gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιογραφίες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙ Χωριό ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ" .


Βιογραφίες (1)

Μουσικοί

Παπαχατζάκης Γιάννης (Στραβογιαννιός)

ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΜΑΚΡΥΣ ΓΙΑΛΟΣ
1905
  Ο Γιάννης Παπαχατζάκης γεννήθηκε στο Σταυροχώρι Σητείας το 1905. Μεγάλωσε στην Ιεράπετρα. Έμεινε τυφλός σε ηλικία 3 χρόνων , γι' αυτό και απέκτησε το παρατσούκλι "Στραβογιαννιός". Παρακολούθησε μαθήματα βιολιού από τον Πολωνικής καταγωγής μουσικό Κάουφμαν που δίδασκε στο Ωδείο της Ιεράπετρας. Είχε την τύχη να προλάβει και να ακούσει πολλούς βιολάτορες του περασμένου αιώνα από την περιοχή του. Είναι ανηψιός του Στρατή Καλογερίδη από την πλευρά του πατέρα του. Χήρεψε σε μικρή ηλικία και έκτοτε ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη μουσική.
  Παρά την αναπηρία του, έπαιζε και τραγουδούσε σε παρέες και γάμους της περιοχής του μέχρι και τη δεκαετία του '70. Ο απλός και ρυθμικός τρόπος παιξίματος, το ιδιότυπο και παθιασμένο τραγούδι του είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστό το Γιάννη Παπαχατζάκη. Η δισκογραφία του είναι ελάχιστη. Πριν από πολλά χρόνια τύπωσε ένα δίσκο 45" με τίτλο "Ηρωισμοί της Κρήτης". Επίσης υπάρχει ηχογράφησή του στα "Ραδιοφωνικά" (1996, ΚΜΕ ΣΑ580 - ηχογραφήσεις από το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ανατολικής Κρήτης) με τρία τραγούδια συνοδεία κιθάρας που ηχογραφήθηκαν το 1963.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της cretan-music.gr


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ