gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΡΙΣΟΣ Δήμος ΧΑΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΘΕΡΙΣΟΣ (Δήμος) ΧΑΝΙΑ
  Ο Δήμος Θερίσου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Χανίων καταλαμβάνει μια έκταση 45 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τις κοινότητες Θερίσου, Αγυιάς, Βαρυπέτρου, Περιβολίων και Βαμβακόπουλου. Συνολικά περιλαμβάνει 12 οικισμούς παλιούς και νέους. Μια σύγχρονη έκφραση ζωής δίπλα σε μια θαυμάσια διατηρημένη παράδοση. Η γεωγραφική του θέση καθορίζεται σε μια επιμήκη ζώνη διεύθυνσης περίπου Β-Ν η οποία ξεκινά Ν-ΝΔ της πόλης των Χανίων, από υψόμετρο 50μ. μέχρι την Μελινταού Κορυφή που βρίσκεται στην καρδιά των Λευκών σε υψόμετρο 2.133 μέτρα.
  Η περιοχή του δήμου Θερίσου παρουσιάζει τοπία εξαιρετικής ομορφιάς και ανεπανάληπτων μορφολογικών αντιθέσεων, που εστιάζουν το ψυχαγωγικό αναψυχικό αλλά και το επιστημονικό ενδιαφέρον πολλών εντοπίων αλλά και ξένων επισκεπτών και μελετητών.
  Στο βόρειο τμήμα του Δήμου, απλώνεται η χαμηλή ζώνη που αντιπροσωπεύεται κυρίως από το εκτεταμένο της κάμπο που είναι κατάφυτος από πυκνή δενδρώδη βλάστηση και από εύφορες καλλιέργειες, που συγκεντρώνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της γεωργικής δραστηριότητας η λεκάνη της λίμνης Αγυιάς, με εντυπωσιακότερη εικόνα το τοπίο με τις πηγές και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη που αποτελεί και περιβαλλοντικά ένα από τους σπανιότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας και τόπο ξεκούρασης των μεταναστευτικών πουλιών.
  Στο νότιο τμήμα της περιοχής ορθώνεται το βόρειο τμήμα του θεαματικού ορεινού συγκροτήματος των Λευκών Ορέων με υψηλότερες κορυφές στο Καλόρος (υψ. 1925 μ.) και στην Μελινταού (υψ. 2133 μ.).
  Στο κεντρικό τμήμα δεσπόζει το εξαίρετου φυσικού κάλλους φαράγγι του Θερίσου 14 km από την πόλη των Χανίων. Ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και καταφύγιο σπάνιων ειδών της χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας. Το Φαράγγι καταλήγει στο ομώνυμο χωριό το ιστορικό Θέρισσο που αποτέλεσε έδρα των Κρητών Επαναστατών στην επανάσταση του 1905 υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
  Αξιομνημόνευτη είναι και η περιοχή της μονής της Αγίας Κυριακής στην περιοχή Βαρυπέτρου, την οποία το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής την ανακήρυξε ως Κέντρο Ορθοδοξίας και Οικολογίας.
  Πολύ κοντά στο μοναστήρι βρίσκεται και το υδροψυχαγωγικό πάρκο της Λιμνούπολης, ένας χώρος διασκέδασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μέσα σ’ ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Θερίσου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ