gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (Σύμπλεγμα νήσων) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Ανατολικά της Χίου, απέναντι από την Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Η όμορφη πόλη του νησιού, Αιγνούσα, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε ένα απότομο λόφο, αποτελείται από ψηλά παραδοσιακά και πολυτελή σπίτια, με στενά δρομάκια, πλακόστρωτα. Το καλοκαίρι το νησί έχει πολλή κίνηση, αφού πολλοί Οινουσσιώτες έρχονται για διακοπές. Από τις Οινούσσες κατάγονται πολλές εφοπλιστικές οικογένειες. Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησίες και εξωκλήσια. Η εκκλησία όμως που ξεχωρίζει στο κέντρο της πόλης, είναι η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τα πολλά αφιερώματα. Τρία (3) χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη, συναντάει κανείς το υπέροχο μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Το ησυχαστήριο χτίστηκε το 1962 σε βυζαντινό ρυθμό από δύο εφοπλιστικές οικογένειες. Οι θρησκευτικές τοιχογραφίες που το κοσμούν έχουν φτιαχτεί από τον διάσημο αγιογράφο, Φώτη Κόντογλου, και είναι μοναδικές. Οι 18 καλόγριες που ζουν σ' αυτό και το φροντίζουν, έχουν καταφέρει να δώσουν στο μοναστήρι τη μορφή ενός επίγειου παράδεισου. Το ησυχαστήριο του Ευαγγελισμού, οι υπέροχες παραλίες, περιμετρικά του νησιού, σε συνδυασμό με την καθαρή θάλασσα, είναι δυνατά κίνητρα για κάποιον να επισκεφτεί το νησί.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χίου


Οινούσσες

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ (Νησί) ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
  Ενα νησί με ονόματα Αγνούσσα και Εγνούσσα, Οινόεσσα, Οινούσσα, Οινούσσαι, πιο πιθανό η ρίζα του ονόματος να βρίσκεται στο κρασί που πολύ παλιά έδιναν τα αμπελάκια στους χωματόλοφους. Ο Γ. Ζολώτας στην Ιστορία της Χίου λεει: «Οινούσσαι: το βόρειο μέρος του πορθμού της Χίου φράσσει ως εγκάρδιος μάνταλος το σύμπλεγμα των Οινουσσών εξ' επτά μικρών νησίδων εκτεινομένων προς βορειανατολικήν διεύθυνσην. Και μεταξύ μεν της Χίου και Οινουσσών αφίεται ως εικώς στενή τις διάβασις, ην διαχωρίζει πάλιν η σκοπελώδης νησίς Στρόβιλος μεταξύ δε των Οινουσσών και της Ερυθραίας (Καραμπουρνού) το διάστημα είναι ευρύ διπλάσιον ίσως». Συνολική έκταση 14 τ. χιλιόμετρα και περίμετρος 22 χιλιόμετρα. Γεμάτο λόφους και κάμπους στα Νότια και τα Δυτικά με γκρεμούς απότομους στα Βόρεια και Ανατολικά που κατεβαίνουν προς τη θάλασσα και σχηματίζουν «βάλες». Οι πρόσφυγες από τη Μικρασία, μέχρι και λίγα χρόνια πριν, ήταν οι καλύτεροι αμπελουργοί. Ομως η θάλασσα άνοιξε τις πόρτες της, έτσι η Αιγνούσα έγινε μια από τις πιο σπουδαίες ναυτικές μονάδες στην παγκόσμια αγορά. Η πόλη αμφιθεατρικά χτισμένη βρίσκεται στο Μανδράκι και οι δυο λόφοι είναι ο Προφήτης Ηλίας και η Ακρόπολη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Χίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ