gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΕΡΙΦΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

Μονή Ταξιαρχών Σερίφου

ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ (Μοναστήρι) ΣΕΡΙΦΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22810 51027
  Στα βορειανατολικά, κοντά στο χωριό Γαλανή, που απέχει 1 χιλιόμετρο περίπου από την Παναγιά, είναι το μοναστήρι των Ταξιαρχών. Ιδρύθηκε γύρω στο 1600 κι έχει φρουριακό χαρακτήρα. Είναι αφιερωμένο στους προστάτες του νησιού Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ, η εικόνα των οποίων μεταφέρθηκε στην ιερά μονή από την Κύπρο. Διατηρούνται λίγα δείγματα από τις τοιχογραφίες που κοσμούσαν τον ναό. Εχει μαρμάρινο και ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, ενδιαφέρουσες εικόνες, μαρμαροστρωμένο δάπεδο και κομψό τρούλο. Στη μονή φυλάσσονται αξιόλογα θρησκευτικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων και ο ιερός κώδικας. Κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται η παραλία Πλατύς Γιαλός.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σεριφίων.

Σέριφος

ΣΕΡΙΦΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Βρίσκεται ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο και απέχει 73 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, με τον οποίο συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια. Η επιφάνειά του είναι 73 τ. χιλιόμετρα.
  Εχει έδαφος βραχώδες με μικρούς λόφους και ψηλότερη κορυφή τον Τούρλο (585 μέτρα ύψος). Στις κοιλάδες που δημιουργούνται ανάμεσα στους πετρώδεις όγκους οι ντόπιοι καλλιεργούν οπωροφόρα, πρώιμα κηπευτικά, εσπεριδοειδή και αμπέλια. Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε σιδηρομεταλλεύματα, η εκμετάλλευση των οποίων γινόταν ήδη από την αρχαιότητα. Οι ακτές της, που έχουν μήκος 82 χιλιόμετρα περίπου, αλλού σχηματίζουν όρμους και κόλπους με αμμουδιά ενώ σε άλλα σημεία είναι απόκρημνες και βραχώδεις. Το κλίμα της είναι πολύ υγιεινό, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια λόγω των μελτεμιών, που φυσούν σ' όλες τις Κυκλάδες. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη ναυτιλία και με τον αναπτυσσόμενο τα τελευταία χρόνια τουρισμό.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο Δήμου Σεριφίων.

Σέριφος

ΣΕΡΙΦΟΣ (Χωριό) ΣΕΡΙΦΟΣ
  Η Σέριφος ή Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού. Βρίσκεται χτισμένη αμφιθεατρικά σε βραχώδη λόφο που δεσπόζει πάνω από το λιμάνι της, το Λιβάδι. Η Χώρα της Σερίφου έχει όλα τα χαρακτηριστικά των κυκλαδίτικων παραδοσιακών οικισμών. Κυριαρχούν οι πάλλευκοι κύβοι, οι επίπεδες οροφές, τα στενά σοκάκια με τ' ασβεστωμένα σκαλοπάτια, τα καταστέγια, οι καμάρες, τα βόλτα. Η πυκνή και συγκεντρωμένη δόμηση έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, οπότε η Χώρα οχυρώθηκε για ν' αντισταθεί στις πειρατικές επιδρομές. Οπως ήταν επόμενο οι κατοικίες συνωστίσθηκαν μέσα στο τείχος, ενώ στο ψηλότερο σημείο του λόφου χτίστηκε ισχυρό κάστρο. Αποτελείται από δυο γειτονιές, την Πάνω Χώρα (παλιότερο κομμάτι) και την Κάτω Χώρα. Κατεβαίνοντας από το κάστρο συναντά κανείς την Πάνω Πιάτσα, παλιό εμπορικό κέντρο, με το Δημαρχιακό Μέγαρο - νεοκλασικό κτίριο χτισμένο στα 1907 που φιλοξενεί μικρή αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα της περιοχής - και το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο (18ος αιώνας).
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο Δήμου Σεριφίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ