gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 13 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (13)

Βιβλιοθήκες

Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Πόλη) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 2310 374800, 374806, 374816, 374826
Φαξ: +30 2310 221066

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνο: +30 2310 424132-3
Φαξ: +30 2310 412143

Ιστορικά αρχεία

Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας

Τηλέφωνο: +30 2310 855255, 868186
Φαξ: +30 2310 855255

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνο: +30 2310 264668, 274167
Φαξ: +30 2310 274710
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1983. Από τότε προσφέρει συνεχώς στο κοινό και ειδικότερα στην επιστημονική κοινότητα τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους σκοπούς της ίδρυσής του.
  Υπάγεται στη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αποτελεί χώρο συνάντησης των δημοτικών δραστηριοτήτων με εκείνες άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης στο πεδίο της ιστορίας.
Σκοποί
•Η συλλογή, διάσωση, καταγραφή συντήρηση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και μελέτη των κάθε είδους άμεσων και έμμεσων πηγών, που αναφέρονται στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της μείζονος Θεσσαλονίκης και σε ό,τι έχει σχέση με τη διοικητική, οικονομική και κοινωνική ζωή της.
•Η διεξαγωγή, προώθηση και διευκόλυνση της σχετικής με την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας επιστημονικής έρευνας.
•Η πρόκληση του ενδιαφέροντος του ελληνικού και αλλοδαπού κοινού προς την εν γένει ιστορία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και η συνεργασία μαζί του.
•Η ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των δημοτών της πόλης για την ιστορία της πόλης.
•Η δημιουργία Ιστορικού Δημοτικού Αρχείου της πόλης.
Λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητο κτίριο (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη). Εποπτεύεται από Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων της πόλης. Η επιτροπή αυτή έχει διαιρεθεί σε υπο-επιτροπές, αντίστοιχες με τις ποικίλες δραστηριότητες του Κέντρου.
Αρχείο Δήμου Θεσσαλονίκης
  Στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μέρος του αρχείου αυτού βρίσκεται στους χώρους του κτιρίου της πλατείας Ιπποδρομίου και δίνεται σταδιακά στην έρευνα. Στο Κέντρο επίσης βρίσκονται σημαντικές ιδιωτικές αρχειακές μονάδες.
Βιβλιοθήκη & Συλλογές
  Η ειδική βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη βιβλιογραφία σχετικά με την ιστορία της πόλης. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο δεύτερο όροφο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φωτογραφική και χαρτογραφική συλλογή, καθώς και συλλογή καρτ-ποστάλ των αρχών του αιώνα με θέμα την Θεσσαλονίκη.
Εκδηλώσεις
  Στον εκθεσιακό χώρο του ισογείου το Κέντρο Ιστορίας οργανώνει τακτικά εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων από την ιστορία της πόλης, είτε από δικό του υλικό είτε από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Στην αίθουσα διαλέξεων του τρίτου ορόφου, η οποία είναι εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα διερμηνείας και προβολών, διεξάγονται συνέδρια, διαλέξεις και κύκλοι ομιλιών.
Εκδόσεις
 Η εκδοτική δραστηριότητα του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει αυτοτελείς εκδόσεις μελετών, πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων και την επετηρίδα του Κέντρου, "Θεσσαλονίκη", στην οποία δημοσιεύονται μελέτες σχετικές με την ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τις εκδόσεις μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προμηθεύονται από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Συνέδρια
  Το Κέντρο διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες μόνο ή σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς φορείς της πόλης και εκδίδει τα πρακτικά των εργασιών τους.
Προοπτικές
  Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης επιδιώκει να λειτουργήσει ως ο κεντρικός φορέας τεκμηρίωσης, έρευνας και προβολής της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, του διαχρονικού και του μητροπολιτικού της χαρακτήρα.

Μουσεία

Λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου είναι αποτέλεσμα της αγάπης των νέων ανθρώπων για τον τόπο τους και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Στην προσπάθεια διάσωσης της ιστορίας του και έχοντας συνείδηση, οι νέοι, ότι η γνώση του παρελθόντος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος, συγκέντρωσαν τα εκθέματα της Συλλογής, δείγματα της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
  Η λαογραφική συλλογή στεγάζεται, προσωρινά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βερτίσκου, με προοπτική να μεταφερθεί σ? ένα διατηρητέο διώροφο κτίσμα 80 τ.μ. των αρχών του αιώνα, όταν αποκατασταθούν οι φθορές του. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα του οικισμού και αποτελείται από το ισόγειο, κατώι, κτισμένο με πέτρα και τον όροφο, ο οποίος σχηματίζεται με ξυλόπηκτη τοιχοποιία και χωρίζεται σε δύο δωμάτια.
  Εδώ θα αναβιώσουν τα εργαστήρια επεξεργασίας της κατσικότριχας, θα εκτεθούν τα εργαλεία κατασκευής των τουρβάδων, των τσούλιων, τα οικιακά σκεύη, οι φορεσιές, θα ακουστούν τα τραγούδια, θα περιγραφούν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Η παράδοση του τόπου θα γίνει αναγνώσιμη και η μνήμη επισκέψιμη, ενώ η σύνδεση του Λαογραφικού Μουσείου με την Κατασκήνωση και το Περιβαλλοντικό Κέντρο θα συμβάλει στην παροχή ολοκληρωμένης γνώσης και θα συντελέσει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου με τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης του εναλλακτικού τουρισμού.

Λαογραφική Συλλογή Οσσας

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1992 από μια ομάδα νέων παιδιών της Όσσας, με σκοπό τη διάσωση κάθε είδους αντικειμένου που έχει σχέση με την ιστορία και την παράδοση του χωριού τους.
  Σ΄ αυτήν εκτίθενται στοιχεία από την αγροτική ζωή και τον καθημερινό βίο, όπως γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, φωτογραφίες, υφαντά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φορεσιές, εργαλεία τσαγκαρικής και βυρσοδεψίας, καθώς και άλλα που εκπροσωπούν την τοπική λαϊκή παράδοση και τέχνη.
  Η συγκέντρωση του υλικού οφείλεται στις δωρεές των κατοίκων της Όσσας που με πολλή αγάπη και προθυμία χάρισαν στη συλλογή, αλλά ιδιαίτερα στο μεράκι, το μόχθο και την αγάπη των παιδιών για την ιδιαίτερη πατρίδα και τα υλικά τεκμήρια του παρελθόντος, που αυτή γέννησε. Έως σήμερα, η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας έχει συμμετάσχει, με την έκθεση λαογραφικού υλικού, δύο φορές στην ετήσια κλαδική έκθεση "AGROTIKA" της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, καθώς και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", με τη συμμετοχή στο ειδικό πρόγραμμα "ΕΓΝΑΤΙΑ" και συγκεκριμένα στη εκδήλωση "ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ: Ολόγυρα στη Λίμνη", που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο Τ.Ε.Λ. Λαγκαδά, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο το γνωστό σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Τον Ιούνιο του 1997, η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέο υλικό και επαναδιαμορφώθηκε από την ομάδα που συμμετείχε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης με θέμα: "Πολιτισμός και Περιβάλλον: Πηγές Ποιότητας Ζωής", με τη βοήθεια ειδικευμένων επιστημόνων, επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων του προγράμματος: "Δρόμοι του Κρασιού Μακεδονίας" του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97" που πραγματοποιήθηκαν στις 14-15 Ιουνίου στην Όσσα. Μελλοντικός σκοπός είναι η ίδρυση "Λαογραφικού Μουσείου Όσσας" με τη μεταφορά της έκθεσης σ' ένα από τα τόσα αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα οποία καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς καμία απολύτως προστασία, αφού πρώτα αναστηλωθεί, συντηρηθεί και αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε ως σήμερα, η συμβολή της πρώην Κοινότητας Όσσας, της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97", οι οποίοι βοήθησαν με την ηθική και υλική συμπαράσταση τους. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία στον ίδιο χώρο να παρακολουθήσει μέσα από φωτογραφικό υλικό την εξέλιξη των ανασκαφικών ερευνών, που διεξάγει η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στη θέση "Κουρί" της Όσσας, ανασκάπτοντας έναν ελληνιστικό οικισμό, με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Πολιτιστικά κέντρα & ιδρύματα

Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχιάς

ΒΡΑΧΙΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραχιάς ιδρύθηκε το 1984 με έντονη δραστηριότητα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού.
  Στη Βραχιά λειτουργούν δύο χορευτικά τμήματα παραδοσιακών χορών, ένα παιδικό και ένα γυναικείο. Στο σύλλογο υπάρχουν ακόμη παραδοσιακές φορεσιές, κυρίως από την περιοχή της Μακεδονίας.
  Αξιόλογη είναι και η κοινοτική βιβλιοθήκη που δίνει δυνατότητα πρόσβασης σε έντυπα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
  Ο σύλλογος εκδηλώνει επίσης ομιλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές παραστάσεις και διάφορες εκδηλώσεις, με κυριότερη τη γιορτή των Δημητρίων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αξιού


Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: +30 2310 295170-1, 295149
Φαξ: +30 2310 295276

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Τηλέφωνο: +30 2310 424132-3
Φαξ: +30 2310 412143

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Τηλέφωνο: +30 2310 271195, 270972
Φαξ: +30 2310 271501

Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Κυμίνων

ΚΥΜΙΝΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Κύμινων ιδρύθηκε το 1984. Η δραστηριότητα που παρουσιάζει στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Αξιού είναι ιδιαίτερα έντονη και περιλαμβάνει την ίδρυση της κοινοτικής βιβλιοθήκης Κύμινων καθώς και των σχολών ζωγραφικής, μουσικής, θεάτρου και παραδοσιακού χορού.
  Η σχολή ζωγραφικής είναι ένα εργαστήρι νια παιδιά κάθε ηλικίας και για μεγάλους. Εκεί μπορούν να εκφρασθούν ζωγραφίζοντας, και μέσα από τα χρώματα και τις γραμμές να ανακαλύψουν έναν καινούργιο μαγευτικό κόσμο. Η ζωγραφική καλλιεργεί το πνεύμα και την ψυχή παιδιών και ενηλίκων.
  Η δουλειά είναι ομαδική και ατομική. Διδάσκεται σχέδιο - χρώμα - σύνθεση - κάρβουνο - λάδι και πλαστικό. Η λειτουργία της σχολής ολοκληρώνεται κάθε χρόνο με την έκθεση ζωγραφικής, στην οποία παρουσιάζονται δείγματα της δουλειάς των μαθητών της.
 "Ένας λαός που δεν βοηθάει το θέατρό του, αν δεν είναι νεκρός, είναι ετοιμοθάνατος..." Υιοθετώντας τη ρήση του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Φ. Γκ. Λόρκα, το Πνευματικό Κέντρο κάνει ένα βήμα μπροστά σε ό,τι αφορά τη θεατρική μας παιδεία, με την ίδρυση της σχολής Θεάτρου και τη σύσταση της θεατρικής του ομάδας.
  Μια ζωντανή θεατρική ομάδα που διαθέτει ήδη στις αποσκευές της το "Ματωμένο Γάμο" του Φ. Γκ. Λόρκα, το "Παραμύθι χωρίς Όνομα" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και την "Τραπεζαρία" του Γκερνύ. Το θέατρο αποτελεί την πιο πολυσυλλεκτική μορφή τέχνης, η οποία δεν εξαντλείται στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, αλλά καταφέρνει να αναδεικνύει και να αναβαθμίζει ποιοτικά κάθε είδους εκδήλωση.
  Η σχέση μας με την παράδοση πρέπει να είναι σχέση ζωής.
  Αυτή τη δυνατότητα το Πνευματικό Κέντρο τη δίνει με την ίδρυση και λειτουργία της σχολής παραδοσιακών χορών. Η μεγάλη ανταπόκριση σ' αυτό το κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου μάς δείχνει ότι παιδιά και ενήλικες μαθαίνουν να αγαπούν και να εκφράζονται με την παραδοσιακή μουσική.
  Λειτουργούν τμήματα για κάθε ηλικία, παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων. Διδάσκονται χοροί από όλη την Ελλάδα και κυρίως οι ντόπιοι μακεδονικοί.
  Η λειτουργία της σχολής παραδοσιακών χορών δεν περιορίζεται στη διδασκαλία των χορών. Εντάσσει στο πρόγραμμά της την αναβίωση εθίμων όπως ο Κυμινιώτικος γάμος, οι Λαζαρίνες, ο Ντούντουλος και άλλα και προσπαθεί να αναδείξει τα ήθη και τις αξίες του παρελθόντος που γέννησαν αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο.
  Στοχεύοντας στην καλλιέργεια του "πνεύματος και της ψυχής δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μουσικό σχολείο με προοπτική αναγνώρισης των τίτλων σπουδών". Οι σπουδές γίνονται σε όλα το επίπεδα και αφορούν σε όλα τα όργανα. Μέχρι στιγμής έχουν λειτούργησει τμήματα κιθάρας, πιάνου και αρμονίου. Εξασφαλίζουν στους μαθητές μας μουσική καλλιέργεια, αλλά και την προοπτική της επαγγελματικής τους αποκατάστασης. Απευθύνονται σε κάθε ηλικία. Ειδικά για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα μαθήματα της μουσικής προπαιδείας δίδονται δωρεάν. Έτσι δίνεται έγκαιρα η δυνατότητα σε κάθε παιδί να γνωρίσει την κλίση του και να καλλιεργήσει την αγάπη του για την μουσική.
  Η γεωγραφική θέση της κοινότητας Κύμινων, δίπλα στο Δέλτα Αξιού επιβάλλει, ως κύριο άξονα της παρέμβασης του Πνευματικού Κέντρου, τα θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το WWF, προωθεί την επιμόρφωση των στελεχών του, φροντίζει για την ενημέρωση των πολιτών, οργανώνει επισκέψεις και ξεναγήσεις στο Δέλτα. Ήδη έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Προγράμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας πρόταση για την δημιουργία Οικοτουριστικού Πάρκου (ανατολικά του Γυμνασίου-Λυκείου Κύμινων, στο χώρο της ΥΠΕΜ), που περιλαμβάνει ξενώνες με 50 κλίνες, ανοιχτό θέατρο 600 θέσεων, ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου.
  Το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει την ήπια τουριστική ανάπτυξη στον υδροβιότοπο, που θα δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα πεζής επικοινωνίας με τον Αξιό και, με την κατασκευή ποτάμιας αποβάθρας, μια πλωτή διαδρομή στο Δέλτα.
  Οι λειτουργίες αυτές, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής στην Κοινότητα Ν. Μαλγάρων και του Κέντρου Πληροφόρησης στο δήμο Χαλάστρας, θα δώσουν την ευκαιρία στον κάθε κάτοικο, στον κάθε επισκέπτη να γνωρίσει αυτόν τον περιβαλλοντικό θησαυρό που βρίσκεται δίπλα μας.
  Η καταγραφή δημοτικών τραγουδιών, όπως αυτά δουλεύτηκαν και διασώθηκαν στα Κύμινα, είναι ένα μουσικό αφιέρωμα στη σημερινή γενιά και στη γενιά που θα' ρθει. Είναι ένα μουσικό δείγμα που φιλοδοξεί να φωτίσει και να αναδείξει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  "Κύμινα τραγούδια και χοροί" είναι ο τίτλος του διπλού CD όπου παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της διετούς καταγραφικής μας έρευνας. Στο πρώτο μέρος ο Γιώργος Γευγελής ή Ντομάτας, ο Γουμενιτσιώτης οργανοπαίχτης που για πολλές δεκαετίες συνόδευσε με τον ζουρνά του τα κυμινιώτικα γλέντια, παρουσιάζει ένα δείγμα από τη χορευτική μουσική μας παράδοση και η φωνή του συντοπίτη μας τραγουδιστή Γιώργου Μπαγιώκη, τιμητικά συμπληρώνει αυτό το πρώτο μέρος.
  Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται δείγματα της φωνητικής μουσικής μας παράδοσης, όπως αυτά τραγουδήθηκαν από τους ίδιους τους Κυμινιώτες και τις Κυμινιώτισσες.
  Το βιβλίο, αυτός ο σιωπηλός φίλος που μας σώζει από το αβάσταχτο βάρος του εαυτού μας, από τη διαβρωτική ανία του χρόνου που δεν περνά, από την υπνηλία του πνεύματος και από την αδράνεια της ψυχής.
  Με 2.000 τόμους βιβλίων, που ανταποκρίνονται σε κάθε αναγνωστικό ενδιαφέρον, το Πνευματικό Κέντρο με τη δανειστική βιβλιοθήκη, δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στον πλούσιο, μαγευτικό κόσμο του βιβλίου, φροντίζοντας παράλληλα για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της με νέες εκδόσεις κάθε χρόνο.
  Ένας χώρος συνάντησης, ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας, ένας χώρος όπου κανείς μπορεί να περνά ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο.
 "Έίναι εύκολο να γίνεις γονιός, αλλά είναι δύσκολο να είσαι γονιός!". Αυτή είναι μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται καθημερινά για πολλούς γονείς. Η σχολή γονέων είναι μία ανοικτή πρόταση που απευθύνει το Πνευματικό Κέντρο σε κάθε σημερινό γονέα. Η λειτουργία της απέδειξε τη χρησιμότητα της σε ό,τι αφορά στη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στην οικογένεια και κυρίως στην πρόληψη των ψυχολογικών προβλημάτων των παιδιών.
  Στη σχολή γονέων, μέσα σε ομαδικές συναντήσεις, οι γονείς ενημερώνονται πάνω σε θέματα που αφορούν στο ρόλο των γονέων και στην ψυχολογία των παιδιών, στηρίζονται ψυχολογικά και ενθαρρύνονται στο δύσκολο έργο της ανατροφής των παιδιών τους, ανταλλάσσουν εμπειρίες και προβληματισμούς με άλλους γονείς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αξιού


Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων

ΝΕΑ ΜΑΛΓΑΡΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το 1980 ιδρύθηκε στα Μάλγαρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Μαλγάρων, ο οποίος άρχισε να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και της περιοχής γενικότερα με χορούς, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις ζωγραφικής. Ως συνέχεια του Πολιτιστικού Συλλόγου, το 1998 ιδρύθηκε το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Νέων Μαλγάρων, το οποίο διακρίνεται για την κοινωνική προσφορά σε διάφορους χώρους.
  Σήμερα είναι ένα από τα ΝΠΔΔ του Δήμου Αξιού και στεγάζεται στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Αγωγής των Ν. Μαλγάρων, έκτασης 550 m2. Το κτήριο διαθέτει μεταξύ άλλων αναψυκτήριο, αίθουσα αναμονής-γραμματεία, αίθουσα εκδηλώσεων χωρητικότητας 250 θέσεων, εργαστήριο εικαστικών και βεστιάριο. Στο κτήριο υπάρχει επίσης δανειστική βιβλιοθήκη, πλήρως ενημερωμένη καθώς και έκθεση παραδοσιακών οργάνων και στολών.
  Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται αρκετές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων είναι:
•Η γιορτή του ρυζιού, με εκθέσεις προϊόντων και παραδοσιακές εκδηλώσεις.
•Η γιορτή του βιβλίου, με εκθέσεις βιβλίων, ομιλίες, θεατρικά δρώμενα.
•Η γιορτή της μάνας, με ομιλίες από ειδικούς, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής, θεατρικά παιχνίδια.
•Ακόμη πραγματοποιούνται χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις (κάλαντα, χορωδίες, θεατρικά), αναβίωση εθίμων (θρακιώτικου γάμου, αποκριάτικα έθιμα), ετήσιοι χώροι, ομιλίες σε ειδικά θέματα από ειδικούς επιστήμονες (ιατρούς, ψυχολόγους, γεωπόνους), αιμοδοσία - δημιουργία τράπεζας αίματος.
  Στο Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Μαλγάρων λειτουργούν τα παρακάτω εκπαιδευτικά τμήματα:
•Τρία τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών (παιδικό-εφηβικό, ενηλίκων, αρχαρίων)
•Ζωγραφική για παιδιά ηλικίας από 4 ετών
•Ζωγραφική και Αγιογραφία ενηλίκων
•Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας από 4 ετών
•Θέατρο ενηλίκων
•Μαθήματα φωτογραφίας
•Σκάκι
•Εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων
•Μουσική
•Εκμάθηση μοντέρνων χορών (Latin)
  Στα τμήματα αυτά συμμετέχουν 250 περίπου άτομα, όλων των ηλικιών, με σκοπό να εκφραστούν και να ανακαλύψουν καινούργιους τομείς ερασιτεχνικής ενασχόλησης και ψυχαγωγίας.
  Τα άτομα που συμμετέχουν στα χορευτικά τμήματα έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, σε διάφορες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πτολεμαϊδα, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Βέροια κ.ά. Ακόμη συμμετείχαν και σε φοκλορικό φεστιβάλ της Ουγγαρίας, ενώ συνδιοργάνωσαν το πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών φορέων στη Χίο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αξιού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ