EN
Greek Travel Pages

Λιμάνια

ΛΙΝΔΟΣ (LND) , Κωμόπολη , ΡΟΔΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Οικισμός παραδοσιακός-χαρακτηρισμένος, Τουριστικό θέρετρο, Εδρα δήμου, Κάστρο, Δημοτικό Διαμέρισμα, Αρχαία ονομασία
Ταχ. Κωδικός 85107
Τηλ. +30 22440
Υψόμετρο 13 μέτρα
Γ. Μήκος 28o 5' 11,88" E
Γ. Πλάτος 36o 5' 7,48" N

Χρήσιμες πληροφορίες (3)

Λιμενική Αρχή

Λιμενικός Σταθμός Λίνδου

Τηλέφωνο: +30 22440 31201, Φαξ: +30 22440 31201

Πληροφορίες λιμένος

Λιμένας Λίνδου


Αστυνομία

Αστυνομικός Σταθμός Λίνδου

Τηλέφωνο: +30 22440 31223, Φαξ: +30 22440 31223

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημαρχεία

Δήμος Λινδίων

Τηλέφωνο: +30 22443 60109

Ο Δήμος Λινδίων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου σε απόσταση 50χλμ. περίπου από το Νομαρχιακό Μέγαρο. Εχει έκταση 179 τ. χλμ. Προήλθε από τη συνένωση των κοινοτήτων Λίνδου, Λάρδου, Πυλώνας, Λαέρμων και Καλάθου. Διοικητικά υπάγεται στο Επαρχείο Ρόδου. Προς Βορρά συνορεύει με το Δήμο Αρχαγγέλου, προς νότο με το Δήμο Νότιας Ρόδου προς Δυσμάς με το Δήμο Ατταβύρου και το Δήμο Καμείρου και προς Ανατολάς με τη θάλασσα.
Ο Δήμος κατά ένα μεγάλο μέρος του είναι παραθαλάσσιος. Οι ακτές του παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία με μια σειρά από κόλπους Κάλαθος, Βλυχά, Κόλπος Λίνδου, λιμάνι Αγίου Παύλου, κόλπος Πεύκων, κόλπος Λάρδου. Ορεινό και δασώδες είναι το έδαφος της ενδοχώρας του Δήμου. Μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Λάρδου είχαν καεί από πυρκαγιές στη δεκαετία του 1980.
Η κοινότητα της Λίνδου, από την οποία πήρε την ονομασία του ο Δήμος Λινδίων βρίσκεται πάνω στα ερείπια της Πόλης της Λίνδου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις- κράτη που συνενώθηκαν στην αρχαιότητα για να αποτελέσουν την Πόλη της Ρόδου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Λινδίων συναντά κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου και ένα από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς.


Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Λίνδου

  Στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 55 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η Λίνδος, η πόλη που έχτισε σύμφωνα με την παράδοση ο Λίνδος, αδελφός του Κάμειρου και του Ιαλυσού. Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε εδώ, είχε σύνδεση και αλληλεπίδραση με τον μυκηναϊκό.
  Η πόλη γρήγορα έγινε σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο (από τον 8ο έως τον 6ο π.Χ. αιώνα), χτίζοντας πολλές αποικίες σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Συγχρόνως προόδευσε στα Γράμματα και τις Τέχνες. Λίνδιοι ήταν ο Κλεόβουλος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο ποιητής Πεισίνους και ο διάσημος γλύπτης Χάρης, δημιουργός του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου.
  Κατά το μεσαίωνα η πόλη συνέχιζε να ακμάζει, ιδίως στη βιοτεχνία κεραμικών, την κεντητική και την υφαντική. Αργότερα υποτάχθηκε και αυτή στους Ιωαννίτες Ιππότες και έπειτα στους Τούρκους.
  Από την πολυτάραχη ζωή της σώζονται πολυάριθμα λείψανα που προκαλούν το θαυμασμό. Τα σπουδαιότερα βρίσκονται στην Ακρόπολη, όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς κατά σειρά, το ανάγλυφο πλοίο - μια τριήρη σκαλισμένη στο βράχο -, τη Στοά του ναού της Λίνδιας Αθηνάς, τα Προπύλαια και τέλος τον ίδιο το ναό. Μέσα στο ναό βρίσκονταν εικόνες των περίφημων ζωγράφων της αρχαιότητας, Ζεύξη, Απελλή και Παρράσιου. Πάνω στο μάρμαρο είχε χαραχτεί η 7η ωδή του Πινδάρου, που εξυμνούσε τα αθλητικά κατορθώματα του Ολυμπιονίκη Διαγόρα.
  Από τα μνημεία που βρίσκονται κάτω από την Ακρόπολη, αξιόλογα είναι ο Τάφος του Κλεόβουλου, το Θέατρο και ο Τάφος του Αρχοκράτη. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα αρχοντικά του χωριού, καθώς και ο ναός της Παναγίας.
  Στην παραλία της Λίνδου, βρίσκεται και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βγήκε ο Απόστολος Παύλος όταν έφτασε στη Ρόδο για να διδάξει τη νέα θρησκεία.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου.


Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (2)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 211 3247512, Φαξ: +30 211 3221717

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.