gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Εορτές & πανηγύρια  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Εορτές & πανηγύρια (12)

Αποκριάτικες

Κυριακή των Αποκρεών

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Την Κυριακή των Αποκρεών, παίζεται ο «Πανάρατος», λαϊκή, θεατρική παράσταση: ο Πανάρατος που πρωτοπαίχτηκε στο Καρπενήσι στις αρχές του αιώνα μας, αποτέλεσε σημαντικότατο γεγονός για την περιοχή με 40 και πλέον άνδρες «ηθοποιοί». Ο «Πανάρατος», αποτελεί παραλλαγή της «Ερωφίλης» του Γεωργίου Χορτάτζη και σύμφωνα με την προφορική παράδοση έφερε στο Καρπενήσι ο Ηπειρώτης Παπαγεωργίου που το 1918 έκτιζε την Μητρόπολη του Καρπενησίου, Αγία Τριάδα.
Ο Πανάρατος (αγαπητικός της βασιλοπούλας), γιος του βασιλιά της Θράκης, ανατρέφεται στο παλάτι του βασιλιά (πατέρα) και ερωτεύεται τη βασιλοπούλα, την οποία παντρεύεται κρυφά. Ο βασιλιάς που προορίζει για άλλον την κόρη του, όταν ανακαλύπτει το γεγονός, αποκεφαλίζει τον Πανάρατο. Η βασιλοπούλα αυτοκτονεί, ενώ ο υπασπιστής ή ο Χορός σκοτώνει τον βασιλιά. Ακολουθεί η «ανάσταση» όλων από τον Χάρο. Ο «Πανάρατος» έπιασε στην ηπειρωτική Ελλάδα στις αρχές του αιώνα ως «αγερμικό έθιμο» αφού το θάνατο της φύσης του χειμώνα, ακολουθεί η ανάστασή της την άνοιξη.

This extract is cited August 2003 from the Municipality of Karpenission URL below, which contains images.


Αποκριάτικες Εκδηλώσεις στο Καρπενήσι

Η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου διοργανώνει κάθε χρόνο Αποκριάτικες Εκδηλώσεις με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, πάρτι μασκέ κ.λ.π.

Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται Παραδοσιακό Γλέντι από Χορευτικά Συγκροτήματα που αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου, το γαϊτανάκι, ο σατιρικός, βλάχικος γάμος, ενώ ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Λαϊκής Τέχνης η «Ευρυτανία», μοιράζει σε όλους φασολάδα, λαγάνα και κρασί στην Κεντρική πλατεία της Πόλης.

Εθιμικές

Χριστούγεννα στο Καρπενήσι

Στις αρχές Δεκεμβρίου κάθε χρόνο, ο Δήμος Καρπενησίου διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων στην Κεντρική πλατεία της πόλης με ομιλίες και ευχές από τις Τοπικές Αρχές, Ύμνους από Χορωδίες, Αναπαράσταση των Τριών Μάγων κ.λπ. Μέσα στους Ήχους των Ύμνων και των Βεγγαλικών γίνεται η Φωταγώγηση του Πανύψηλου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Εμποροπανήγυρεις

Εμποροπανήγυρη Καρπενησίου

27/7/2002 - 31/7/2002
Αρχίζει στις 27 Ιουλίου και διαρκεί 5 ημέρες, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στην πόλη.

Εορτές εποχιακών προϊόντων

Γιορτή Καστάνων - μέσα Οκτωβρίου

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
   Γύρω στα μέσα του Οκτωβρίου στην Αγία Τριάδα γίνεται η μεγάλη γιορτή των Καστάνων. Το βασικότερο γεωργικό προϊόν όλου του Δήμου Κτημενίων είναι τα κάστανα, τα οποία μάλιστα κρατούν πάντοτε πολύ καλές τιμές στην αγορά χάρη στην εξαιρετική τους ποιότητα.
   Ιδιαίτερα η Αγία Τριάδα έχει ταυτιστεί με τα κάστανα. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει από χρόνια καθιερώσει τον εορτασμό της συγκομιδής τους. Την περίοδο αυτή η Αγία Τριάδα και οι Δομιανοί κυρίως, αλλά και τα άλλα χωριά του Δήμου ζωντανεύουν από αυτούς που συγκεντρώνονται για τη συγκομιδή. Έτσι και η Γιορτή των Καστάνων δίνει την ευκαιρία να μαζευτούν, να γλεντήσουν και να δώσουν τις "υποσχέσεις" για το επόμενο αντάμωμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Κτημενίων


Γιορτή Καλαμποκιού

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ (Δήμος) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Πολλές θρησκευτικές γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στα χωριά του Δήμου. Ανάμεσά τους "η γιορτή του καλαμποκιού" που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και περιλαμβάνει την παρουσίαση χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων και βραδιές με παραδοσιακή μουσική.

Πανηγύρια

Του Αγίου Πνεύματος

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Της Υπαπαντής

ΔΟΜΙΑΝΟΙ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
2/2

Γεννήσεως της Θεοτόκου

ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ (Χωριό) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
8/9

Αγίου Πνεύματος

Πασχαλινές

Πάσχα στο Καρπενήσι

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ (Πόλη) ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Με πρωτοβουλία του Δήμου Καρπενησίου και της Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Καρπενησίου, πραγματοποιείται «Το Γνήσιο Ρουμελιώτικο Πάσχα», με το παραδοσιακό ψήσιμο των αρνιών, τα κόκκινα αυγά, ντόπιο κρασί και παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Καρπενησίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ