gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΔΑΦΝΩΝΑΣ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΔΑΦΝΩΝΑΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ
  Ο όμορφος και γραφικός αυτός οικισμός, βρίσκεται σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του όρους Κακιά Σκάλα. Έτσι καμαρώνει από ψηλά όλα τα Καμπόχωρα, τον Κάμπο, τη θάλασσα, και ακόμη απέναντι τα παράλια της Ιωνίας (Μικρά Ασία). Το χωριό πήρε το όνομά του από τις δάφνες και απέχει από την πόλη της Χίου 9,5 χιλιόμετρα μέσω Χαλκειούς και 8 χιλιόμετρα μέσω Κόρης Γεφύρι και Ψαρόπετρας.
  Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό προέρχεται από παλιό οικισμό στα Πετρανά, στα Καναβουτσάτα ή στη Λαυρίνα. Στη σημερινή του θέση μεταφέρθηκε, πάντα κατά την παράδοση, τέλος του 10ου με αρχές του 11ου αιώνα.
Πολιούχος του χωριού είναι ο Aγιος Παντελεήμων, ο ναός του οποίου βρίσκεται στην είσοδο του χωριού με το ωραιότατο πέτρινο καμπαναριό, κτισμένο το 1900.
  Επίσης στο χωριό υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ναός αρχαιότερος και πρώην ενοριακός, ο οποίος έχει επισκευασθεί και ανακαινισθεί πρόσφατα. Γύρω από το χωρίο υπάρχουν οι τοποθεσίες Στρατηγάτο, Βεσταρχάτο όπου υπήρχε αφθονία Μεσαιωνικού και παλαιότερου ελληνικού υλικού. Οι ονομασίες αυτές φανερώνουν τα σημάδια που άφησε η Γενουατοκρατία στην περιοχή, όπως το κατεστραμμένο Κάστρο στο κέντρο του χωριού, ο Πύργος στη Λαυρίνα, κ.α.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καμποχώρων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ