gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ Χωριό ΤΡΙΚΑΛΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πετροχωρίου

ΠΕΤΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΤΡΙΚΑΛΑ
  Έξι χλμ. ανατολικά των Στουρναραίικων, σε υψόμετρο 650 μ., ανάμεσα στα ελατοδάση της Μπουζιάρας και του Μπάλαρου και κάτω από τις κορυφές του Ψηλού (1.500 μ.) και του Προφήτη Ηλία (1.010 μ.) συναντούμε το Πετροχώρι, μικρή κοινότητα γεωργοκτηνοτρόφων (350 άνθρωποι το χειμώνα και 480 το καλοκαίρι).
  Το δάσος του Μπάλαρου, απ' όπου φαίνονται η λίμνη του Πλαστήρα και τα Τρίκαλα, κυλούν τα νερά της πηγής και του χειμάρρου με το ίδιο όνομα αλλά και του καταρράκτη Κληρονόμια ή Πουριά. Κοντά στο χωριό ρέει ο παραπόταμος του Πορταϊκού Πετροχωρίτης και βρίσκονται οι πηγές Πλατανάκι και Μουτσιαροπούλα. Το όνομα της τοποθεσίας Λώλου - Μαντρί διασώζει το όνομα του Γιώργου Λώλου, πρωτοπαλίκαρου του Στουρνάρη. Αλλο όνομα γύρω από το οποίο πλέχτηκαν ιστορίες είναι του αρχικλέφτη Θεμιστοκλή Τζήμα ή Γκούλια.   Στο χωριό ασκούνται τα επαγγέλματα του κυρατζή και του ξυλογλύπτη. Λειτουργούν ακόμη αποστακτήρια και ο μύλος "του Βλασιώτη" και διατηρείται το παλιό πέτρινο σπίτι Χάνι - Μπέκου.
  Μισή ώρα με τα πόδια από το χωριό βρίσκονται τα ερείπια αρχαίας οχύρωσης αποτελούμενης από δυο μέρη, το Πάνω και το Κάτω Κάστρο που επικοινωνούν μεταξύ τους με υπόγεια σήραγγα. Το Πετροχώρι πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο με λαϊκό γλέντι και καζανιές που ακολουθούν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις: στις 8 Σεπτεμβρίου στην εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης και στις 20 Ιουλίου στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (4 χλμ. έξω από το χωριό). Στο δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία βλέπει κανείς παλιά αλωνιστήρια.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ