gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΟΥΤΡΑΚΙ Πόλη ΚΟΡΙΝΘΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (5)

Ανάμεικτα

ΗΡΑΙΟΝ (Αρχαίο ιερό) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Στα βορειοδυτικά του Λουτρακίου και μετά το καταπράσινο χωριό της Περαχώρας, κοντά στο Φάρο του ακρωτηρίου Μαλαγκάβι σώζονται τα ερείπια του περίφημου ιερού της Ήρας. Το Ηραίο της Περαχώρας αποτελείται από δύο τμήματα και για το λόγο αυτό πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι επρόκειτο για δύο ιερά, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία (=στο άκρο της στεριάς) και στην Ήρα Λιμενία (=του λιμανιού). Νεότερες ανασκαφές έχουν οδηγήσει σήμερα τους ερευνητές στην άποψη ότι υπήρχε ένα και μόνο ιερό, της Ήρας Ακραίας - Λιμενίας.
  Στο νοτιότερο τμήμα του ιερού -γνωστού παλαιότερα ως ιερό της Ήρας Ακραίας - η λατρεία άρχισε κατά τη γεωμετρική περίοδο. Γύρω στο 800π.Χ οικοδομήθηκε ο πρώτος αψιδωτός ναός της Ήρας, από τον οποίο σήμερα δε σώζεται τίποτα. Κατά τον 6ο αι. π.Χ. ένας καινούριος ναός της Ήρας κτίστηκε λίγο δυτικότερα. Ήταν δωρικού ρυθμού, με ορθογώνια κάτοψη και διαστάσεις 10,30Χ31μ. Συνοδευόταν από βωμό στα ανατολικά, ο οποίος ήταν επιμήκης και έφερε διακόσμηση τριγλύφων. Τον 4ο αι. πΧ προστέθηκαν γύρω από το βωμό 8 ιωνικοί κίονες, που βαστούσαν ένα στέγαστρο για την προστασία των ιερέων και της ιερής φωτιάς από τους ισχυρούς ανέμους της περιοχής. Ανατολικότερα οικοδομήθηκε κατά τον 4ο αι. π.Χ μια διώροφη στοά σχήματος Γ, με δωρικούς κίονες στο ισόγειο και ιωνικούς στον πρώτο όροφο. Ένα κτίριο που αποκαλύφθηκε στα δυτικά του δωρικού ναού έχει ερμηνευθεί ως αγορά με θρησκευτική και εμπορική χρήση.
  Σε απόσταση 200μ ανασκάφτηκε το δεύτερο τμήμα του ιερού, που είχε αρχικά ταυτιστεί με το λεγόμενο ιερό της Ήρας Λιμενίας. Η άποψη αυτή, που εκφράστηκε από τον καθηγητή H. Payne, βασίστηκε στην ύπαρξη ενός ορθογώνιου οικοδομήματος των αρχαϊκών χρόνων, που θεωρήθηκε ως ναός της Ήρας. Ο επόμενος ανασκαφέας, καθηγητής R. Tomlison, ερεύνησε το χώρο συστηματικά και ερμήνευσε το εν λόγω κτίριο ως εστιατόριο για τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών. Φαίνεται λοιπόν ότι η βασική λατρεία θα ασκείτο στο νότιο τμήμα, στο λιμάνι, ενώ στην περιοχή του εστιατορίου θα βρίσκονταν βοηθητικές εγκαταστάσεις για τους λατρευτές.
  Ανάμεσα στους δύο χώρους υπήρχε μια ιερή λιμνούλα, που συγκρατούσε τα βρόχινα νερά. Επιχώσθηκε ήδη τον 4ο αι. πΧ.και κατά τις ανασκαφές αποκαλύφθηκαν μέσα στην επίχωση γύρω στις 200 χάλκινες φιάλες (ιερά τελετουργικά σκεύη). Πολύ κοντά ήλθε στο φως και μια υδατοδεξαμενή, με αψιδωτές τις στενές πλευρές της και με μία στήριξη της στέγης. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον υδροσυλλεκτικό έργο του 4ου αι. πΧ με άριστη στεγανότητα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (Λιμνοθάλασσα) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Η γαλήνια λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης βρίσκεται 16χλμ. βορειοδυτικά του Λουτρακίου και δημιουργήθηκε από ταφροειδή εγκατακρήμνιση του εδάφους. Έχει μήκος 2χλμ. και πλάτος έως 1χλμ., ενώ το βάθος της υπολογίζεται έως 40μ. Ενώνεται με τη θάλασσα με διώρυγα πλάτους 6μ.
  Παλαιότερα ονομαζόταν Εσχατιώτις (=έσχατη, τελευταία στη χερσόνησο) ή Γοργώπις, από το όνομα της μητέρας του Μεγαρέα, η οποία πνίγηκε στα νερά της.
  Κανένα ίχνος δεν διατηρείται σήμερα από την αρχαία μεγαρίτικη πολιτεία Αίγειρος, που ήταν κτισμένη στα βόρεια της λίμνης.
  Σε απόσταση 30μ δυτικά του καναλιού που συνδέει τη λίμνη με τον Κορινθιακό Κόλπο ο αρχαιολόγος J. M. Fossey ανακάλυψε έναν οικισμό της Πρωτοελλαδικής Ι περιόδου. Στα βορειοδυτικά ήλθε επίσης στο φως ένας οικισμός της Πρωτοελλαδικής ΙΙ και σε απόσταση 300μ ανασκάφηκε μία οστεοθήκη της ίδιας εποχής, η οποία περιείχε 10 νεκρούς και 500 περίπου αγγεία. Διάφορα διάσπαρτα όστρακα αγγείων δείχνουν ότι την 3η και 2η χιλιετία π.Χ ζούσαν στην περιοχή σκόρπιες οικογένειες, που ασχολούνταν με τη γεωργία και το ψάρεμα.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρακίου

ΛΟΥΤΡΑΚΙ (Πόλη) ΚΟΡΙΝΘΙΑ
  Εκεί που το παρελθόν και το μέλλον υφαίνουν τα δίχτυα τους, το παρόν αποκαλύπτει έναν κρυφό παράδεισο, ιδανικό για όσες από τις 365 ημέρες του χρόνου διαλέξει ο επισκέπτης. Ο μοναδικός συνδυασμός κλιματολογικών συνθηκών και σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, καθιστούν το Λουτράκι ιδεώδη τόπο με απεριόριστες δυνατότητες για χειμερινό και θερινό τουρισμό. Το εύκρατο μεσογειακό του κλίμα, η πεντακάθαρη θάλασσα και οι πανέμορφες παραλίες του που βραβεύονται συνέχεια από το 1987 με τη “γαλάζια σημαία της Ευρώπης”, καθώς και το πλούσιο ελατοδάσος της οροσειράς των Γερανείων που απλώνεται τριγύρω του, συνθέτουν την απαράμιλλη σε ομορφιά εικόνα του.
  Η παρατεταμένη ηλιοφάνεια που επικρατεί στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η ανυπαρξία υγρασίας, το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον που δημιουργείται από το συνδυασμό βουνού και θάλασσας, τα φημισμένα ιαματικά και φυσικά μεταλλικά του νερά, αποτελούν τους πλέον ισχυρούς παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη του παραθεριστικού, εκδρομικού και θεραπευτικού τουρισμού. Τόπος για ιδανικές διακοπές, όποιες κι αν είναι οι προτιμήσεις σας: κολύμπι και θαλάσσια σπορ στις πεντακάθαρες ακρογιαλιές, σπορ βουνού, πεζοπορία, μνημεία και αξιοθέατα σε απόσταση αναπνοής, εύκολη πρόσβαση στους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια, έντονη νυχτερινή ζωή, άψογη οργάνωση και εξυπηρέτηση, ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του, κοσμοπολίτικος αέρας, εξαιρετική τουριστική υποδομή, καλό οδικό δίκτυο για τις εκδρομές σας στους κοντινούς αρχαιολογικούς χώρους, συνθέτουν τα στοιχεία ενός ονειρεμένου τόπου διακοπών, που αποκτά όλο και πιο φανατικούς φίλους.
(Κείμενο: Βάνα Νικολοπούλου, Αντώνης Κουκουλάς)
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης Λουτρακίου Περαχώρας..

Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου

ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ (Μοναστήρι) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
Τηλέφωνο: +30 27440 22496
  Σε απόσταση 14χλμ. από το Λουτράκι, στο δρόμο προς την Περαχώρα, σε μια από τις παρυφές των Γερανείων και πάνω από τα γαλήνια νερά του Κορινθιακού Κόλπου υψώνεται επιβλητικό το μοναστήρι του Οσίου Παταπίου, σε υψόμετρο 700μ περίπου.
  Τα 144 σκαλοπάτια που είναι κατασκευασμένα σε ελικοειδή πορεία οδηγούν τον επισκέπτη στο εσωτερικό του, ενώ στην πευκόφυτη πλαγιά στα δεξιά βρίσκεται το εκκλησάκι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.
  Η μονή κτίστηκε το 1952 από το Μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο και αφιερώθηκε στον Οσιο Πατάπιο. Ο Οσιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο ή 5ο αι. μ.Χ. στη Θήβα της Αιγύπτου και πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του ως ασκητής στην έρημο. Αργότερα επισκέφθηκε τις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης, όπου αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο Θεό πραγματοποιώντας πληθώρα θαυμάτων και βοηθώντας συνανθρώπους του. Πέθανε σε βαθύ γήρας και ενταφιάστηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί το λείψανό του μεταφέρθηκε και ασφαλίστηκε από άλλους ασκητές σε ένα σπήλαιο των Γερανείων.
  Το 1904, σε μια προσπάθεια διευθέτησης και διάνοιξης του χώρου του σπηλαίου αυτού, αποκαλύφθηκε το σκήνωμα του Οσίου. Ήταν στεγασμένο με κεραμίδια για να προστατεύεται από την υγρασία και ευωδίαζε πλούσιο άρωμα. Πάνω από το σκήνωμα υπήρχε τοποθετημένη περγαμηνή με το όνομα του Οσίου και συνοδευόταν από ξύλινο σταυρό και βυζαντινά νομίσματα. Σήμερα το σπήλαιο του Οσίου Παταπίου, διαστάσεων 8Χ4.5μ. βρίσκεται στα ΒΔ του καθολικού της μονής και διαθέτει Ιερό βήμα και Πρόθεση λαξευμένη στο βράχο. Το ιερό λείψανο έχει τοποθετηθεί σε ειδική ξύλινη κατασκευή αριστερά και στο βάθος της σκήτης.
  Στο εσωτερικό του σπηλαίου σώζονται βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αι. από τις οποίες ξεχωρίζουν τρεις ολόσωμες, του Οσίου Παταπίού, της Αγίας Υπομονής και του Οσίου Νίκωνος. Θαυμάσιες τοιχογραφίες κοσμούν και τη νέα εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στα κελλιά της μονής φιλοξενούνται σήμερα 40 μοναχές.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Η Περαία Γη

ΠΕΡΑΙΟΝ (Αρχαία περιοχή) ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ
  Με την ονομασία Περαίον ή Περαία ήταν γνωστές στην αρχαιότητα οι παράλιες περιοχές που εκτείνονταν απέναντι από σημαντικές πόλεις. Η Κορινθιακή Περαία, απέναντι από την Κόρινθο, καταλάμβανε όλο το τμήμα βορειοδυτικά του Ισθμού, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Λουτράκι και η Περαχώρα. Η περιοχή αποικίστηκε γύρω στο 750π.Χ από τους Κορινθίους, οι οποίοι με αυτή τους την κατάκτηση μπορούσαν να ελέγχουν ολόκληρο τον Κορινθιακό Κόλπο. Το 392π.Χ, στη διάρκεια του Κορινθιακού Πολέμου, καταλήφθηκε από τον Αγησίλαο της Σπάρτης και το 243π.Χ περιήλθε στον Αρατο και την Αχαϊκή Συμπολιτεία και γνώρισε νέα περίοδο ακμής. Οταν το 146π.Χ οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν την Κόρινθο, η Περαία πέρασε στην εξουσία τους και γνώρισε ολοκληρωτική ερήμωση. Το κέντρο του ενδιαφέροντος των νέων κατακτητών μετατοπίστηκε στην περιοχή των Θερμών, το σημερινό Λουτράκι. Η Περαία γη εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο της ιστορίας στα τέλη του 14ου αι. μ.Χ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο.
  Ο αρχαίος οικισμός των Κορινθίων τοποθετείτο μέχρι πρόσφατα στις όχθες της λιμνοθάλασσας της Βουλιαγμένης, διότι στην περιοχή εκείνη ανακαλύφτηκαν πολυάριθμα ίχνη οικημάτων και οχυρώσεων. Η άποψη αυτή έχει σήμερα αμφισβητηθεί και πιστεύεται ότι ο οικισμός βρισκόταν βορειότερα, στο χωριό Ασπρόκαμπος, ενώ τα κτίρια στη Βουλιαγμένη ερμηνεύτηκαν ως καταυλισμός - άσυλο κοντά στο ιερό της Ήρας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ