gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 9 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Νομαρχία ΑΤΤΙΚΗ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (9)

Μουσεία

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

ΑΜΑΡΟΥΣΙΟ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 6127245
Φαξ: +30 210 6127206
  Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1991, καρπός της μακράς και επίμονης προσπάθειας του ιδρυτή του Ευγένειου Σπαθάρη. Πυρήνα των εκθεμάτων αποτέλεσαν οι συλλογές του ίδιου του Σπαθάρη και του πατέρα του Σωτήρη, καθώς και άλλων καλλιτεχνών του Θεάτρου Σκιών.
  Η έκθεση - στο κέντρο της οποίας βρίσκονται πάντα οι φιγούρες και τα σκηνικά του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών - αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της παραδοσιακής αυτής τέχνης από το 1860 μέχρι σήμερα. Το Μουσείο διαθέτει επίσης μια συλλογή βιβλίων, ελληνικών και ξενόγλωσσων, σχετικά με το θέατρο Σκιών-Μαριονέτας και το Κουκλοθέατρο, καθώς και αρχείο με αποκόμματα από τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, αφίσες, φωτογραφίες κλπ.
  Σκοπός του Μουσείου είναι να γνωρίσει στις νέες γενιές τον Καραγκιόζη και την ιστορία του, αλλά και να κρατήσει ζωντανή μια από τις δημοφιλέστερες μορφές της ελληνικής λαϊκής τέχνης.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
Η κλασική φιγούρα του Καραγκιόζη. Σχεδιαστής ο Ευγένιος Σπαθάρης. Η πρώτη έγχρωμη φιγούρα, κατασκευάστηκε το 1920.
Ασπρόμαυρες φιγούρες του παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών (περίοδος 1900-1930).
Εγχρωμες φιγούρες διαφόρων τύπων του Θεάτρου Σκιών.

Μουσείο Σκίτσου

ΒΑΘΗΣ (Πλατεία) ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: +30 210 5241492, 5242140
Φαξ: +30 210 5246943
  Στην Αθήνα λειτουργεί από το 1994 Μουσείο Σκίτσου, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και ομάδας Ελλήνων σκιτσογράφων.
  Την κύρια συλλογή του Μουσείου αποτελεί η Μόνιμη Έκθεση Σκίτσων, κυρίως γελοιογραφιών, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Επίσης, σε μόνιμη και περιοδική βάση, εκτίθενται γελοιογραφίες, κινούμενα σχέδια, κόμικς και άλλα είδη σκίτσου Ελλήνων αλλά και ξένων σκιτσογράφων. Το Μουσείο διαθέτει ακόμη βιβλιοθήκη και αρχείο.
  Το Μουσείο Σκίτσου στεγάζεται στη νεοκλασσική Βίλλα Τράιμπερ κοντά στο Νέο Δημαρχείο. Ο Τράιμπερ ήταν Γερμανός φιλέλληνας, που ήρθε εδώ κατά την επανάσταση του 1821, και μετά περέμεινε ως αρχίατρος του Ελληνικού Στρατού.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
  Κόμικς του Κ. Γραμματόπουλου "Περσέας και Ανδρομέδα" σε σενάριο Β. Ρώτα, από τη σειρά "Κλασσικά Εικονογραφημένα" της Ατλαντίδας.
  Γελοιογραφικά πορτραίτα σκιτσογράφων της αρχής του αιώνα, από το σατυρικό περιοδικό "Σατανάς".
  Εξώφυλλο του Φάνου από τον Φωκίωνα Δημητριάδη.

Μουσείο Γουναρόπουλου

ΖΩΓΡΑΦΟΣ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 7777601, 7487657
Φαξ: +30 210 7487657
  Το Μουσείο ιδρύθηκε το έτος 1977 και στεγάστηκε στο ατελιέ του μεγάλου ζωγράφου της νεοελληνικής ζωγραφικής Γεώργιου Γουναρόπουλου (1890-1977) στου Ζωγράφου. Το 1990 το Μουσείο επεκτείνεται με την ανέγερση νέου κτιρίου, το οποίο λειτουργεί ως Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, φιλοξενώντας εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο παλαιό διατηρητέο ατελιέ του καλλιτέχνη, που αποτελεί και τον κατεξοχήν μουσειακό χώρο, εκτίθενται τα έργα του, μεταξύ των οποίων πίνακες με λάδι, σχέδια με κάρβουνο και κραγιόνια, μελέτες, καθώς και προσωπικά του αντικείμενα.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
Γ. Γουναρόπουλου: "Αυτοπροσωπογραφία", 1965, Κάρβουνο, 76 x 56 εκ.
Γ. Γουναρόπουλου: "Δέντρα και γυναικεία μορφή". 1930, Λάδι, 53 x 63 εκ.

Marika Kotopouli Museum

Τηλέφωνο: +30 210 7775950
  Εγκαινιάστηκε στις 9 Μαΐου του 1990 και αποτελεί ένα λειτουργικό μουσείο σύγχρονης τέχνης, ικανό να φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις. Το κτίριο είναι εξοχική κατοικία που κτίστηκε το 1926 από την μεγάλη ηθοποιό του Ελληνικού Θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής, έγινε επίταξη της κατοικίας. Αργότερα στέγασε το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και τελικά ο Δήμος με τη συμπαράσταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ανέλαβε με πολύ σεβασμό την αναπαλαίωση του κτιρίου, το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο, αναδεικνύοντας την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία και τους θαυμάσιους εσωτερικούς του χώρους, όπου σήμερα φιλοξενούνται εκδηλώσεις υψηλής πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.
  Το Μουσείο αυτό δεν έχει εκθέματα της Κοτοπούλη. "Μουσειακό" το ίδιο το κτίριο φιλοξενεί προς το παρόν καλλιτεχνικές εκθέσεις και στεγάζει μόνιμα την καλλιτεχνική συλλογή του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη.
  Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:
Δ. Μπισκίνη: "Η έξωση των πρωτοπλάστων", 1932
Γ. Γαΐτη: "Πατινέρ", 1982

Λαογραφικό Μουσείο Ιλίου

ΙΛΙΟΝ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 2690021
  Το Λαογραφικό Μουσείο και η Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Ιλίου στεγάζονται στο ιδιόκτητο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης στην περιοχή Μιχελή. Συστεγάζοντας τη λαογραφική παράδοση με τη νεώτερη εικαστική δημιουργία, οι δύο χώροι φιλοξενούν συλλογές ενδυμασίας και κοσμήματος, Θεάτρου σκιών και έργων ζωγραφικής.
  Στον δεύτερο όροφο του κτηρίου, η Αίθουσα Τέχνης φιλοξενεί τα έργα της δωρεάς του ζωγράφου Γιάννη Κιτσούκη. Εκατό πίνακες ζωγραφικής κοσμούν τον ειδικά διαμορφωμένο,στα πρότυπα της Εθνικής Πινακοθήκης, χώρο.
   Στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα συναντήσουμε τον παλιό μας γνώριμο, τον Καραγκιόζη, μέσα από τη συλλογή του Θανάση Σπυρόπουλου, του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη. Ένα μέρος της συλλογής ανήκει τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Ιλίου και αποτελείται από φιγούρες, σκηνικά και ρεκλάμες του ίδιου και άλλων 16 Ελλήνων καραγκιοζοπαικτών.
  Με πρωτοβουλία του Κέντρου Γυναικών, λειτουργεί στον πρώτο όροφο του κτιρίου έκθεση παραδοσιακών ενδυμασιών και κοσμημάτων της Αττικής, που προέρχονται από δωρεές οικογενειακών κειμηλίων δημοτών. Η στολή της Αμαλίας και κοσμήματα χαρισμένα στον επιστάτη της, γκρίζα χρυσοκέντητα ζιτούνια, σεγκούνια νυφιάτικων φορεσιών, μπιζελίτσια, γιορντάνια συγκαταλέγονται μεταξύ των σπάνιων δειγμάτων της συλλογής.
  Πέρα από τις μεμονωμένες επισκέψεις, το Μουσείο παρέχει και τη δυνατότητα οργανωμένης ξενάγησης σε Σχολεία, Φορείς κ.λπ. Ειδικά για τις οργανωμένες επισκέψεις, επειδή υπάρχει μεγάλη εκδήλωση ενδιαφέροντος, είναι αναγκαία η επικοινωνία με το Μουσείο για να οριστεί η ακριβής ημέρα και ώρα επίσκεψης.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

ΚΗΦΙΣΙΑ (Προάστιο της Αθήνας) ΑΤΤΙΚΗ
Τηλέφωνο: +30 210 8015870
Φαξ: +30 210 8080674
  Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή με κύριο στόχο τη μελέτη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
  Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται εκτεταμένες συλλογές φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων από τον ελλαδικό χώρο, αντιπροσωπευτικά δείγματα της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, καθώς και μια πλούσια συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων. Τα εκθέματα αποτυπώνουν τόσο την εξέλιξη του φυσικού περιβάλλοντος μέσα στο χρόνο, όσο και την ποικιλότητα και βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, ενώ μια ιδιαίτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο, στην πρώτη του εμφάνιση και στην εξέλιξή του.
  Παράλληλα πρόκειται για ένα μουσείο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, άλλωστε είναι το πρώτο που έθεσε το θεμέλια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ειδικές προθήκες είναι αφιερωμένες σε δύο θαλάσσια είδη υπό εξαφάνιση, τη μεσογειακή φώκια (Monachus monachus) - από τα πλέον απειλούμενα είδη του πλανήτη - και τη θαλάσσια χελώνα (Caretta caretta).
   Η έκθεση του μουσείου οργανώνεται γύρω από τους παρακάτω τομείς:
Βοτανική
Θηλαστικά
Εντομολογία
Υδροβιολογία
Ορνιθολογία
Ερπετολογία
Γεωλογία
Παλαιοντολογία
   Βασικό άξονα της δραστηριότητας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας αποτελεί επίσης η επιστημονική έρευνα, η οποία περιλαμβάνει συλλογή, τεκμηρίωση και ταξινόμηση ειδών, μελέτες περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, ψηφιοποίηση υλικού, δημοσιεύσεις και συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντικές είναι και οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου μέσα από την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύ κοινό. Σημείο αναφοράς αποτελούν πάντα τα κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα και η ευαισθητοποίηση στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς

Τηλέφωνο: +30 210 8085560
Φαξ: +30 210 8085560

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

ΣΕΠΟΛΙΑ (Συνοικία) ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνο: +30 210 5126295
Φαξ: +30 210 5241323
  Ιδρύθηκε, ως οργανικό τμήμα του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, το 1979. Σκοπός του είναι η διατήρηση τεκμηρίων της τεχνολογικής εξέλιξης των μέσων μεταφοράς στον τόπο μας.
  Στα εκθέματα του Μουσείου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
Ατμομηχανές από το 1884.
• Ατμομηχανές συρμών ορυχίων.
• Βαγόνια παλαιών συρμών, βασιλικά οχήματα και το καπνιστήριο όχημα του σουλτανικού συρμού του Αβδούλ Αζίζ.
•Τραμ των Αθηνών των περασμένων δεκαετιών.
• Χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες.
• Μακέτες και φωτογραφικό υλικό.
• Όργανα, εισιτήρια, στολές και μηχανουργικά εργαλεία του περασμένου αιώνα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ