gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΑΦΙΩΝΑΣ Χωριό ΛΕΣΒΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΛΑΦΙΩΝΑΣ (Χωριό) ΛΕΣΒΟΣ
  Πέντε περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πέρας, στο ύψωμα Ρούδι, με πανοραμική θέα προς το πέλαγος είναι χτισμένη η Λαφιώνα ή ορθότερα Λαθιώνα (απ' το αρχαίο ελληνικό ρήμα "λανθάνω" που σημαίνει ξεφεύγω από την προσοχή κάποιον, κρύβομαι).
  Λίγο μετά την πλατεία τον χωριού βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική του 1807, που ανακαινίστηκε το 1920. Στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής γίνεται στις 26 Ιουλίου μεγάλο πανηγύρι, που συνοδεύεται απ' το παραδοσιακό "κισκέκ", φτιαγμένο με πολύ μεράκι κάτω απ' τον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών.
  Νότια του χωριού, σε απόσταση δυο χιλιομέτρων, σ' ένα πλάτωμα γεμάτο πεύκα και πλατάνια, βρίσκονται τα ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού, καθώς και ξωκλήσι τον Αγίου Αλεξάνδρου. Εκεί κοντά διασώζεται λάρνακα από γκρίζο τραχείτη όπου, πιθανότατα, ενταφιάστηκε ο ασκητής Αγιος Αλέξανδρος.
  Απ' το εγκαταλειμμένο ορεινό χωριουδάκι Κλαπάδος, που βρίσκεται στα νότια όρια τον Δήμου Πέτρας και υπήρξε πεδίο των τελευταίων νικηφόρων μαχών των ελληνικών στρατευμάτων κατά των τουρκικών το Δεκέμβριο τον 1912 για την απελευθέρωση της Λέσβου, ξεκινά η μαγευτική περιπατητική οικολογική διαδρομή προς τον Αγιο Αλέξανδρο, μέσ' απ' το πανέμορφο δημοτικό πευκοδάσος. Στη διαδρομή μπορεί κανείς να θαυμάσει από ψηλά σ' όλο τους το μεγαλείο την Αναξο, την Πέτρα, την Μήθυμνα, και την Εφταλού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πέτρας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ