gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 25 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Προσκυνήματα (25)

Εκκλησίες

Αγία Παρασκευή

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Οικισμός) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Στην πανέμορφη, δασωμένη με έλατα και πουρνάρια πλαγιά, πάνω από το δρόμο Δομιανών - Αγίας Τριάδας, 20 μ. πριν τη διασταύρωση για Αγία Παρασκευή βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία. Χτίστηκε το 1850 (σύμφωνα με πλάκα εντοιχισμένη στη βορινή της πλευρά), στην άκρη ενός μεγάλου φυσικού πλατώματος. Χαρακτηριστικό είναι το σχήμα της (τρίκοχη με μεγάλο τρούλο) και η πετροσκέπαστη στέγη της. Πολύ όμορφο και υποβλητικό είναι το εσωτερικό της, με το ξύλινο τέμπλο και την αγιογράφηση του 19ου αιώνα.

Mονή Mεταμορφώσεως του Σωτήρα

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Χτίστηκε στα μέσα του 16ου αι. Το σημερινό καθολικό του μοναστηριού είναι ό,τι απέμεινε από το μεγάλο μοναστηριακό συγκρότημα που υπήρχε στη περιοχή Σωτήρα. Ανακαινίστηκε το 1725 και έχει σπάνιες τοιχογραφίες βυζαντινότροπης τέχνης (1735). Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο του 1737.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Aγία Παρασκευή

ΒΡΑΓΓΙΑΝΑ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Χτίστηκε το 1605 και λειτουργούσε σαν Ελληνομουσείο Αγράφων - Σχολή της Γούβας, πανεπιστήμιο της εποχής όπου δίδαξαν μεταξύ άλλων επιφανών ανδρών οι Ευγένιος Γιαννούλης και Κοσμάς ο Αιτωλός.

Το Mοναστήρι Δομιανών - Κοιμήσεως της Θεοτόκου

ΔΟΜΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Είναι ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία με πολύτιμη προσφορά στο Έθνος και στην Ορθοδοξία. Ο Ναός χρονολογείται ότι πρωτοχτίστηκε κατά τον 16 αιώνα. Το μοναστήρι έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με Βυζαντινή τεχνοτροπία.
Η Πηγή Αγιάσματος: Στο ΒΔ τμήμα του κυρίως Ναού βγαίνει σε βάθος 2 μέτρων από το δάπεδο σε μικρή ποσότητα το αγίασμα την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και διαρκεί επί 2 ημέρες η ανάβλυση του.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Eκκλησία της Παναγίας της Στάνας

ΕΠΙΝΙΑΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Μοναστηριακό συγκρότημα χτισμένο το 1550 σε απόκρημνο βράχο. Αποτελείται από τον Κύριο Ναό με Αγιογραφίες του 16ου αιώνα και από δύο κελιά. Αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και παραμένει ένα από τα πολλά αξιόλογα μνημεία του Αγραφιώτικου τοπίου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Παλαιοχριστιανικός Nαός του Aγίου Λεωνίδη

ΚΛΑΥΣΙ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Λεωνίδη χρονολογείται γύρω στο 5ο αιώνα, με το σπουδαίο ψηφιδωτό του δαπέδου, μήκους 28μ. και πλάτους 18μ., με υπέροχες παραστάσεις, διακοσμητικά σχέδια και χρώματα. Εκτός από το σπουδαιότατο ψηφιδωτό δάπεδο διασώθηκαν στον παλαιοχριστιανικό αυτό ναό ένα σύνθρονο και η Αγία Τράπεζα.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Ναός του Aγίου Nικολάου του Nέου εκ Bουνένις

ΚΛΕΙΣΤΟ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Eδώ φυλάσσεται αργυρά θήκη επτά περίπου αιώνων, που περιέχει ένα σπάνιο Λείψανο: το ιερό χέρι του Mεγάλου Aπόστολου Aγίου Eυαγγελιστή Λουκά.

Εκκλησία Αγίων Ταξιαρχών

ΜΑΡΑΘΟΣ (Χωριό) ΑΓΡΑΦΑ
Χτίστηκε το 1772 και διαθέτει τοιχογραφίες του 18ου αι.

Eκκλησία της Mεταμορφώσεως του Σωτήρα

ΦΟΥΡΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Eδώ φυλάσσονται αξιόλογα κειμήλια της σχολής Iεράς Mονής Zωοδόχου Πηγής (4 εικόνες αυθεντικά έργα του Διονυσίου ‘του εκ Φουρνάς’).

Eκκλησία της Παναγίας

ΦΟΥΣΙΑΝΑ (Οικισμός) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Διαθέτει σημαντικές τοιχογραφίες και εικόνες του 1679.

Εξωκκλήσια

Eκκλησάκι Aγίου Δημητρίου

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
H παράδοση αναφέρει ότι ήταν τμήμα του Bελουχιού και αποκολλήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Από την κορυφή του λόφου φαίνεται ολόκληρο το Kαρπενήσι.

Παναγία

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Από τα Πετράλωνα σχετικά βατός χωματόδρομος μας οδηγεί στο ξωκλήσι της Παναγίας. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ρουμελιώτικο, πέτρινο ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται σε πολύ όμορφη τοποθεσία, στην οποία μάλιστα τον τελευταίο καιρό γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του χώρου. Στην όμορφη αυτή τοποθεσία γίνεται και το πανηγύρι του εορτασμού της Γέννησης της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου.

Καθεδρικοί ναοί

Bυζαντινή Eκκλησία της Aγίας Tριάδας

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Ο Kαθεδρικός Nαός της Aγίας Tριάδας ανακαινίστηκε το 1645 από τον διδάσκαλο του γένους Ευγένιο Γιαννούλη τον Aιτωλό.

Μοναστήρια

Mοναστήρι της Mεταμορφώσεως του Σωτήρα

ΒΡΑΧΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Xτίστηκε περίπου το 1700 στη μεταβυζαντινή εποχή. Έχει άριστα διατηρημένες τοιχογραφίες και εικόνες βυζαντινής τέχνης

Μονή Προυσσού

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΟΥ (Μοναστήρι) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
   Η Ιερά Μονή Προυσσού είναι ένα από τα λίγα μοναστηριακά σύνολα που σώζονται στην περιοχή Ευρυτανίας. Αποτελείται από το καθολικό και από μία πτέρυγα κελλιών.
   Το καθολικό του τιμάται στην Παναγία Προυσιώτισσα, είναι ναός σταυροειδής με τρούλλο, χρονολογείται στα 1754, στα δυτικά διασώζει κρύπτη διαμορφωμένη σε παρεκκλήσι, ενώ οι τοιχογραφίες που φιλοτέχνησαν οι ζωγράφοι Γ. Γεωργίου και Γ. Αναγνώστου χρονολογούνται στα 1785. Στην κρύπτη διασώζονται στην εξωτερική δυτική πλευρά τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ εσωτερικά υφίστανται δύο στρώματα, από τα οποία το ένα χρονολογείται στα 1518. Αξιόλογο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης που χρονολογείται στα 1810.
   Πραγματοποιήθηκαν αναστηλωτικές εργασίες στο καθολικό, όπως και εργασίες συντηρήσεως των τοιχογραφιών.
   Σήμερα λειτουργεί ως μονή.

Μονή Προσσού (Προυσσού)

Σύμφωνα με την παράδοση η ίδρυση τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου 829-842 μ.χ. και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιεράς εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας στο σπήλαιο της Ευρυτανίας. Η πρώτη πενηνταετία του 9ου αιώνα έχει καθιερωθεί ως χρόνος ίδρυσης. Το μοναστήρι υπέστη πολλές καταστροφές και πυρπολήθηκε από πολλούς επιδρομείς με τελευταίους τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου 1944. Αξιόλογα είναι το ρολόι του μοναστηριού που βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε ένα μικρό λοφίσκο, το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων που βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι και είναι χτισμένο το 1754. Νότια των Αγίων Πάντων σώζεται ως σήμερα το περίφημο «Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων», σχολή Ανωτέρων Γραμμάτων. Στο Μοναστήρι λειτουργεί ενδιαφέρον μουσείο με πολλά εκθέματα, όπως χειρόγραφοι κώδικες, τυπογραφημένα βιβλία, ένα σπαθί του 1821 που μπορεί να ανήκε στον Καραϊσκάκη καθώς και πολλά παλιά άμφια.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Μονή Κουμασίων

ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ
Χτίστηκε το 1650.

Μονή Τατάρνας

ΜΟΝΗ ΤΑΤΑΡΝΑΣ (Μοναστήρι) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Τηλέφωνο: +30 22370 95400
  ΤΟ ΞΑΚΟΥΣΤΟ και Θρυλικό Μοναστήρι της Παναγίας Τατάρνης ευρίσκεται σε μια γλώσσα ξηράς, που εισχωρεί μέσα στην μεγάλη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Πρίν μερικά χρόνια, ακριβώς κάτω απ' το Μοναστήρι κυλούσε τα γαλάζια νερά του ο Αχελώος, ο χιλιοτραγουδισμένος Ασπροπόταμος των δημοτικών τραγουδιών. Τώρα ´Ασπρος και παραπόταμα σκεπάσθηκαν απ' τα γαλήνια νερά της λίμνης. Το τοπίο έγινε ομορφότερο, το κλίμα γλυκύτερο, ήπιο. Χωρίς υπερβολές, το τοπίο είναι σπάνιας ομορφιάς. Tο βεβαιώνουν άνθρωποι που γύρισαν όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
  Το Μοναστήρι είναι χτισμένο σε μια κατωφέρεια της Αηδονόρραχης (ονομάσθηκε έτσι απ' τα πολλά της αηδόνια που κελαϊδούν και «κατακήλουν» τις ακοές την άνοιξι) με εξαίσια θέα προς την λίμνη και τα βουνά του Βάλτου. Είναι ένας χώρος καταπράσινος, χωρiς την αγριάδα του βουνού ή την ξεραΐλα του κάμπου. Το υψόμετρο είναι 380 μέτρα απ' την επιφάνεια της θαλάσσης και εκατό μέτρα περίπου- ανάλογα με την εποχή- πάνω απ' την λίμνη. Εδώ η καρδιά γαληνεύει, ο νους υψώνεται εις θεωρίας πνευματικάς και το μάτι χαίρεται τα μεγαλεία του Δημιουργού. «Εκ γαρ μεγέθους και καλλονής κτισμάτων, αναλόγως ο δημιουργός αυτών Θεός θεωρείται».
  Είναι ένας τόπος ευλογημένος, ένα μικρό περιβόλι της Παναγίας. Είναι ένας τόπος φορτισμένος με μνήμεs ιστορικές, με αγώνες πνευματικούς.
  Το Μοναστήρι απέχει εβδομήντα περiπου χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και εκατό περίπου από το Αγρίνιο. Oι δύο δρόμοι σμίγουν στην Δυτική Φραγκίστα, το ωραίο και ζωντανό αυτό χωριό της Ευρυτανίας. Είναι ασφαλτοστρωμένοι. Χωματόδρομος δέν υπάρχει πιά. Απ' το 1992 η άσφαλτος φθάνει μέχρι την πόρτα του Μοναστηριού. Η ομορφιά του τοπίου, που αλλού είναι άγριο και επιβλητικό, γεμάτο έλατα και χαράδρες, ελιγμούς ατέρμονες και στροφές ατέλειωτες και αλλού είναι ήμερο, προσιτό, ευχάριστο στο μάτι, αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τον προσκυνητή. Βρύσες με κρυστάλλινα νερά, ποτάμια με βαθύσκια πλατάνια, ρείκια και ανθισμένες κουμαριές, βουνά που καθρεφτίζονται στην ατάραχη και αρυτίδωτη λίμνη, σταχτόχρωμες εληές ανακατεμένες με γιγάντιες αριές, δεν είναι κάτι το συνηθισμένο για τον άνθρωπο των πόλεων. Και το κυριώτερο: Τόπος αμόλυντος από τουρισμό και εκβιομηχάνισι, από λύματα και καυσαέρια. Τόπος αγνός, όπως βγήκε από τα χέρια του Δημιουργού και όπως καλλιεργήθηκε από τα ροζιασμένα χέρια του ξωμάχου.

Απόσπασμα από: Αρχιμ. Δοσιθέου, Προσκύνημα στο Μοναστήρι της Τατάρνας

Το Mοναστήρι της Tατάρνας

Το πρώτο μοναστήρι σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 11ο αι. και καταστράφηκε 300 χρόνια αργότερα. Το δεύτερο χτίστηκε το 1556. Ο Κουρτ Πασά κατάστρεψε το μοναστήρι το 1823, επειδή φιλοξενούσε κατά καιρούς μεγάλους δασκάλους του Γένους και χιλιάδες αρματωλούς. Το τρίτο μοναστήρι ξαναχτίστηκε από το 1841 έως το 1844 από Βαυαρούς αξιωματικούς μηχανικούς κατόπιν εντολής του Όθωνα. Η ολοκληρωτική καταστροφή του μοναστηριού έγινε το 1963 έπειτα από κατολίσθηση στην περιοχή. Το 1970 και σε απόσταση 500 μέτρων από το παλιό μοναστήρι, χτίστηκε καινούργιο. Παρ’ όλες τις περιπέτειες και καταστροφές σώθηκαν πολλά σπάνια και πολύτιμα ιερά κειμήλια. Διαθέτει βιβλιοθήκη με 633 έντυπα. Επίσης σώζονται μερικά αξιόλογα έντυπα από το 1544-1578 που έχουν εκδοθεί στη Βιέννη, Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης και την ψηφιδωτή εικόνα ‘Ο Βασιλεύς της Δόξης’, που χρονολογείται στα 1350.

Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπενησίου


Σελίδες επίσημες

Προσκυνητάρι

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (Οικισμός) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
750 μ. περίπου, μετά τη διασταύρωση της Αγίας Παρασκευής, πηγαίνοντας προς Δομιανούς, στο πρανές, ακριβώς πάνω από το δρόμο, βρίσκουμε το προσκυνητάρι.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα κατασκευή αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ