, αναλαμβάνει αξιόλογες δράσεις και πρωτοβουλίες. Μια από αυτές είναι και η Γιορτή Κερασιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Ιουνίου.

Ιστορικές αναμνήσεις

Καρναβάλια

Καρναβάλι του Βερτίσκου

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η επιβίωση του Καρναβαλιού μέσα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης φτάνει στις μέρες μας σαν έθιμο μοναδικό στη γύρω περιοχή. Με βεβαιότητα μπορεί να λεχθεί πως οι ρίζες του βρίσκονται στη μακρινή Θράκη, όπου ο Διόνυσος και οι συνοδοί του μεταμφιεσμένοι γλεντούσαν και επιδίδονταν σε οργιαστικές εκδηλώσεις. Αργότερα προσαρμοσμένο περνά μέσα από τους Ιππόδρομους του Βυζαντίου για να σκορπίσει το γέλιο και τη χαρά με γελωτοποιούς, θεατρίνους και ταχυδακτυλουργούς.
  Στην περίοδο της μεγάλης Σκλαβιάς με κρυμμένα τα πρόσωπα με ραβδιά και τορβάδες γύριζαν από σπίτι σε σπίτι για να γεμίσουν τα σακούλια τους, να σατιρίσουν να δώσουν μήνυμα. Στο Μακεδονικό αγώνα προστέθηκε ο τσολιάς (δείγμα ελληνικότητας) να κρατά μπροστά από την πομπή τη σημαία, να κυριαρχεί και να σηματοδοτεί.
  Στην Κατοχή το καρναβάλι στρατεύεται και καθοδηγείται για τις ανάγκες του αγώνα. Στη μεταεμφυλιακή περίοδο εκφράζεται αυθόρμητα σατυρικά με κρυμμένα και φανερά πρόσωπα με νύφες και γαμπρούς. Στις μέρες μας έχει σαν θέμα την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου.

Το Σταυριώτικο καρναβάλι

ΣΤΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πανηγύρια

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ (Προάστιο της Θεσσαλονίκης) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
3/8/2004 - 5/8/2004
Παραδοσιακή γιορτή της Καλαμαριάς συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία και τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που είναι η Μητρόπολη του Δήμου μας. Πραγματοποιείται ένα τριήμερο λαϊκό γλέντι με συνάντηση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων, βραδιές ποντιακής μουσικής, παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής, στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου, με αποκορύφωμα το μεγάλο Ποντιακό πανηγύρι της 5ης Αυγούστου.

Virgin Mary's Feast

13/8/2004 - 14/8/2004
Η τρίτη καλοκαιρινή λαϊκή γιορτή επικεντρωμένη στους κατοίκους του Φοίνικα και τον εορτασμό της Παναγίας. Είναι ένα διήμερο λαϊκό γλέντι με μουσική και χορό από παραδοσιακά συγκροτήματα και κυρίως από τα τοπικά σχήματα των κατοίκων που παίζουν τσιγγάνικες μουσικές και τραγούδια.

Αγίας Παρασκευής

ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ (Λιμάνι) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
13/10/2002 - 14/10/2002
Μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με συμμετοχή όλων των συλλόγων των Επιβατών

Ταξιαρχών & Αγίας Κυράννας (7-8 Νοεμβρίου)

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
... να εορτάσουμε μαζί με τους Οσσαίους, στο πανηγύρι των Ταξιαρχών, στις 8 Νοεμβρίου και στο διήμερο εορτασμό της προστάτιδας του τόπου Αγίας Κυράννας στις 7-8 Ιανουαρίου. Να παρακολουθήσουμε μαζί τους το έθιμο του πλειστηριασμού της Εικόνας, που ανακηρύσσει αυτόν που θα έχει την τιμή της μεταφοράς της κατά την περιφορά στο γύρο του χωριού, να συμμετάσχουμε στο γλέντι που ακολουθεί με το κλαρίνο να παίζει τους παραδοσιακούς σκοπούς, όπως άλλοτε το νταούλι και οι ζουρνάδες, να χορέψουμε τους χορούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να ζήσουμε στιγμές αλλιώτικες, μοναδικές.

Της Αγίας Παρασκευής

ΣΤΑΥΡΟΣ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
26/7
Γίνεται λιτάνευση της ιερής εικόνας της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Σταυρού, με συνοδεία της φιλαρμονικής.

Πασχαλινές

ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Από το μοναστήρι του Ξηροπόταμου του Αγίου Όρους, όπου φυλάσσεται ο Τίμιος Σταυρός, μεταφέρεται ο Τίμιος Σταυρός στο χωριό Πετροκέρασα της Χαλκιδικής που απέχει 52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Το χωριό έχει το "ιερό δικαίωμα" μοναδικό στον κόσμο, να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι την Μ. Δευτέρα το πρωί. Αυτό γίνεται σε ανάμνηση της σωτηρίας του χωριού από αφανισμό, εξαιτίας θανατηφόρου ασθένειας (πανώλης), στα μέσα του 18ου αιώνα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ