gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΥΚΛΑΔΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΕΛΛΑΔΑ" .


Οικονομία (5)

Ανάμεικτα

ΙΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Από τις αρχές του αιώνα & έως το 1940, η εξόρυξη πυρίτη και άλλων ορυκτών καθώς και η κτηνοτροφία έως πριν λίγα χρόνια, προσέφεραν τα προς το ζην στους κατοίκους του νησιού, όπως και οι αγροτικές ασχολίες, η μελισσοκομία και η τυροκομία.
  Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού, το βάρος της οικονομικής ζωής του νησιού, μετατοπίστηκε, στις ενοικιάσεις καταλυμμάτων και την παροχή υπηρεσιών (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, εμπόριο κ.λ.π.). Βέβαια σε μικρότερη κλίμακα απ’ ότι παλιότερα η κτηνοτροφία καιοι αγροτικές ασχολίες καθώς και λιγότερο η αλιεία, απασχολούν μέρος του πληθυσμού και γίνεται ενσυνείδητη προσπάθεια να διασωθούν και να αναβιώσουν οι παραδοσιακές ασχολίες.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ιητών - Τουριστικής Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ (Χωριό) ΣΥΡΟΣ
  Ο Φοίνικας είναι χωριό παραθαλάσσιο και βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σύρου. Περιλαμβάνει τον οικισμό Βήσσα και αποτελεί κοινότητα με 733 κατοίκους. Ο πληθυσμός του ασχολείται κύρια με αγροτικές δραστηριότητες ιδιαίτερα ανθίζουσες (πτηνοτροφία, ανθοκομία, κτηνοτροφία, καλλιέργεια κηπευτικών). Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε σημαντικά ο τουρισμός, λόγω της θαυμάσιας φυσικής του θέσης και των ικανοποιητικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του χωριού.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Κοινότητας Φοίνικα.

Σελίδες επίσημες

ΚΕΑ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Βασική ασχολεία είναι των κατοίκων ήταν και παραμένει η κτηνοτροφία. Οι αγελάδες της Τζιάς είναι από τις πιο φημισμένες και μαζί με τα χοιρινά και τα γιδοπρόβατα αποτελούν την κτηνοτροφία του νησιού. Εκτός από τα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, τυρί, βούτηρο κλπ.) η Κέα παράγει και αρκετά γεωργικά προϊόντα, όπως κηπευτικά εξαιρετικής ποιότητας (ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες κλπ.) καθώς και δενδροκομικά όπως αχλάδια, μήλα, σύκα, φυστίκια και πολλά αμύγδαλα. Αναπτυγμένη είναι επίσης η μελισσοκομία με εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, από το οποίο παρασκευάζεται το Τζιώτικο Παστέλι, η σπεσιαλιτέ του νησιού.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ (Δήμος) ΣΥΡΟΣ

Οικονομικές Δραστηριότητες και Τοπικά Προϊόντα

ΣΥΡΟΣ (Νησί) ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  Η Σύρος αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων. Στην Ερμούπολη, πρωτεύουσα του Νομού, εδρεύει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού απασχολούν πολλούς από τους κατοίκους.
  Σημαντικό μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργική παραγωγή. Δεκάδες θερμοκήπια είναι σπαρμένα σε κάθε γωνιά της νότιας Σύρου και παράγουν πρώιμα κηπευτικά (κολοκύθια, μελιτζάνες, τομάτες, αγγούρια) που εφοδιάζουν όχι μόνο την αγορά της Ερμούπολης αλλά και τις αγορές της Αθήνας και άλλων ελληνικών πόλεων.
  Η κτηνοτροφία είναι επίσης αρκετά αναπτυγμένη. Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Σύρου συγκεντρώνει και συσκευάζει το φρέσκο γάλα και παράγει σειρά άλλων προϊόντων, όπως το τυρί "Σα Μιχάλη" και τη συριανή κοπανιστή.
  Η μελισσοκομία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη ιδίως στην "Απάνω Μεριά".
  Πολλοί Συριανοί εργάζονται στο ναυπηγείο του "Νεωρίου", που είναι ένας σημαντικότατος οικονομικός πόρος για το νησί. Άλλωστε η Σύρος έχει μεγάλη παράδοση στη ναυπηγοεπισκευαστική τέχνη. Είναι ονομαστοί οι συριανοί ταρσανάδες και κάποιοι απ' αυτούς λειτουργούν έως σήμερα.
  Η πλούσια εμπορική παράδοση έχει προσδώσει στη σύγχρονη αγορά της Σύρου μια πληθωρική εικόνα σε καταστήματα και είδη. Στα πλακόστρωτα σοκάκια του κέντρου της Ερμούπολης τα εμπορικά καταστήματα ικανοποιούν τις απαιτήσεις των Συριανών και των επισκεπτών. Δεν υπάρχει ταξιδιώτης που να μη δοκίμασε τα φημισμένα συριανά λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες.
  Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή προς τον τουρισμό. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Σύρο. Έχουν κατασκευαστεί ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις και αξιοποιούνται οι παραλίες. Πολλά νεοκλασικά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί και λειτουργούν ως ξενώνες.
  Πολλές ταβέρνες και μικρά κουτούκια που στεγάζουν κομπανίες με μπουζούκια, κιθάρες και ακορντεόν είναι πρόθυμα να διασκεδάσουν τον επισκέπτη και να τον ικανοποιήσουν με τους εξαίσιους ντόπιους μεζέδες (πηχτή, λούζα, συριανό λουκάνικο, κ.ά.).

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ