gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Ονομασία του τόπου  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΙΓΙΝΑ Επαρχία ΑΤΤΙΚΗ" .


Ονομασία του τόπου (1)

Σελίδες επίσημες

ΑΓΚΙΣΤΡΙ (Νησί) ΑΤΤΙΚΗ
  Η σημερινή ονομασία του νησιού είναι πολλαπλή. Στους κατοίκους είναι διάχυτη η παράδοση ότι, όσοι πρωτογνώριζαν το νησί δένοντο με αυτό και τις ομορφιές του και εγκαθίσταντο οριστικώς εκεί, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο αγκιστρώνοντο σ’ αυτό γι’ αυτό ονομάσθηκε Αγκίστρι.
  Στην αρχαιότητα δύο ονομασίες διεκδικούν την ταυτότητα του Αγκιστρίου και της γειτονικής, στα δυτικά του, Κυράς. Κεκρυφάλεια και Πιτυόνησος (= Πευκόνησος). Ο κορυφαίος των θαλασσογράφων μας Στ. Εμμ. Λυκούδης απέδειξε ότι η Κεκρυφάλεια είναι το σημερινό Αγκίστρι.
  Ο ιστορικός της Αίγινας Κ. Σταμάτης, υποστηρίζει ότι το Αγκίστρι είναι η αρχαία Κεκρυφάλεια και πήρε το όνομά του από το σχήμα του που μοιάζει με τον αρχαίο κεκρύφαλο (= γυναικείος κεφαλόδεσμος, δικτυοειδώς πλεγμένος για να συγκρατεί την κόμη) και ότι σε απώτερους χρόνους - όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερη - το νησί ήταν ενωμένο με την Μετώπη.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι στο "Λεξικό Εγκυκλοπεδικόν" (εκδότες Μπάρτ και Χιρστ - επιμέλεια Ν. Γ. Πολίτου) το λήμμα "Κεκρύφαλος" παραπέμπει στη λέξη Αγκίστρι, όπου όμως υποστηρίζεται ότι η Κυρά είναι η Κεκρύφαλος ή Κεκρυφάλεια των αρχαίων.
  Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοί του υπερβαίνουν τους 1.000 και κατανέμονται σε 4 οικισμούς: το Μεγαλοχώρι ή Μύλο ή Αγκίστρι όπου βρίσκεται και η έδρα της κοινότητας, τη Σκάλα, το Μετόχι και τα Λιμενάρια.
(κείμενο: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΕΟΦΥΤΟΣ)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Αγκιστρίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ