gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΣΣΑ Χωριό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (2)

Μουσεία

Λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου

ΒΕΡΤΙΣΚΟΣ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η λαογραφική συλλογή του Βερτίσκου είναι αποτέλεσμα της αγάπης των νέων ανθρώπων για τον τόπο τους και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του. Στην προσπάθεια διάσωσης της ιστορίας του και έχοντας συνείδηση, οι νέοι, ότι η γνώση του παρελθόντος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος, συγκέντρωσαν τα εκθέματα της Συλλογής, δείγματα της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.
  Η λαογραφική συλλογή στεγάζεται, προσωρινά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Βερτίσκου, με προοπτική να μεταφερθεί σ? ένα διατηρητέο διώροφο κτίσμα 80 τ.μ. των αρχών του αιώνα, όταν αποκατασταθούν οι φθορές του. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στον αρχικό πυρήνα του οικισμού και αποτελείται από το ισόγειο, κατώι, κτισμένο με πέτρα και τον όροφο, ο οποίος σχηματίζεται με ξυλόπηκτη τοιχοποιία και χωρίζεται σε δύο δωμάτια.
  Εδώ θα αναβιώσουν τα εργαστήρια επεξεργασίας της κατσικότριχας, θα εκτεθούν τα εργαλεία κατασκευής των τουρβάδων, των τσούλιων, τα οικιακά σκεύη, οι φορεσιές, θα ακουστούν τα τραγούδια, θα περιγραφούν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού. Η παράδοση του τόπου θα γίνει αναγνώσιμη και η μνήμη επισκέψιμη, ενώ η σύνδεση του Λαογραφικού Μουσείου με την Κατασκήνωση και το Περιβαλλοντικό Κέντρο θα συμβάλει στην παροχή ολοκληρωμένης γνώσης και θα συντελέσει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του τόπου με τη δημιουργία νέων προοπτικών απασχόλησης του εναλλακτικού τουρισμού.

Λαογραφική Συλλογή Οσσας

ΟΣΣΑ (Χωριό) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1992 από μια ομάδα νέων παιδιών της Όσσας, με σκοπό τη διάσωση κάθε είδους αντικειμένου που έχει σχέση με την ιστορία και την παράδοση του χωριού τους.
  Σ΄ αυτήν εκτίθενται στοιχεία από την αγροτική ζωή και τον καθημερινό βίο, όπως γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, φωτογραφίες, υφαντά, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, φορεσιές, εργαλεία τσαγκαρικής και βυρσοδεψίας, καθώς και άλλα που εκπροσωπούν την τοπική λαϊκή παράδοση και τέχνη.
  Η συγκέντρωση του υλικού οφείλεται στις δωρεές των κατοίκων της Όσσας που με πολλή αγάπη και προθυμία χάρισαν στη συλλογή, αλλά ιδιαίτερα στο μεράκι, το μόχθο και την αγάπη των παιδιών για την ιδιαίτερη πατρίδα και τα υλικά τεκμήρια του παρελθόντος, που αυτή γέννησε. Έως σήμερα, η Λαογραφική Συλλογή της Όσσας έχει συμμετάσχει, με την έκθεση λαογραφικού υλικού, δύο φορές στην ετήσια κλαδική έκθεση "AGROTIKA" της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, καθώς και στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", με τη συμμετοχή στο ειδικό πρόγραμμα "ΕΓΝΑΤΙΑ" και συγκεκριμένα στη εκδήλωση "ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ: Ολόγυρα στη Λίμνη", που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 1997 στο Τ.Ε.Λ. Λαγκαδά, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο το γνωστό σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Τον Ιούνιο του 1997, η έκθεση εμπλουτίσθηκε με νέο υλικό και επαναδιαμορφώθηκε από την ομάδα που συμμετείχε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης με θέμα: "Πολιτισμός και Περιβάλλον: Πηγές Ποιότητας Ζωής", με τη βοήθεια ειδικευμένων επιστημόνων, επ' ευκαιρία των εκδηλώσεων του προγράμματος: "Δρόμοι του Κρασιού Μακεδονίας" του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97" που πραγματοποιήθηκαν στις 14-15 Ιουνίου στην Όσσα. Μελλοντικός σκοπός είναι η ίδρυση "Λαογραφικού Μουσείου Όσσας" με τη μεταφορά της έκθεσης σ' ένα από τα τόσα αξιόλογα παραδοσιακά σπίτια του οικισμού, τα οποία καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο, χωρίς καμία απολύτως προστασία, αφού πρώτα αναστηλωθεί, συντηρηθεί και αξιοποιηθεί καταλλήλως. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε ως σήμερα, η συμβολή της πρώην Κοινότητας Όσσας, της Ν.Ε.Λ.Ε. Θεσσαλονίκης, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και του Ο.Π.Π.Ε. "Θ '97", οι οποίοι βοήθησαν με την ηθική και υλική συμπαράσταση τους. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία στον ίδιο χώρο να παρακολουθήσει μέσα από φωτογραφικό υλικό την εξέλιξη των ανασκαφικών ερευνών, που διεξάγει η ΙΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, στη θέση "Κουρί" της Όσσας, ανασκάπτοντας έναν ελληνιστικό οικισμό, με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Πολυξένη Αδάμ-Βελένη.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ