gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ Χιονοδρομικό κέντρο ΕΔΕΣΣΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ (Χιονοδρομικό κέντρο) ΕΔΕΣΣΑ

Ονομασία
Το Χ. Κέντρο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο του όρους το οποίο το φιλοξενεί. Η λέξη "Καιμάκτσαλαν", σύμφωνα με την ανάλυση του φιλόλογου καθηγητού και επίτιμου Λυκειάρχη κ Ν. Σιδηρόπουλου, έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη ο κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού. Το γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένο και υπάρχουν αρκετές ερμηνείες που στηρίζονται στα όσα μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά.

Τοποθεσία
Το όρος Καϊμάκατσαλαν ή Βόρας βρίσκεται στα σύνορα με το κράτος της FYROM και η κορυφογραμμή του αποτελεί την οριογραμμή μεταξύ των δύο κρατών. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524μ. κορυφή στην οποία βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο. Στην κορυφή του και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και υπάρχει στο υπόγειό του κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Nature 2000.
Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που απλώνεται στα γεωγραφικά όρια τριών Νομών (Πέλλας-Φλώρινας-Κοζάνης) και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar.
Η θέα από το βουνό είναι καταπληκτική, αφού μπορεί κανείς με γυμνό μάτι να παρατηρήσει μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και φυσικά το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδιών της Νάουσας. Όταν η νέφωση είναι χαμηλή έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και βλέπεις από κάτω σου το λευκό πάπλωμα που σχηματίζουν τα σύννεφα.
To Κέντρο αρχίζει από τα 2.050μ, όπου υπάρχει το κεντρικό καταφύγιο, χώροι στάθμευσης, σχολές σκι, πίστες αρχαρίων, καταστήματα ενοικιάσεων, εκδοτήρια και ο πρώτος αναβατήρας και καταλήγει στα 2.480μ όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του υψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδος.

Το κείμενο παρατίθεται το Φεβρουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Καϊμάκτσαλαν.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ