gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Χιονοδρομικό κέντρο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΜΙΞΗ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ" .


Χιονοδρομικό κέντρο (2)

Κόμβοι επίσημοι

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας - Γρεβενά

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΓΡΕΒΕΝΑ
Τηλέφωνο: +30 24620 84850

Όρος: Πίνδος

Υψόμετρο: 1646 μ. έως 2115 μ.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου.

Πίστες

Το Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας διαθέτει συνολικά 16 πίστες κατάβασης, μήκους 15.952 μ., 1 πίστα χιονοσανίδας & 2 δρόμους χιονοδρομίας, μήκους 3.760 μ., από τις οποίες:
  • 4 μαύρες
    • Πηγές, μήκους 1060 μ.
    • Δίας (αθλητική), μήκους 1000 μ.
    • Σαμαρίνα, μήκους 1020 μ.
    • Αννίτσα (αθλητική), μήκους 920 μ.
  • 10 κόκκινες
    • Στρούγκα, μήκους 1040 μ.
    • Γαλανή, μήκους 1060 μ.
    • Λίμνες, μήκους 1850 μ.
    • Δίστρατο, μήκους 1630 μ. (συνδέει τον διθέσιο αναβατήρα με τον αναβατήρα Ελιμεία).
    • Συνδετική, μήκους 700 μ.
    • Ελιμεία 1, μήκους 1100 μ. (φωτιζόμενη - νυχτερινό σκι)
    • Ελιμεία 2, μήκους 1100 μ. (φωτιζόμενη - νυχτερινό σκι)
    • Δάσος, μήκους 2052 μ.
    • Χρήστος Μιγδάνης, μήκους 850 μ.
    • Στρατιώτης, μήκους 1080 μ.
  • 2 πράσινες
    • Πίστα αρχαρίων 1, μήκους 360 μ.
    • Πίστα αρχαρίων 2, μήκους 170 μ.
  • Half Pipe, ειδική πίστα χιονοσανίδας με κόκκινη σήμανση.
  • Δρόμος, μήκους 1680 μ. (περιφερειακή) με πράσινη σήμανση.
  • Δρόμος, μήκους 2080 μ. (παράλληλη με το δρόμο που συνδέει τον αναβατήρα Ελιμεία με τον Φίλιππο) με πράσινη σήμανση.
Η πίστες Δίας & Αννίτσα έχουν χαρακτηρισθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (F.I.S.) Ολυμπιακών προδιαγραφών.

Αναβατήρες

Υπάρχουν συνολικά επτά αναβατήρες. Συγκεκριμένα:

  • Φίλιππος, εναέριος τριθέσιος αναβατήρας μήκους 1016 μ. και με υψομετρική διαφορά 183 μ. (1642 μ. - 1825 μ.) - Εξυπηρετεί τις πίστες: Στρούγκα, Γαλανή και Δρόμος
  • Μ. Αλέξανδρος, εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 913 μ. και με υψομετρική διαφορά 313 μ. (1800 μ. - 2113 μ.) - Εξυπηρετεί τις πίστες: Πηγές, Δίας, Λίμνες και Δίστρατο.
  • 3 συρόμενοι μονοθέσιοι αναβατήρες
    • Ελιμεία, μήκους 1060 μ. και με υψομετρική διαφορά 272 μ. (1788 μ. - 2060 μ.) - Εξυπηρετεί τις πίστες: Συνδετική, Ελιμεία 1 & 2, Δάσος και Δρόμος.
    • Χρήστος Μιγδάνης, μήκους 800 μ. και με υψομετρική διαφορά 224 μ. (1810 μ. - 2034 μ.) - Εξυπηρετεί την πίστα Μιγδάνης.
    • Τυμφαία, μήκους 1016 μ. και με υψομετρική διαφορά 183 μ. (1642 μ. - 1825 μ.) - Εξυπηρετεί τις πίστες: Αννίτσα, Σαμαρίνα και Στρατιώτης.
  • 2 baby-lifts.

Λοιπές εγκαταστάσεις/ υπηρεσίες

  • Σαλέ, που ανήκει στο Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας.
  • Δύο καταφύγια, που ανήκουν στον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών, Καταφύγιο στη θέση Διάσελο Γομάρας στα 1820 μ. και Καταφύγιο στη θέση Διάσελο Βασιλίτσας στα 1800 μ.
  • Σαλέ Δίστρατο, επίσης μέσα στις εγκαταστάσεις του Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας, με εστιατόριο και καφέ μπαρ.
  • Ενοικιάσεις σκι και snowboarding.
  • Σε δύο κατάλληλα φωτιζόμενες πίστες, οργανώνεται νυχτερινή χιονοδρομία κάθε Σάββατο βράδυ.

Λειτουργία

Οι εγκαταστάσεις του Χ.Κ. λειτουργούν από αρχές Δεκεμβρίου έως το Μάρτιο, Δευτέρα με Κυριακή από τις 9 π.μ. ως τις 4 μ.μ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το χιονοδρομικό κέντρο απαρτίζεται από δύο περιοχές: την επάνω και την κάτω. Το επάνω χιονοδρομικό είναι το παλαιότερο, με τέσσερις συρόμενους αναβατήρες, έναν baby και διάφορες ακόμη εγκαταστάσεις. Το κάτω χιονοδρομικό, που πρωτολειτούργησε το 1994, έχει τις πιο μεγάλες πίστες και αρκετά σύγχρονους αναβατήρες.
Η αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου φύση της Πίνδου σε συνδυασμό με τα πλάσματα, που έζησαν εκεί, όπως το μαμούθ που αποκαλύφθηκε στο νομό, ενέπνευσε και το σήμα του Ε.Χ.Κ.Βασιλίτσας, "ένας χιονοδρόμος στους χαυλιόδοντες του μαμούθ".
Το φυσικό μεγαλείο της Πίνδου παρότρυνε στις αρχές του 1975 μια παρέα ρομαντικών ανθρώπων, να δημιουργήσουν τον Χιονοδρομικό Ορειβατικό Σύλλογο Γρεβενών για να υλοποιήσουν τότε μια ουτοπία: Χιονοδρομικό Κέντρο στη Βασιλίτσα. Και τα κατάφεραν πιέζοντας την κεντρική εξουσία να χρηματοδοτήσει τον πρώτο συρόμενο αναβατήρα στο διάσελο Βασιλίτσας - Γομάρας μήκους 1060 μ. σε υψόμετρο 1788 - 2060 μ. Ο αναβατήρας αυτός μεταφέρει 800 χιονοδρόμους την ώρα και λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Η τοποθέτηση και η κατασκευή του αποτελεί υπόδειγμα, γιατί η πίστα έχει δεχθεί ελάχιστες παρεμβάσεις και η ποσότητα και η ποιότητα του χιονιού είναι εξαιρετική. Τα επόμενα χρόνια η ιδέα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού Γρεβενών με κύριο πόλο το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας αποκτά όλο και πιο φανατικούς οπαδούς, που μιλούν κολακευτικά για τις δυνατότητες αξιοποίησης της Βασιλίτσας, αψηφώντας την ταλαιπωρία που περνούν για να την προσεγγίσουν ( χωματόδρομος, αναβατήρας με ερασιτέχνες χειριστές, απάτητες πίστες, μεγάλη χιονόπτωση που ξεπερνά τα 2 μέτρα, ελάχιστες κτιριακές εγκαταστάσεις).
Το 1991 ο Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Γρεβενών παραχωρεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού την υποδομή που δημιούργησε, δηλαδή τον συρόμενο αναβατήρα, τον χιονοστρωτήρα και το σαλέ, προκειμένου να συσταθεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με φορέα διοίκησης επταμελή επιτροπή, θητείας 2 χρόνων και με ονομασία Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας .
Το 1993, με ένταξή τους στο 1ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, κατασκευάζονται από την Τ.Ε.Δ.Κ. στη θέση Λιοσόρο Γαλανή δύο εναέριοι αναβατήρες, ένας τριθέσιος μήκους 991,40 μ. σε υψόμετρο 1642,5 - 1825,26 μ., μεταφορικής ικανότητας 1800 χιονοδρόμων την ώρα, ένας διθέσιος μήκους 845,60 μ. σε υψόμετρο 1797 - 2110 μ., μεταφορικής ικανότητας 1800 χιονοδρόμων την ώρα, και ένας συρόμενος αρχαρίων μήκους 300 μ.
Οι προσπάθειες της διοίκησης και της Νομαρχίας Γρεβενών συνεχίζονται, και το 1998 εγκρίνεται η μελέτη των περιβαλλοντικών όρων του Χιονοδρομικού κέντρου και παραχωρούνται 460,238 στρέμματα από το, τότε,  Υπουργείο Γεωργίας στη Γ.Γ.Αθλητισμού, επίτευγμα που λύνει τα προβλήματα για χωροταξικό σχεδιασμό και εκπόνηση μελετών για κατασκευή απαραίτητων έργων υποδομής καθώς και κτιριακών, που έχουν ως αρχή την προστασία του καταπληκτικού αυτού περιβάλλοντος, μακριά από αυθαίρετες και ανεξέλεγκτες κατασκευές.
Το 2000, ενταγμένα στο 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, κατασκευάζονται από τη Νομαρχία Γρεβενών 2 συρόμενοι αναβατήρες και ένας για αρχαρίους στη θέση Μπαλντούμα. Οι αναβατήρες αυτοί, ο πρώτος με το όνομα Μιγδάνης μήκους 800 μ. σε υψόμετρο 1810 - 2034 μ. και ο δεύτερος με το όνομα Τυμφαία μήκους 980 μ. σε υψόμετρο 1774 - 2040 μ., δίνουν νέες προοπτικές και δυνατότητες στο χιονοδρομικό κέντρο αυξάνοντας τη δυναμικότητά του και κατατάσσοντάς το στα πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα. Όλοι οι αναβατήρες εξυπηρετούν πίστες διαφόρων δυσκολιών και κλίσεων συνολικού μήκους 22 χμ., που δεν έχουν δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις, έχουν διατηρήσει τη φυσική ομορφιά και αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της Βασιλίτσας.
Το Ε.Χ.Κ.Βασιλίτσας σήμερα λειτουργεί με πλήρη αδειοδότηση των ηλεκτρομηχανολογικών και κτιριακών εγκαταστάσεων, γεγονός που το καθιστά το πρώτο στην Ελλάδα με έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια λειτουργίας .
Ένα μεγάλο ακόμη πρόβλημα, αυτό της λειτουργίας του, βρίσκεται στο τέλος του με την ψήφιση του Ν.3057/24.9.2002 «τροποποίηση και συμπλήρωση του Ν.2725/99 ρύθμιση Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις», στον οποίο εντάχθηκε η ίδρυση Οργανισμού διοίκησης και λειτουργίας του Ε.Χ.Κ.Β.. Έτσι με τον οργανισμό λειτουργίας και διοίκησης του κέντρου θα λυθούν τα χρόνια προβλήματα του έκτακτου προσωπικού, που ακούραστα προσφέρει τις υπηρεσίες του πλέον πέραν της δεκαετίας. Επίσης, η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της κατασκευής του Σαλέ υποδοχής χιονοδρόμων και του πάρκινγκ αυτοκινήτων στη βάση της τριθέσιας καρέκλας, συνολικής αξίας 3.500.000 €, θα ανεβάσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των επισκεπτών.

Υπηρεσίες στη γύρω περιοχή

Στα κοντινά χωριά υπάρχουν παραδοσιακοί και σύγχρονοι ξενώνες και ταβέρνες.
Τα χωριά αυτά είναι: η Σμίξη, το Δίστρατο, το Πολυνέρι, το Πανόραμα, η Αλατόπετρα, ο Λάβδας, η Σαμαρίνα, η Αβδέλλα, το Περιβόλι, οι Φιλιππαίοι, τα Αναβρυτά, οι Μαυραναίοι, το Σπήλαιο, ο Ζιάκας, το Μοναχίτι, το Μικρολίβαδο, το Κοσμάτι, το Τρίκωμο, το Μεσολούρι, το Πρόσβορρο, το Δοτσικό.
Ξενοδοχεία υπάρχουν και στην πόλη των Γρεβενών.

Δραστηριότητες στη γύρω περιοχή

Στη γύρω περιοχή μπορείτε να κάνετε διάφορες δραστηριότητες και να επισκεφθείτε επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τοποθεσίες αλλά και άλλα αξιοθέατα. Αναλυτικά:

  • Από το γραφείου οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου OVERLAND, οργανώνονται και υλοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα ειδικών μορφών αναψυχής στη φύση.
  • Επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, έναν από τους σπουδαιότερους της χώρας μας, ο οποίος θεσπίστηκε ως Εθνικός Δρυμός το 1966 και μοιράζεται ανάμεσα στους νομούς Γρεβενών & Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια - Κάλντα (βλάχικη ονομασία, σημαίνει Ζεστή κοιλάδα).Ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζει σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ώρου, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χωρίς νέφωση και πολύ χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η παγωμένη «Ζεστή κοιλάδα» πήρε τ’ όνομά της κατ’ ευφημισμό, καθώς αποτελεί μία από τις πιο κρύες και υγρές περιοχές της Ελλάδας. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό και εκτός από την ποικιλία μορφολογικών και βλαστητικών χαρακτηριστικών, τονίζεται ακόμη από τεράστιους γκρεμούς και ορμητικά ρέματα. Το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαβίωση μιας τεράστιας ποικιλίας ειδών απ’ το ζωικό και το φυτικό βασίλειο.
  • Τα γεφύρια των Γρεβενών είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας. Το 1995, μετά από ενέργειες της Νομαρχίας Γρεβενών, η 11η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων της Βέροιας κήρυξε τα γεφύρια του νομού διατηρητέα μνημεία. Η τεχνοτροπία τους είναι σε γενικές γραμμές κοινή.
  • Σε υψόμετρο 1940 μ. και 1960 μ. υπάρχουν δύο εντυπωσιακές μικρές λίμνες, πάνω στα υπαλπικά υψίπεδα του βουνού Μαυροβουνίου στη Φλέγγα. Οι λίμνες αυτές, γνωστές και ως Δρακολίμνες, που αποτελούν το σύμβολο της περιοχής, συνδέονται με πολλούς θρύλους και έχουν νερό ολόκληρο το χρόνο.
  • Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο χωριό Μηλιά, σε απόσταση 15 χμ. από την πόλη των Γρεβενών, με πλήθος εντυπωσιακών παλαιολιθικών ευρημάτων από την ευρύτερη περιοχή.
  • Η Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος στη Ζαβόρδα.


Links

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ