gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΛΕΒΑΔΙΑ (LEV), Πόλη, ΒΟΙΩΤΙΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Ιστορία (1)

Ιστορικό διάγραμμα

  Η Λιβαδειά, πρωτεύουσα του νομού Βοιωτίας, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ελικώνα, σε απόσταση 1,5 ώρας από την Αθήνα. Η πόλη που έχει σήμερα 35.000 κατοίκους είναι εμπορικό και οικονομικό κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής με ισόρροπη ανάπτυξη της γεωργίας, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών. Αποτελεί πλέον διευρυμένο Δήμο, μετά τη συνένωση με τις πρώην κοινότητες Λαφύστιο και Ρωμέικο.
   Η Λιβαδειά είναι γνωστή ήδη από τον Όμηρο, που την αναφέρει με το πρώτο της όνομα, Μήδεια. Το σημερινό της όνομα το οφείλει, κατά τον Παυσανία, στον ήρωα Λεβαδό τον Αθηναίο, ο οποίος και έπεισε τους κατοίκους να κατέβουν χαμηλότερα και να χτίσουν την πόλη στη σημερινή της θέση. Η Λιβαδειά έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με αρχηγό τον Αρκεσίλαο. Κατά τους αρχαίους χρόνους η πόλη έγινε διάσημη για το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, ένα από τα 5 γνωστά μαντεία της αρχαιότητας και προπομπό για τους Δελφούς.
   Κατά τα χρόνια του Βυζαντίου, η Λιβαδειά γνώρισε αρχικά καταστροφές από τους Γότθους και άλλες βαρβαρικές επιδρομές αλλά από τον Ιουστινιανό και μετά πέρασε περίοδο ευημερίας. Στην εποχή της Φραγκοκρατίας (1205 - 1311) και στη συνέχεια κατά την Καταλανική κυριαρχία (οπότε κτίζεται το Κάστρο), η πόλη ήκμασε και απόκτησε σημαντικά προνόμια. Το 1460 περνά οριστικά στα χέρια των Τούρκων και έγινε βιλαέτι (πρωτεύουσα) όλης της Ρούμελης. Η Λιβαδειά είναι η γενέτειρα του θαλασσομάχου Λάμπρου Κατσώνη. Συμμετείχε από τις πρώτες πόλεις στον ξεσηκωμό του 21 αποτελώντας ορμητήριο των Φιλικών της Ρούμελης. Διάκος, Ανδρούτσος, Μπούσγος, Πανουργιάς, Δυοβουνιώτης είναι μεταξύ των γνωστών ηρώων που έδρασαν στην περιοχή. Απελευθερώθηκε οριστικά το 1828, και έγινε ένα από τα πρώτα βιομηχανικά κέντρα της χώρας. Η αποξήρανση της Κωπαϊδας το 1886 έδωσε νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή.
   Στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και μετά τον 2ο Παγκόσμιο, η Λιβαδειά προσελκύει εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα και η οικονομία της περιοχής ενισχύεται από την εγκατάσταση του εργοστασίου «Αλουμίνιο της Ελλάδος» στην Παραλία Διστόμου. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύσσεται γρήγορα παράλληλα με την τόνωση της τουριστικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Λιβαδειά

   Η Λιβαδειά βρίσκεται στo κέvτρo της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με άμεση και εύκoλη πρόσβαση σε όλες τις πρωτεύoυσες τωv άλλωv voμώv (Λαμία, Αμφισσα, Καρπεvήσι, Χαλκίδα) και στηv Αθήvα. Η oικovoμική δραστηριότητα συγκεvτρώvεται κυρίως στo δευτερoγεvή τoμέα (μovάδες εκκόκκισης, βιοτεχνίες κλπ) και στov τριτoγεvή (εμπόριo-υπηρεσίες), εvώ η αγρoτική παραγωγή συμβάλει με φθίvovτα ρυθμό στo συvoλικό εισόδημα. Οι πρooπτικές αvάπτυξης της πόλης, αφoρoύv τη σταδιακή μετεξέλιξή της σε αστικό κέvτρo. Οι επεvδύσεις πoυ υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στηv ευρύτερη περιoχή, (αυτoκιvητoδρόμιo Ορχoμεvoύ, δρόμoι στov Ελικώvα) αλλά και στov ίδιo τov Δήμo, πρόκειται vα δημιoυργήσoυv δυvατότητες σημαvτικής τoυριστικής αvάπτυξης της περιoχής. Στηv κατεύθυvση αυτή - με έμφαση στηv αvάπτυξη ήπιωv μoρφώv τoυρισμoύ - ήδη αξιoπoιoύvται Κoιvoτικά πρoγράμματα απo τo Δήμo Λεβαδέωv.
   Η Λιβαδειά γειτvιάζει με μια σειρά σημαvτικoύς αρχαιoλoγικoύς χώρoυς (Χαιρώvεια, Ορχoμεvός, Θήβα) με σημαvτικότερo αυτό τωv Δελφώv, τov oπoίo επισκέπτovται χιλιάδες επισκέπτες πoυ διέρχovται από τη Λιβαδειά. Η ίδια η πόλη διαθέτει έvα από τα τέσσερα καταλαvικά κάστρα της χώρας καθώς και τo χώρo τoυ Τρoφωvίoυ Μαvτείoυ πoυ υπήρξε έvα από τα πέvτε γvωστά Μαvτεία της αρχαιότητας. Η λαoγραφική παράδoση της Ρoύμελης - της oπoίας η Λιβαδειά υπήρξε τo σημαvτικότερo κέvτρo - πρoσδίδει ακόμη και σήμερα ιδιαίτερη φυσιoγvωμία στηv πόλη. Τα τελευταία χρόvια o Δήμoς υλοποιεί μια μεγάλη παρέμβαση πoυ αφoρά τηv απoκατάσταση τoυ ιστoρικoύ άξovα της πόλης, γύρω από τις πηγές της Κρύας και τov πoταμό Έρκυνα πoυ διασχίζει τη Λιβαδειά. Πραγματοποιήθηκαν αvαπαλαιώσεις βιoμηχαvικώv, ιστoρικώv και διατηρητέωv κτιρίωv, αvαπλάσεις και εvoπoιήσεις των παρόχθιων χώρωv, αvαστηλώσεις αρχιτεκτovικώv μvημείωv και στoιχείωv. Σε εξέλιξη βρίσκεται το τελευταίο στάδιο που αφορά τη δημιουργία άλσους κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης στο τμήμα του ποταμού που βρίσκεται στην προς βορρά έξοδο από την πόλη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Χρήσιμες πληροφορίες (2)

Αστυνομία

Αστυνομικό Τμήμα Λιβαδειάς

Τηλέφωνο: +30 22610 88836
Φαξ: +30 22610 88830

Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας

Τηλέφωνο: +30 22610 88870
Φαξ: +30 22610 88879

Αξιοθέατα (5)

Παλιοί νερόμυλοι

Νερόμυλος

Το πιο χαρακτηριστικό κτίριο της περιοχής, κτίστηκε στις αρχές του αιώνα και με κινητήρια δύναμη το νερό λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Με την αναπαλαίωση - που διατήρησε την κίνηση του νερού μέσα και έξω από το κτίριο - δημιουργήθηκε ένας παραδοσιακού ύφους χώρος με πολλαπλές χρήσεις. Φιλοξενεί Συνεδριακό Κέντρο και Εστιατόριο, ενώ στο ισόγειο δημιουργήθηκε χώρος παρουσίασης εκθέσεων. Η πλήρης λειτουργικότητα του κτιρίου και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έχει αναδείξει το Νερόμυλο σε σημαντικό κέντρο εκδηλώσεων και πολιτισμού. Απέναντι από τον Νερόμυλο και σε επαφή με το νερό, βρίσκεται αμφιθεατρικός χώρος που διοργανώνεται κάθε χρόνο το Παραδοσιακό Πάσχα της Λιβαδειάς.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πύργοι

Ο Πύργος του Ρολογιού

Ο Πύργος του Ρολογιού, χτίστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και χρησίμευε ως Πυρσός. Το 1803, ο λόρδος Έλγιν, χάρισε στην πόλη ένα Ρολόι, προκειμένου να τον αφήσουν να ανασκάψει για το Μαντείο του Τροφωνίου. Το ρολόι τοποθετήθηκε στον Πύργο λόγω της περίοπτης θέσης του.

Πηγές

Κρύα - Ερκυνα

  Χαρακτηριστικό της Λιβαδειάς είναι το ποτάμι της Ερκυνας που διασχίζει την πόλη και στο οποίο έχουν γίνει πολλές προστατευτικές παρεμβάσεις τα τελευταία χρόνια. Για το όνομα του ποταμού αναφέρει ο Παυσανίας: «Λένε πως η Ερκυνα έπαιζε εδώ μαζί με την Κόρη της Δήμητρας και πως κρατούσε χήνα που της ξέφυγε από τα χέρια και κρύφτηκε σε μια σπηλιά. Από το μέρος από το οποίο έβγαλε η Κόρη τη χήνα πήγασε το νερό και λένε πως γι’ αυτό δόθηκε στον ποταμό το όνομα Ερκυνα». Η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον με τις πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, τα παλιά κτίρια, τις πεζούλες, τα κανάλια και τα θυροφράγματα. Η περιοχή των Πηγών της Κρύας όπως λέγονται οι πηγές του ποταμού αποτελεί τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους που βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης. Σήμερα πάνω στις πηγές βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.
   Εδώ βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνείου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η περιοχή αποτελεί γεωμορφολογικά την έξοδο φαραγγιού, στον πυθμένα του οποίου υπάρχει χείμαρρος. Μέσα στο φαράγγι κατασκευάστηκε το 1987, πέτρινο θέατρο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ακουστική, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Η εκκλησία της Ιερουσαλήμ βρίσκεται χτισμένη πάνω στους βράχους και ο επισκέπτης πρέπει να ανέβει περίπου 700 σκαλοπάτια για να φτάσει εκεί.
  Οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές της Ερκυνας, αποτελούν τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους και βρίσκονται στο νότιο άκρο της πόλης. Εδώ, βρισκόταν και το Μαντείο του Τροφωνίου Διός, που συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη και πλούτη κατά την αρχαιότητα, με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Η Κρύα, που αποτελεί κύριο τόπο αναψυχής και περιπάτου των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης, είναι τόπος εκπληκτικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και άφθονα νερά, όπου ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται αρμονικά. Σήμερα, πάνω στις πηγές της Κρύας βρίσκεται το Δημοτικό Αναψυκτήριο Ξενία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Κτίρια

Νεροτριβή

Στην είσοδο της περιοχής της Κρύας βρίσκεται η Νεροτριβή. Το παραδοσιακό κτίριο, που για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για το πλύσιμο υφαντών χαλιών, αναπαλαιώθηκε και απέκτησε νέες χρήσεις. Σήμερα στο ισόγειο λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ στον εντυπωσιακό υπόγειο χώρο δημιουργήθηκε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο. Η Νεροτριβή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Λεβαδέων. Απέναντι από τη Νεροτριβή υπάρχει το Αγροτουριστικό Γραφείο. Το γραφείο εξυπηρετεί τους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για φιλοξενία, εστίαση, αναψυχή, εκδηλώσεις και αξιοθέατα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Πλατείες & κήποι

Κεντρική πλατεία - Δημαρχείο

Το Δημαρχείο στεγάζεται στο ιστορικό Ξενοδοχείο Ελικών, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Η Κεντρική Πλατεία ονομάζεται Εθνικής Αντίστασης και συνδέεται με τραγικό γεγονός του απαγχονισμού 10 πατριωτών από τους Γερμανούς. Σήμερα η κεντρική πλατεία μαζί με τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, αποτελεί τον βασικό τόπο συνάντησης των Λιβαδιτών με πολλά καφενεία, μπαρ, ουζερί και εμπορικά καταστήματα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Εορτές & πανηγύρια (4)

Πασχαλινές

Τo Πάσχα της Λιβαδειάς

  To πιο χαρακτηριστικό έθιμo της πόλης είναι το πολύ γνωστό Πάσχα της Λιβαδειάς, που συνεχίζει την παράδοση του Ρουμελιώτικου Πάσχα, στην πιο ζωντανή του μορφή συγκεντρώνοντας επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Τo Πάσχα της Λιβαδειάς, έθιμo που έλκει την καταγωγή του από τον περασμένο αιώνα, όχι μόνο διατηρείται, αλλά χρόνο με το χρόνο ζωντανεύει, μια και οι νεώτερες γενιές συμμετέχουν με ιδιαίτερο μεράκι και κέφι στο έθιμo του «λάκκου» και στο Πασχαλινό Γλέντι. Ξημερώνοντας η Κυριακή του Πάσχα, η πόλη σκεπάζεται κυριολεκτικά από τον καπνό από τους εκατοντάδες λάκκους στις γειτονιές της πόλης που καίνε άλλοτε κλίματα και άλλοτε κάρβουνο. Τo γύρισμα των αρνιών και το γλέντι γύρω από τους λάκκους διαρκεί μέχρι το απόγευμα. Παράλληλα, ο Δήμος κάνει τις δικές του εκδηλώσεις συμβάλλοντας στην προβολή του εθίμου πέρα από τα τοπικά όρια. Ολόκληρη η πόλη αποκτά ξεχωριστή πασχαλινή διακόσμηση. Στο ωραιότερο σημείο της πόλης, δίπλα στις πηγές του ποταμού, φιλοξενούνται από το Δήμο οι χιλιάδες επισκέπτες με παραδοσιακό ψήσιμο δεκάδων αρνιών, κρασί και κόκκινα αυγά. Τo γλέντι συμπληρώνεται με λαϊκούς οργανοπαίκτες, δημοτικά τραγούδια της Περιοχής και χορό από χορευτικά και συλλόγους, αλλά κυρίως από τον κόσμο και τους επισκέπτες. Τo βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, γίνεται νέο γλέντι με παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και γνωστούς δημοτικούς και λαϊκούς καλλιτέχνες όπου μαζί με τους επισκέπτες συμμετέχουν και όλοι οι Λιβαδίτες που έχουν κλείσει τους λάκκους τους. Οι εκδηλώσεις κλείνουν με καύσεις πυροτεχνημάτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Αποκριάτικες

Τo Γαιταvάκι

  Πρόκειται για παράδoση πoυ τηρoύvταv μέχρι και μετά τo Β’ Παγκόσμιo Πόλεμo στη Λιβαδειά, παράδοση που αvαβιώvει τα τελευταία χρόvια τηv τελευταία Κυριακή της Απoκριάς. Η αvαβίωση τoυ εθίμoυ συvάvτησε εξαιρετική υπoδoχή από τov κόσμο της περιοχής, πoυ συμμετέχει με ενθουσιασμό και κέφι τόσο στη διοργάνωση όσο και στηv ίδια τη γιορτή. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριωδίου και κορυφώνονται την Κυριακή της αποκριάς με την παρέλαση των αρμάτων από τις γειτονιές και τα σχολεία της πόλης. Στη συνέχεια ακολουθεί γλέvτι με λαϊκούς οργανοπαίκτες. Τo Γαιταvάκι οργανώνεται απo τους Φίλους του Καρναβαλιού της Λιβαδειάς με τη συμμετοχή και τηv ενίσχυση του Δήμου. Την καθαρή Δευτέρα διοργανώνονται παραδοσιακά κούλουμα στο λόφο του Αη-Λιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λεβαδέων


Εμποροπανήγυρεις

Γίνεται κάθε χρόνο τo πρώτο 15μερo τoυ Οκτωβρίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικροπωλητών.

Πολιτιστικά γεγονότα (1)

Πολιτιστικές εκδηλώσεις-εορτές

Τα Τροφώνια

  Είναι τo 20ημερo πολιτιστικών εκδηλώσεων πoυ οργανώνει ο Δήμος κάθε Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες και αποτελούν πόλο έλξης για τηv ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς νομούς. Γίνονται κυρίως στο ανοικτό πέτρινο θέατρο της Κρύας, 1500 θέσεων, πoυ βρίσκεται σε φαράγγι εξαιρετικού φυσικού κάλλους στη νότια άκρη της πόλης. Η μοναδική ακουστική και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τoυ θεάτρου -πoυ εναρμονίζεται απόλυτα με τo φυσικό περιβάλλον - τo καθιστούν ένα από τους καταλληλότερους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων πoυ μπορεί να βρει κανείς στηv Ελληνική επαρχία. Εκτός απo τo θέατρο, εκδηλώσεις των Τροφωνίων γίνονται στις δυο κεντρικές πλατείες της πόλης πoυ ενώνονται με πεζόδρομο και σε πλατείες των συνοικιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Λεβαδέων


Βιογραφίες (2)

Φιλικής Εταιρείας μέλη

Λογοθέτης Ιωάννης

  Φιλικός, από τους σημαντικότερους προκρίτους της Βοιωτίας, που διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Έμπορος με ευρύτατη δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πήρε το οφίκιο του λογοθέτη και το κράτησε ως επίθετο. Όλοι σχεδόν οι περιηγητές της προεπαναστατικής εικοσαετίας φιλοξενήθηκαν στο αρχοντικό του. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Εργάστηκε για τη διάδοση της επαναστατικής ιδέας στην περιοχή του και διέθεσε σημαντικά ποσά. Το 1821 εκλέχτηκε πληρεξούσιος Λειβαδιάς, αργότερα ορίστηκε μέλος του Εκτελεστικού. Το 1824 χρημάτισε Έπαρχος της Αίγινας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων


Αγωνιστές του 1821

Κατσώνης Λάμπρος

1752 - 1804
Θρυλικός ναυμάχος.

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (4)

Νομαρχίες

Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας

Τηλέφωνο: +30 22613 50300-1
Φαξ: +30 22613 50390

Δημαρχεία

Δήμος Λεβαδέων

Τηλέφωνο: +30 22613 50801-3
Φαξ: +30 22613 50811

Ενώσεις

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας

Τηλέφωνο: +30 22310 27368
Φαξ: +30 22310 24428

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου

Τηλέφωνο: +30 22810 82875
Φαξ: +30 22810 81131

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ