gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης για το τοπωνύμιο: "ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ Κωμόπολη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ".


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (2)

Μουσεία

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών & Εργαλείων

Τηλέφωνο: +30 23730 26166
Φαξ: +30 23730 26166
  Παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν , μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων αποτελούν πια το υλικό του πρώτου ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ & ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ που άνοιξε τις πύλες του το Μάρτιο του 2001 στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής.
  Το μουσείο έρχεται να καλύψει το κενό το οποίο υπήρχε στη χώρα μας, καθώς παρά τη πλούσια αλιευτική παράδοση που έχουμε σαν χώρα δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένας χώρος συγκέντρωσης και παρουσίασης των αντικειμένων. Η ιδέα ανήκει στο Ναυτικό Ομιλο Μουδανιών, που τα μέλη του πρόσφεραν μια σημαντική συλλογή κοχυλιών από τις ελληνικές θάλασσες και συνέβαλαν στη διατήρηση των αλιευτικών αντικειμένων .
  Την πρωτοβουλία για τη ίδρυση του Μουσείου «αγκάλιασε ο Δήμος Μουδανιών» αλλά οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων -Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) ,που ανέλαβαν και κατάφεραν να το κάνουν πράξη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος PESKA Ο προϋπολογισμός ανήλθε στα 329.000.000 δραχμές και καλύφθηκε κατά 45% από τη Ε.Ε ,κατά 35% από κονδύλια του Δήμου Μουδανιών και κατά 20% από το Ελληνικό Δημόσιο.
  Τα εκθέματα θα φιλοξενηθούν σε ένα καινούργιο κτίριο 700 τμ που βρίσκεται στη παραλία των Ν.Μουδανιών στο χώρο θα παρουσιάζονται τρεις ενότητες στη πρώτη θα αναλύεται η ιστορική εξέλιξη της αλιείας και ο ρόλος της στη ζωή του ανθρώπου (οι τεχνικές ψαρέματος, τα εργαλεία ο εξοπλισμός καθώς και αλιευτική ιστορία των Ν.Μουδανιών).
  Η δεύτερη ενότητα αφορά στο θαλάσσιο πλούτο και σε ειδική αίθουσα θα παρουσιάζεται ο μαγευτικός κόσμος των οστράκων επίσης τα αλιεύματα οι αξίες και τα οφέλη αλλά και η κακομεταχείριση που δέχεται η θάλασσα. Ολα αυτά προβάλλονται σε αφίσες ταμπλό ομοιώματα.
  Στην τρίτη ενότητα σε μια άλλη ειδική αίθουσα θα γίνονται βιντεοπροβολές με θέματα από τη μοναδικότητα του βυθού και της θάλασσας. Επίσης στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη.
  Το μουσείο θα έχει μεγάλο όφελος για την περιοχή της Χαλκιδικής καθώς πρόκειται για ένα πρότυπο μουσείο που θα μπορεί να γνωρίσει στους επισκέπτες τη μαγεία της θάλασσας. Επίσης θα αποτελεί τόπο έλξης για τους Ελληνες και ξένους.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ