EN
Greek Travel Pages

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Τελ. ενημέρωση: Σεπ 2019
(Est. 1998)
Τηλ.: +30 22430 61500
Ώρες λειτουργίας:
00Απρ - 00Οκτ Τετ-Δευ, 0830-1600

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας - Φωτογραφίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας - Περίληψη

  Tο αρχαιολογικό μουσείο Aστυπάλαιας στεγάζεται σε ισόγεια αίθουσα που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού από το Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας το 1994. Η έκθεση του μουσείου οργανώθηκε στο διάστημα 1995-1996 και στα επόμενα χρόνια βελτιώθηκε και εμπλουτίστηκε με σύγχρονο οπτικοακουστικό εποπτικό υλικό. Το μουσείο εγκαινιάσθηκε το Σεπτέμβριο του 1998.
  Η έκθεση είναι διαχρονική και περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.) έως τον ύστερο Μεσαίωνα (15ος αιώνας).

- ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΜΑΤΑ-


- Προϊστορική συλλογή. Περιλαμβάνει πήλινα αγγεία, κοσμήματα, χάλκινα και λίθινα εργαλεία από τους πλούσιους μυκηναϊκούς θαλαμωτούς τάφους στις θέσεις Αρμενοχώρι και Σύγκαιρο. Τα ευρήματα μαρτυρούν την ακμή του νησιού ήδη από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εύρεση πολύ μεγάλου αριθμού λίθινων εργαλείων σε έναν από τους τάφους που, πιθανότατα, σχετίζονται με την ιδιότητα και τις ασχολίες του νεκρού.
- Συλλογή πήλινων αγγείων γεωμετρικής έως και ρωμαϊκής εποχής από τις νεκροπόλεις των περιοχών Κάτσαλος και Κιλίνδρα.
- Θησαυρός αργυρών νομισμάτων της κλασικής εποχής, που βρέθηκε στο νησί.
- Επιγραφική συλλογή. Περιλαμβάνει μια σημαντική σειρά αναθηματικών επιγραφών από τα τοπικά ιερά (Απόλλωνα, Άρτεμης Λοχίας και Ειλυθιείας, Ασκληπιού, Αφροδίτης), καθώς επίσης επιτύμβιες επιγραφές, τιμητικά ψηφίσματα, επιστολές αυτοκρατόρων, ενεπίγραφα αρχιτεκτονικά μέλη. Από τα σημαντικότερα εκθέματα αυτής της συλλογής είναι:
• Μεγάλη ενεπίγραφη βάση από μνημειακό άγαλμα του Απόλλωνα του 4ου αι. π.Χ.
• Ενεπίγραφη στήλη με ιερό νόμο, που καθόριζε τις προϋποθέσεις εισόδου σε ιερό. Τέλη 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.
• Ενεπίγραφη λίθινη στήλη με επιστολή του αυτοκράτορα Αδριανού προς τους άρχοντες και τη Bουλή των Κνιδίων.
- Συλλογή γλυπτών των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Πρόκειται κυρίως για ανάγλυφα που προέρχονται από επιτύμβια μνημεία και ιερά, καθώς και αποσπασματικά σωζόμενα γυναικεία και ανδρικά αγάλματα.
Σημαντικό έκθεμα της συλλογής αυτής είναι ένα ανάγλυφο με σκηνή νεκρόδειπνου, που απεικονίζει ζεύγος ανακεκλιμένο σε κλίνη, στα πόδια της κλίνης, καθιστή σε δίφρο, μία γυναικεία μορφή και πίσω από την κλίνη ένα νεαρό δούλο. Μία τράπεζα με εδέσματα και ένα δέντρο γύρω από το οποίο τυλίγεται φίδι συμπληρώνουν την παράσταση. Ενδεχομένως οι κεντρικές μορφές να αποδίδουν αφηρωισμένους ήρωες.
- Στη Βυζαντινή συλλογή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη, μαρμάρινα θωράκια και ψηφιδωτά δάπεδα από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές του νησιού, χρονολογούμενες μεταξύ του 5ου και 6ου αι. μ.Χ.
- Ένα από τα εξέχοντα εκθέματα του μουσείου είναι και το μαρμάρινο οικόσημο της οικογένειας Κουερίνι (Querini), των Ενετών ηγεμόνων του νησιού από το 1207 έως το 1537, έτος κατάληψης του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους. Το οικόσημο προέρχεται από το κάστρο της Χώρας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας - Xάρτης

Προϊστάμενες αρχές / κεντρικά γραφεία / συμμετοχές...

Υφιστάμενες αρχές / θυγατρικές / μέλη...

Χαρακτηριστικά / υπηρεσίες / δραστηριότητες / εξειδίκευση

Μουσείο

Τέχνες & πολιτισμός

Μουσείο • Αρχαιολογικό
Εκθέματα Μουσείου • Εργαλεία • Ψηφιδωτά • Επιγραφές • Κεραμική • Κοσμήματα • Κτερίσματα
Περίοδοι εκθεμάτων • Εποχή του Χαλκού, 3200-1050 π.Χ. • Αρχαίοι ιστορικοί χρόνοι, 1050 π.Χ. - 324 μ.Χ. • Βυζαντινή περίοδος, 324-1453 μ.Χ. • Ενετική περίοδος στην Κρήτη, 1204-1669

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.