gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δήμος ΦΘΙΩΤΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Αγιος Κωνσταντίνος

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Λιμάνι) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
3.160 μόνιμοι κάτοικοι. Παραλιακή κωμόπολη στο Βόρειο Ευβοϊκό που εξαπλώνεται μέχρι τους πρόποδες του όρους «ΚΝΗΜΙΣ». Αποτελεί παραθεριστικό κέντρο αλλά και πέρασμα για τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Βρίσκεται 150 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, όπου στην αρχαιότητα υπήρχε η πόλη «Δαφνούς», οχυρωμένο λιμάνι με Ακρόπολη στους πρόποδες της Κνημίδας, στα σύνορα της αρχαίας Φωκίδας με την Λοκρίδα.
  Η πόλη του Δαφνούντος άκμασε μέχρι τους Ελληνιστικούς χρόνους και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, όπως μαρτυρούν τα υπάρχοντα μνημεία, αλλά και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους η πόλη ήταν διαμετακομιστικό κέντρο με μεγάλο υπήμενο λιμάνι. Στη θέση που είναι σήμερα η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης υπήρχε μεγάλος Βυζαντινός ναός με περίφημα ψηφιδωτά τα οποία και διασώζονται μέχρι σήμερα. Η πόλη φαίνεται ότι καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Σλάβους τον 7ο μ.Χ. αιώνα και τότε πιθανότατα δεν ξανακατοικήθηκε στην ίδια θέση μέχρι τον 19ο αιώνα.
  Μετά την εκδίωξη των Τούρκων η πόλη ξανακτίσθηκε στην ίδια θέση. Και έκτοτε υφίσταται και ακμάζει συνεχώς και λόγω της φυσικής της ομορφιάς και της περίοπτης θέσης που βρίσκεται, αποτελεί πόλο έλξης για παραθεριστές και τουρίστες.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1995) του Δήμου Αγ. Κωνσταντίνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ