EN
Greek Travel Pages

Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαλιάδας

Τελ. ενημέρωση: Νοέ 2004
Κέντρο Πολιτιστικό, Βιβλιοθήκη ΑΜΑΛΙΑΔΑ , ΗΛΕΙΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Πνευματικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμαλιάδας - Περίληψη

  Το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Αμαλιάδας ξεκίνησε το 1988 με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως Ομιλίες, Μουσικές βραδιές με συμμετοχή μεγάλων καλλιτεχνών, Ημερίδες, Φιλολογικές συζητήσεις στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας. Παράλληλα δημιουργήθηκαν εικαστικά τμήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, ψηφιδωτών, η δημιουργία Μουσική Σχολής, η Κινηματογραφική Λέσχη, Χορευτικό συγκρότημα Παραδοσιακών χορών και Λαογραφικό μουσείο.
  Δημοτικό ωδείο μετατροπή μουσικής σχολή σε Ωδείο το Ιούνιο 2001. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αργότερα εμπλουτίστηκαν με διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις όπως Διαγωνισμός καλύτερου μπαλκονιού κάθε Μάιο, ζωγραφική graffiti σε σχολεία με συμμετοχή μαθητών, δενδροφυτεύσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών γύρω από την ανακύκλωση και προστασία του περιβάλλοντος.
  Το 1996 έγινε μία ραδιοφωνική εκπομπή «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», με συμμετοχή 52 μαθητών από τα γυμνάσια Αμαλιάδας. Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, δούλευαν θεματικές ενότητες που επέλεγαν μόνοι τους και είχαν σχέση με το σχολείο, τα μαθήματα, αντιμετώπιση μαθητών- εκπαιδευτών, το τρόπο ζωής, την πόλη, την κοινωνία, τις αγωνίες τους, το χάσμα γενεών, ανεργία. Οι δραστηριότητες των μαθητών επεκτείνονταν και στο δημοσιογραφικό τομέα, σχεδίαζαν εκπομπές έγραφαν κείμενα, έπαιρναν συνεντεύξεις, καθώς και στις μουσικές παραγωγές.
  Το 1997 δημιουργήθηκε ο θερινός κινηματογράφος "ΣΙΝΕ ΜΑΡΑΘΙΑ", από μια έμπνευση της στιγμής λόγω της ιδιομορφίας του συγκεκριμένου χώρου (ξέφωτο). Διαμορφώθηκε ο χώρος, έγιναν γεωτρήσεις, μελέτη και εγκατάσταση πυρασφάλειας καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Έτσι ξεκίνησαν οι παραστάσεις στις 7 Ιουλίου με πρώτη προβολή της ελληνικής ταινίας της Όλγα Μαλέα «Ο Οργασμός της Αγελάδας», παραγωγή 1997.
  Το χειμώνα του1998 συνεχίστηκε η προβολή ταινιών στο χειμερινό κινηματογράφο Αμαλιάδας και συγκεκριμένα στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο με τη μηχανή που είχε αγοραστεί για την τότε Κινηματογραφική Λέσχη Αμαλιάδας. Η μηχανή άλλαξε χέρια και από την Κινηματογραφική Λέσχη Αμαλιάδας πέρασε στο Χειμερινό Κινηματογράφο Αμαλιάδας . Αξίζει να σημειώσουμε ότι η μηχανή προβολής λειτουργούσε με κάρβουνο όπου αργότερα το κάρβουνο αντικαταστάθηκε με λυχνία.
Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα αρχές φθινοπώρου καθιερώθηκε το ΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ με προβολή ταινιών στην Αρχαία Ολυμπία και Αμαλιάδα.
  Το 1999 το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμαλιάδας πραγματοποίησε συλλαλητήριο για τον Πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας με συμμετοχή φορέων και κατοίκων της πόλης. Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβρη, ξαναδημιουργήθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική η οποία είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Ράλλη αλλά στην πορεία διαλύθηκε.
  Το 2000 στην γιορτή των Χριστουγέννων έδωσε την πρώτη της παράσταση στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  Η αλλαγή της χιλιετηρίδας το 2000 γιορτάστηκε στην κεντρική πλατεία , από την μία με συμμετοχή της φιλαρμονικής και του χορευτικού τμήματος παραδοσιακών χορών του Δήμου Αμαλιάδας και από την άλλη, τα χιλιάδες βεγγαλικά που έκαναν τον ουρανό της πόλης της Αμαλιάδας να λάμψει, πρόσφεραν μια ξεχωριστή και γιορταστική ατμόσφαιρα ,καθιερώνοντας έτσι την Γιορτή της Πρωτοχρονιάς και για τα επόμενα χρόνια.
  Το 2001 η πρώτη ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ γίνεται πραγματικότητα. Ξεκίνησε στις 4 Μαΐου του 2001 στην πλατεία Μπελογιάννη-Βιβλιοθήκη με συμμετοχή παραγωγών και εμπόρων λουλουδιών της Ηλείας. Σκοπός ήταν να υπάρξει μία εμπορική κίνηση στην πόλη και οι πολίτες να παρακινηθούν διαμορφώνοντας τους χώρους τους (μπαλκόνια-κήπους). Κατά την τριήμερη διάρκεια της έκθεσης υλοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη φέρνοντας κυριολεκτικά την ΑΝΟΙΞΗ στην Αμαλιάδα περνώντας ένα ευχάριστο τριήμερο. Παράλληλα στο χώρο της βιβλιοθήκης πραγματοποιείται εικαστική έκθεση με θέμα άνοιξη και λουλούδια παίρνοντας μέρος τοπικοί καλλιτέχνες.
  Τον Ιούνιο του 2002 κυκλοφορεί ο πρώτος τουριστικός οδηγός της πόλης της Αμαλιάδας και παρουσιάστηκε στην πρώτη έκθεση βιβλίου του 2002 στην Κουρούτα με συνδιοργάνωση του Δήμου Αμαλιάδας και του εμπορικού συλλόγου.

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...


Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.