gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΣΧΟΙΝΟΥΣ Αρχαίο λιμάνι ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ" .


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

ΣΧΟΙΝΟΥΣ (Αρχαίο λιμάνι) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Στην πλευρά του Σαρωνικού, κοντά στο σημερινό Καλαμάκι, ήταν ο συνοικισμός του Σχοινούντα. Κάπου εκεί κατέληγε η μία άκρη του Διόλκου, ενώ η άλλη κατέληγε στην Ποσειδωνία του Κορινθιακού κόλπου.
  Στην παραλία του Σχοινούντα, που σύμφωνα με την παράδοση εκβράστηκε το πτώμα του μικρού Μελικέρτη, θα υπήρχαν σχοίνοι ή καλάμια που έδωσαν το όνομά τους τόσο στον αρχαίο συνοικισμό (τον Σχοινούντα), όσο και στο σημερινό Καλαμάκι. Ο Παυσανίας αναφέρει, ότι ο βασιλιάς Αθάμας, θυμωμένος για τις μηχανορραφίες της Ινούς, βάλθηκε να την καταδιώκει για να την σκοτώσει. Εκείνη κρατώντας το μικρό της παιδί Μελικέρτη στην αγκαλιά της, έπεσε στη θάλασσα από τη Μολουρίδα πέτρα, στο δρόμο των Μεγάρων - Κορίνθου. Ένα δελφίνι έβγαλε το Μελικέρτη στην ακροθαλασσιά της Ισθμίας, σε μικρή απόσταση από το ιερό του Ποσειδώνα, κάτω από ένα πεύκο. Η Ινώ, έγινε θαλασσινή θεότητα (Λευκοθέα) και ο Μελικέρτης με το όνομα Παλαίμων, λατρεύτηκε στο τέμενος του Ποσειδώνα και τιμήθηκε με τους αγώνες της Ισθμίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ