gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ Δήμος ΡΟΔΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμάτριας

ΔΑΜΑΤΡΙΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 81388
Φαξ: +30 22410 81388
Το χωριό πήρε πιθανότατα το όνομα του από την αρχαία θεά Δήμητρα που ίσως λατρευόταν στην περιοχή. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, και σκαμμένο σε βράχο στο βουνό Παραδείσι βρίσκεται η μονόκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής ή του Αγίου Νικήτα (12ος αιώνας) που κοσμείται από τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Οι παραλίες του χωριού είναι ιδανικές για μπάνιο το καλοκαίρι και αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.

Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου

ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 41228
Φαξ: +30 22410 41590
  Η ιστορία της περιοχής χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους. Στην εποχή του χαλκού. "Δήμος Ιστανίων" ήταν η αρχαιοελληνική ονομασία της και θεός της ο Ηλιος, ο Ερεθίμιος Απόλλωνας που το Ιερό του γνώρισε τη μεγάλη ακμή του στην ελληνιστική περίοδο. Στη χριστιανική περίοδο, τον Απόλλωνα διαδέχεται ο Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και η περιοχή ξαναβαφτίζεται. Οι ανασκαφές αποκαλύπτουν τον μυκηναϊκό πολιτισμό, κάτω από τα βυζαντινά ερείπια.
  Τουρκοκρατία, ιταλική κατοχή και μόνο το '47, με την Απελευθέρωση, η Κοινότητα επιστρέφεται οριστικά στους κατοίκους της. Στα τέλη του '60 ξεκινά η ανάπτυξη και η εξέλιξη της περιοχής προς τη σύγχρονη όψη της.
Η κοιλάδα των Πεταλούδων
  Η "Κοιλάδα των Πεταλούδων" ή Πελεκάνος, ένας μοναδικός στον κόσμο βιότοπος, μόλις 5 χλμ. από το Θολό, που ζει ανέγγιχτος, στη δική του διάσταση.
  Καταπράσινος, με πανύψηλα πλατάνια και ατελείωτους κισσούς. Με νερά να τρέχουν παντού, διασχίζεται από τον ποταμό Πελεκάνο και "τέμνεται" κάθετα από τους μικρούς, ορμητικούς καταρράκτες του. Είναι ο Παράδεισος των Πεταλούδων.
  Πόλος έλξης για την "Panaxia" πεταλούδα, που τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινά από κάθε σημείο της Ρόδου, για να παραστεί σε αυτή τη μοναδική στον κόσμο συγκέντρωση του είδους της. Τη στιγμή της κορύφωσης, τον Ιούλιο και Αύγουστο, οι πεταλούδες αριθμούν... κάποια εκατομμύρια και η Κοιλάδα αποτελεί στο σύνολό της ένα φαντασμαγορικό σκηνικό. Με το πέταγμά της, η Ροδίτικη πεταλούδα αποκαλύπτει το έντονο κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό των φτερών της.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Θεολόγου

Δημοτικό Διαμέρισμα Κρεμαστής

ΚΡΕΜΑΣΤΗ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Μεγάλο και όμορφο χωριό της δυτικής πλευράς του νησιού. Στη λευκή εκκλησία του χωριού χτισμένη στη θέση παλαιότερης, φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο. Στο πανυγήρι που γίνεται συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές από όλο το νησί. Εκείνες τις μέρες, στον ανθόκηπο της κοινότητας γίνεται στο χωριό και η πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας. Στον χαμηλό λόφο που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του μικρού ιπποτικού κάστρου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρίτσας

ΜΑΡΙΤΣΑ (Χωριό) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 47600
Φαξ: +30 22410 47184
Η κοινότητα Μαριτσών είναι ορεινή με πλούσια βλάστηση και όμορφα πευκόφυτα δάση. Σε διάφορες τοποθεσίες διατηρούνται πανάρχαια και γραφικά εκκλησάκια. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου σε μια κοιλάδα από συκιές καθώς επίσης και της παλιάς εκκλησίας (1453) του Αγίου Νικολάου στην κορυφή του λόφου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παραδεισίου

ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 81255
Φαξ: +30 22410 82640
Κατά το μεσαίωνα στο χωριό υπήρχαν κτήματα με "παραδείσιους" κήπους από τους οποίους πήρε το όνομα του το χωριό. Στους πρόποδες του λόφου όπου βρισκόταν το παλιό χωριό κτιστηκε φρούριο από τον Μεγάλο Μάγιστρο Βιλνέβ από όπου και προήλθε το παλιό όνομα του χωριού (Βιλανόβα). Στο χωριό βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού το οποίο υποδέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες της κόσμου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Παστίδας

ΠΑΣΤΙΔΑ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22410 47030
Φαξ: +30 22410 47030
Η Παστίδα είναι ένα από τα μεσόγεια χωριά του νησιού σε μικρή απόσταση από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη στους νότιους πρόποδες του βουνού Φιλέρημος και το όνομα της στα λατινικά σημαίνει φρούριο.

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ (Δήμος) ΡΟΔΟΣ
  Ο δήμος των Πεταλούδων περιλαμβάνει τα παράλια χωριά Κρεμαστή, Παραδείσι και Θεολόγο, με τις μεσόγειες κοινότητες Παστίδα, Μαριτσά και Δαματριά καθώς και τη μοναδική κοιλάδα των Πεταλούδων.
  Η περιοχή αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το νότιο τμήμα της πόλης-κράτους της Ιαλυσού. Γνωστοί είναι από ανασκαφές και άλλες ιστορικές πηγές οι αρχαίοι αγροτικοί δήμοι των Ιστανίων στο Θεολόγο και των Δαματριέων στη Δαματριά. Στους κατοπινούς αιώνες χτίστηκαν στην περιοχή οχυρά και, διάσπαρτες στην ύπαιθρο, βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια.
  Η περιοχή διατηρεί σήμερα τον παραδοσιακό αγροτικό της χαρακτήρα, συνδυασμένο όμως με μια σημαντική τουριστική ανάπτυξη, στηριγμένη στη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του τόπου. Κέντρο του δήμου είναι η Κρεμαστή, από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά χωριά του νησιού, ονομαστή για το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας που γίνεται κάθε Δεκαπενταύγουστο.
  Μετά το όμορφο Παραδείσι, γραφικό χωριό κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, βρίσκεται ο Θεολόγος, η πιο αναπτυγμένη τουριστικά κοινότητα της περιοχής, με σύγχρονα ξενοδοχεία, οργανωμένη παραλία με εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και πολλές ανέσεις. Στους αγροτικούς οικισμούς της Παστίδας και της Δαματριάς μπορεί κανείς να θαυμάσει τα μικρά κατάγραφα βυζαντινά μοναστήρια και να γνωρίσει τη ζωή των απλών ανθρώπων της υπαίθρου, όπως και στην κοινότητα των Μαριτσών, χωριό που φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες.
  Το πιο ενδιαφέρον και δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής είναι ασφαλώς η κοιλάδα των Πεταλούδων με τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα της. Στο υψηλότερο άκρο της επισκεφτείτε την ιστορική μονή της Καλόπετρας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού (1999).

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ