gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 49 τίτλοι με αναζήτηση: Πληροφορίες για τον τόπο  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Πληροφορίες για τον τόπο (49)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Δήμος Αγράφων

ΑΓΡΑΦΑ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Δήμος Ασπροποτάμου

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Δήμος Καρπενισίου

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Δήμος Ποταμιάς

ΠΟΤΑΜΙΑ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Κόμβοι, εμπορικοί

Harpers Dictionary of Classical Antiquities

Tymphrestus, Tumphrestos

ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΣ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Now Elladha; a mountain in Thessaly, in the country of the Dryopes, in which the river Spercheus rises.

Κόμβοι μη κερδοσκοπικοί

ΑΠΕΡΑΝΤΙΟ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Ορια

ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
ΒΔ ο ποταμός Καρπενησιώτης, ΝΔ, Ν & Α ο ποταμός Κρικελλιώτης.

ΚΑΥΚΙ (Βουνοκορυφή) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Α το ρέμα της Γάβρινας, ΝΑ ο Ταυρωπός ποταμός, Δ ο Αγραφιώτης ποταμός, Β το ρέμα Μυρισιώτης ή Μαραθιώτικο.

ΚΟΨΙ (Βουνοκορυφή) ΒΙΝΙΑΝΗ
Α & ΝΑ ο Ταυρωπός ποταμός, ΝΔ το ρέμα της Γαβρίνας, Β το ρέμα Πεθαμένος.

ΚΩΝΙΣΚΟΣ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Δ & Β ο Καρπενησιώτης ποταμός, Ν το Μέγα Ρέμμα που τροφοδοτεί τον Καρπενησιώτη.

ΛΙΑΚΟΥΡΑ (Βουνοκορυφή) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Α ο Αγραφιώτης ποταμός, Β η αδελφή βουνοκορυφή Φτέρη

ΜΑΡΑΘΙΑ (Βουνοκορυφή) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στα Α βρίσκεται ο Ταυρωπός ποταμός.

ΧΕΛΙΔΩΝ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Δ & ΝΔ από τον Κρικελλοπόταμο, ΝΑ & Α από το Καρπενησιώτικο ποτάμι, ΒΔ από τη λίμνη Κρεμαστών και συνέχεια τον Ταυρωπό ποταμό και Β από το Καλεσμενιώτικο ρέμα που πηγάζει από τα Δ του όρους Τυμφρηστός και χύνεται στον Ταυρωπό. ΒΑ οι απολήξεις του σμίγουν με αυτές του Τυμφρηστού.

Προσβάσεις στο βουνό

ΚΑΛΙΑΚΟΥΔΑ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
ΝΑ του Μεγάλου Χωριού και ΝΔ της Ανιάδας οι δρόμοι σμίγουν λίγο πρίν την Κρύα Βρύση και συνεχίζει νότια ανάμεσα στην κύρια κορυφή και την ανατολική Μέγα Ισωμα μέχρι νοτιότερα την Ποριά Βρύση, πάνω από το χωριό Στουρνάρα.

ΟΞΥΑ (Βουνό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Από το χωριό Αμπλιανη ΝΔ δρόμος οδηγεί σχεδόν στην κορυφή του βουνού.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Αγία Βλαχέρνα

ΑΓΙΑ ΒΛΑΧΕΡΝΑ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Η διαδρομή (από τα Φιδάκια) για το χωριό είναι πανέμορφη (χωματόδρομος). Οι συνοικισμοί του χωριού (Βαμβακιές, Αμπέλια) βρίσκονται κοντά στη λίμνη των Κρεμαστών. Αξιοσημείωτη τοποθεσία φυσικής ομορφιάς 'Παλιογωνιά - Χελιδόνα' 1500-1980μ υψόμετρο. Κοντά στο χωριό υπάρχουν ερείπια αρχαίου κάστρου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Αγραφα

ΑΓΡΑΦΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Το χωριό είναι περιτριγυρισμένο από ψηλές βουνοκορφές και φαράγγια. Ήταν το επίκεντρο των ιστορικών γεγονότων από το Βυζάντιο 741 μ.Χ. μέχρι σήμερα. Οργανωμένο χωριό με παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και ξενώνες, παρουσιάζει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση από εσωτερικό και εξωτερικό τουρισμό. Μπορούμε να επισκεφθούμε: την μεγάλη πλατεία με τα 10 αιωνόβια πλατάνια, την πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου από το 1900 στο κέντρο του χωριού, την μεταβυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε το 1610 έχει ολόπλευρες τοιχογραφίες (η εκκλησία αυτή μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει ζημιά, όταν το 1887 είχε βουλιάξει το χωριό στο σημείο αυτό), την μεταβυζαντινή εκκλησία Παναγία από το 1650 που είναι στο Κεφαλάρι - καραούλι του χωριού, το πέτρινο γεφύρι - καμάρα από το 1650 1,5 χλμ πριν το χωριό
Στον όμορφο οικισμό Σάικα (40 χλμ από Καρδίτσα) βρίσκεται η παλιά εκκλησία της Αγίας Τριάδας με τοιχογραφίες από το 1641. Αλλα ορειβατικά μνημεία είναι: το φαράγγι Τρύπα του Αγραφιώτη που είναι στο Natura 2000, το φαράγγι Χοντέικα, η θέση Βελή όπου ο Κατσαντώνης σκότωσε το Βελή Γκέκα το 1807, οι πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα Χρύσως, το μνημείο του εμφυλίου πολέμου στη Νιάλα, το Μουμτζέλι παλιό κάστρο - καραούλι, το βουνό Κουκουρούντζος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Αρωνιάδα

ΑΡΩΝΙΑΔΑ (Οικισμός) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Λείψανα φρουρίου και ανεξερεύνητοι αρχαίοι τάφοι βρίσκονται στον οικισμό Αρωνιάδα. Νοτιοδυτικά κυλάει ο ποταμός Μέγδοβας στον οποίο πραγματοποιούνται δραστηριότητες canoe, kayak και rafting.

Βίνιανη

ΒΙΝΙΑΝΗ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στο χωριό υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου 18ου αιώνα. Σημαντικό και Ιστορικό μνημείο το μουσείο της Παλιάς Βίνιανης. Σημαντικό αξιοθέατο είναι το παλιό μονότοξο γεφύρι στο Μέγδοβα.

Βουτύρο

ΒΟΥΤΥΡΟ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Ενα Ευρυτανικό χωριό στο οποίο βρίσκεται και η μεγαλύτερη πέτρινη εκκλησία του νομού, η Αγία Παρασκευή χτισμένη σε Βυζαντινό ρυθμό (1926).

Βραγγιανά

ΒΡΑΓΓΙΑΝΑ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
  Ιστορικό χωριό και ονομαστό από την άνθηση των γραμμάτων την εποχή της Τουρκοκρατίας. Το 1661-1705 λειτούργησε το Ελληνομουσείο Αγράφων - Σχολή της Γούβας, Πανεπιστήμιο της εποχής. Τότε υπήρχαν 24 εκκλησίες, σήμερα σώζονται μόνο 3 που συγκεντρώνουν πολλούς προσκυνητές. Η Αγία Παρασκευή με τοιχογραφίες από το 1605, ο Άγιος Ιωάννης από το 1647, Άγιος Δημήτριος από το 1661.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου


Επινιανά

ΕΠΙΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Βρίσκεται στην επιβλητικότερη θέση οροπεδίου με θέα το φαράγγι του Αγραφιώτη. Ιδιαίτερη ιστορική και θρησκευτική σημασία έχει το Μοναστήρι - Κρυφό Σχολειό της Παναγίας Στάνας που χρονολογείται από το 1550. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του χωριού από το 1890 είναι μνημείο αρχιτεκτονικής τέχνης. Ορειβατική διαδρομή 2 ωρών περίπου είναι: Επινιανά - Φαράγγι Ασπρόρεμα, υψίστου φυσικού κάλλους και σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, έχει δε προταθεί για το Natura 2000. Στο ρέμα αυτό ευδοκιμούν οι άγριες πέστροφες. Αλλη διαδρομή το φαράγγι: Ανηφόρα - Φτέρη από την πέτρινη γέφυρα - καμάρα της Τζώρτιας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Επισκοπή

ΕΠΙΣΚΟΠΗ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Βρίσκεται μεταξύ των χωριών που καλύφθηκαν από τα νερά της λίμνης των Κρεμαστών. Στην Επισκοπή βρίσκονταν ένα από τα μεγαλύτερα Βυζαντινά μνημεία της Ελλάδος, ο Ναός της Επισκοπής, που ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Ο Βυζαντινός αυτός ναός έργο του 8ου αιώνα και υπήρξε έδρα Επισκοπής, το πιο πιθανό της Επισκοπής. Το μεγάλο αυτό βυζαντινό μνημείο έπαψε να υπάρχει λόγω του κατασκευασθέντος υδροηλεκτρικού φράγματος Αχελώου το 1963. Ένα σπουδαίο έργο 1200 και πλέον χρόνων χάθηκε. Ευτυχώς όμως διασώθηκαν οι σπάνιες και σπουδαίες τοιχογραφίες του που σήμερα φυλάσσονται στο Εθνικό Μουσείο Αθηνών και είναι διαδοχικά του 8ου, 9ου, 11ου και 13ου αιώνα. Η λίμνη αυτή άρχισε να γεμίζει το 1965 με τα νερά των ποταμών Αχελώου, Ταυρωπού (Μέγδοβα) και Αγραφιώτη. Γύρω από τη λίμνη δημιουργήθηκε υδροβιότοπος ενώ λειτουργεί ιχθυοπαραγωγική μονάδα με κυπρίνους και πέστροφες. Η γέφυρα της Επισκοπής οδηγεί στην αντίπερα όχθη της λίμνης, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Καλεσμένο

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
. . το Καλεσμένο με Βυζαντινά ευρήματα. Νοτιοδυτικά του χωριού κυλάει ο ποταμός Μέγδοβας στον οποίο πραγματοποιούνται δραστηριότητες canoe, kayak και rafting.

Kαρπενήσι

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Πρωτεύουσα του Nομού είναι το Kαρπενήσι, που είναι κτισμένο στις νότιες πλαγιές του Tυμφρηστού, σε υψόμετρο 1000μ. O Δήμος Kαρπενησίου απαρτίζεται από τα παρακάτω Δημοτικά Διαμερίσματα: Kαρπενήσι (Γοργιανάδες), Αγιος Aνδρέας, Aγία Bλαχέρνα, Αγιος Nικόλαος, Bουτύρο, Kαλεσμένο, Kορυσχάδες, Mυρίκη, Παπαρούσι, Παυλόπουλο, Σελλά (Μηλιά), Στεφάνι, Στένωμα και Φιδάκια.
Tο Kαρπενήσι αποτελεί την μοναδική αστική περιοχή του Nομού. H μαγευτική τοποθεσία και η γραφικότητά του, το καθιστούν ιδανικό τόπο για χειμερινές και καλοκαιρινές διακοπές. H συνεχώς αναπτυσσόμενη τουριστική υποδομή, οι παραδοσιακοί ξενώνες, η τοπική κουζίνα και η νυχτερινή διασκέδαση δημιουργούν ένα τέλειο ορμητήριο για κάθε επισκέπτη, που θέλει να γνωρίσει τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου


Κλαυσί

ΚΛΑΥΣΙ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Μπορούμε να επισκεφθούμε τον παλαιοχριστιανικό ναό του Αγίου Λεωνίδη ο οποίος χρονολογείται γύρω στο 5ο αιώνα, με το υπέροχο ψηφιδωτό δαπέδου με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Εικάζεται ότι στη περιοχή αυτή βρισκόταν το αρχαίο Κάλλιον.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Κορυσχάδες

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Στο σχολείο του χωριού λειτουργεί μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Στην περιοχή 'Κουμάσια' βρίσκεται παλιό μοναστήρι χτισμένο το 1650. Στο χωριό υπάρχουν παλιά αρχοντικά και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1865). Από την πλατεία του χωριού μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες εύκολες διαδρομές σε δασικούς δρόμους είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο και να προσεγγίσουμε τη Μονή Κουμασίων, τη Βρύση Γαλανού και τον Αγιο Ιωάννη.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Μαραθιά

ΜΑΡΑΘΙΑ (Χωριό) ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ
Στην τοποθεσία 'Σωτήρα' μπορούμε να επισκεφτούμε το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες του. Ο ναός ανακαινίσθηκε το 1725.

Μάραθος

ΜΑΡΑΘΟΣ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Η παλιά ονομασία είναι Μύρεση. Είναι η γενέτειρα του Κατσαντώνη 1776-1809. Η δεσπόζουσα θέση της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών προσελκύει πολλούς προσκυνητές και ορειβάτες. Κτίστηκε το έτος 1771 και έχει πολλές αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Ορειβατικές διαδρομές είναι προς: το νερόμυλο που λειτουργεί, την θέση Βελή, τον Αι Λιά.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Μεγάλο Χωριό

ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Λίγο πριν μπούμε στο Μεγάλο Χωριό συναντούμε την όμορφη τοποθεσία του Αη- Θανάση με το ομώνυμο εκκλησάκι. Το χωριό αποτελείται από πολλά γραφικά δρομάκια και έχει έντονη τουριστική κίνηση. Λειτουργεί μουσείο Λαογραφικής Τέχνης. Στα όρια με το χωριό Ανιάδα υπάρχει η τοποθεσία Λακκώματα στην οποία βρίσκεται μνημείο αφιερωμένο στη μάχη της Καλιακούδας (28-8-1823). Επίσης αξιόλογη διαδρομή για πεζοπορία και οδήγηση είναι αυτή που οδηγεί στο καταφύγιο της Καλιακούδας. Από εκεί μπορούμε πεζοί είτε να προσεγγίσουμε την ψηλή κορφή της Καλιακούδας (2.101υψόμετρο), είτε το χωριό Ανιάδα ή την τοποθεσία Πανταβρέχη.
[...]
Στο δρόμο προς τον Προυσό περνάμε από τον Γαύρο (συνοικισμός Μεγάλου Χωριού) και από εκεί φτάνουμε στο 'Σπίτι του Ποταμού' όπου μπορούμε να δούμε το 'Τύπωμα της Παναγίας', μια τρύπα στην απέναντι βουνοκορφή από όπου σύμφωνα με την παράδοση πέρασε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στο δρόμο της για το Μοναστήρι. Λίγο πιο κάτω υπάρχει το εικόνισμα όπου βρίσκονται τα 'Πατήματα της Παναγίας'.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Παλιό Μικρό Χωριό

ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Το Μικρό Χωριό χτίστηκε βάση τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού και το συναντάμε δύο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Παλιό Μικρό Χωριό όπου ένα τεράστιο τμήμα του βουνού κατολίσθησε το Νοέμβριο του 1962. Υπάρχει μουσείο που μπορείτε να επισκεφτείτε. Από την πλατεία του χωριού συνεχίζουμε στο χωματόδρομο είτε πεζοί είτε με αυτοκίνητο για να φτάσουμε στο εκκλησάκι του Αη-Σώστη από το οποίο μπορούμε να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Μοναστηράκι

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Απέχει από τον κεντρικό δρόμο 3 χλμ. Σε μιάμιση ώρα από το χωριό βρίσκεται η βρύση και η σπηλιά του ήρωα Κατσαντώνη. Φυσικά μνημεία οι πηγές του χωριού, η βρύση Μοσχολή, η υπόγεια σπηλιά στο Σύχνικο. Ορειβατική διαδρομή ή με 4Χ4 είναι: Μοναστηράκι - Φτέρη 12 χλμ.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Νέο Μικρό Χωριό

ΝΕΟ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Χτίστηκε βάση τουριστικού σχεδίου ορεινού χωριού και το συναντάμε δύο χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στο Παλιό Μικρό Χωριό όπου ένα τεράστιο τμήμα του βουνού κατολίσθησε το Νοέμβριο του 1962.

Νόστιμο

ΝΟΣΤΙΜΟ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Καθάρα. Από εκεί ξεκινούν δύο δασικοί δρόμοι. Ο ένας οδηγεί στο Βουτύρο (45 λεπτά πεζοπορίας) και ο άλλος οδηγεί στο Μικρό Χωριό (45 λεπτά πεζοπορίας).

Προυσός

ΠΡΟΥΣΟΣ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Λίγο πριν φτάσουμε στον Προυσό περνάμε από την τοποθεσία 'Κλειδί'. Φτάνοντας στον Προυσό συναντούμε τους πύργους του Καραϊσκάκη . . . Στο Προυσό αξίζει ακόμα να δούμε τη 'Μαύρη Σπηλιά' που βρίσκεται στην απέναντι άκρη του χωριού, προς το χωριό Τόρνος, και απέχει από το δρόμο μισή ώρα με τα πόδια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Τροβάτο

ΤΡΟΒΑΤΟ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Αλλο ένα παραδοσιακό Αγραφιώτικο χωριό είναι το Τροβάτο. Παλιό ιστορικό και κτηνοτροφικό χωριό με 4 οικισμούς. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου βρίσκονται ενδιαφέρουσες εικόνες. Στα βόρεια του χωριού βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας (1644). Ιστορικό μνημείο η Σπηλιά του Καραϊσκάκη και φυσικό μνημείο η 'πιασμένη γης'. Ορειβατική διαδρομή και για 4Χ4 είναι: από Τροβάτο - Φτερούσιο - Γιαννίτσαρη - Ντεληδήμι (υψόμετρο 2154 μ.).

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Φιδάκια

ΦΙΔΑΚΙΑ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Τα Φιδάκια είναι ίσως το ωραιότερο χωριό της Ευρυτανίας όσον αφορά λειτουργικότητα, δομή και οικιστική εμφάνιση, πέτρινα σπίτια, καλντερίμια, πλακόστρωτοι δρόμοι. Εδώ φημολογείται ότι βρισκόταν η αρχαία Οιχαλία. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός Γεννήσεως της Θεοτόκου. Κοντά στο χωριό, στην περιοχή 'Καστρί' υπάρχουν ίχνη φρουρίου και ανεκμετάλλευτα αντικείμενα αρχαίου οικισμού. Φεύγοντας από το χωριό προς Αγία Βλαχέρνα και μετά από 3χλμ χωματόδρομου βρίσκεται η τοποθεσία 'Τσαγκαράλωνα' σημείο από το οποίο η θέα στη λίμνη των Κρεμαστών είναι πανοραμική. Ο χώρος αυτός είναι διαμορφωμένος και υπάρχει βρύση και παγκάκια σχηματισμένα από μεγάλες πέτρες.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Καρπενησίου


Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Ευρυτανίας

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
Στις ακόλουθες ιστοσελίδες θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Σελίδες μη-κερδοσκοπικών οργανισμών

ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Τοπωνύμια

Τοποθεσία "Πόλεμος"

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Σε αυτή τη θέση υπάρχουν απομεινάρια παλαιού οικισμού και μια εκκλησία του 1771.

Χάρτες

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ