gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΒΑΘΥΠΕΤΡΟ (AHH), Οικισμός, ΗΡΑΚΛΕΙΟ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Βαθύπετρο

  Το Βαθύπετρο βρίσκεται 21 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου στο δρόμο Ηράκλειο - Αρχάνες - Βαθύπετρο. Ένα χιλιόμετρο δυτικά του Βαθύπετρου βρίσκεται το μινωικό μέγαρο.

Προσκυνήματα (1)

Εκκλησίες

Μεταμόρφωσης, Αγιοι Γεώργιος, Πάντες & Ζώνη

  Ο δρόμος συνεχίζει στην κορυφή του βουνού Γιούκτας και στη βυζαντινή εκκλησία της Μεταμόρφωσης, Αγιος Γεώργιος, Αγιοι Πάντες και Αγία Ζώνη. Και από αυτό το σημείο η θέα είναι εντυπωσιακή και περιλαμβάνει τη διπλή κορυφή του λόφου στο Κανλί Καστέλι, τα βουνά της δυτικής Κρήτης και τα βουνά Αστερούσια στο νότο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Αξιοθέατα (1)

Βουνά

Όρος Γιούκτας

  Μπορείτε να φτάσετε στο βουνό Γιούκτας από ένα δρόμο ανάμεσα στις Αρχάνες και στο Βαθύπετρο. Από τις Αρχάνες ο δρόμος συνεχίζει προς Βαθύπετρο και σε 3 χιλιόμετρα υπάρχει ένας πρόχειρα στρωμένος δρόμος στα δεξιά, που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Γιούκτας (4 χιλιόμετρα). Οι Αρχαίοι πίστευαν ότι ο Δίας ήταν θαμμένος εδώ παρόλη την αθανασία του. Υπάρχουν εδώ ένα Μινωικό Ιερό καθώς επίσης και μια Βυζαντινή Εκκλησία. Η θέα από την κορυφή του βουνού είναι καταπληκτική καθώς βλέπετε κάτω την πόλη του Ηρακλείου, το νησί του Δία, την περιοχή γύρω από την Κνωσό, τις Αρχάνες, τ' αμπέλια και τις καθαρές μέρες μπορείτε να δείτε και τα Λευκά Όρη στη δυτική Κρήτη και τα Όρη Δίκτη στ' ανατολικά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Βιογραφίες (1)

Μουσικοί

Φρόσω Γρυλλάκη (Μαντουρού)

1890
  Η Φρόσω Γρυλλάκη-Μαυράκη γεννήθηκε στο Βαθύπετρο, οικισμό του δήμου Αρχανών, γύρω στο 1890. Όταν μεγάλωσε παντρεύτηκε το Γ. Γρυλλάκη από τα Ανώγεια και κατοίκησαν στις Αρχάνες με την οικογένειά τους. Από μικρό κορίτσι η Φρόσω ένιωθε χαρά για την κρητική ξεφάντωση κι εκεί στην εξοχή, όπου έβοσκε τα πρόβατά της, έφτιαχνε φλογέρες (μαντούρες) με καλάμι κι έπαιζε γλυκούς σκοπούς. Αργότερα έφτιαχνε μόνη της ασκομαντούρες (άσκαυλους) από δέρμα μικρού κατσικιού, όπως είχε μάθει από τους παλαιότερους. Ήταν τόσο όμορφο το παίξιμό της, που είχε μεγάλη αποδοχή και προτίμηση στα γλέντια και τις χαρές. Ειδικά στις αποκριάτικες διασκεδάσεις στις Αρχάνες των μέσων του 20ού αιώνα, που άφησαν εποχή κι έρχονταν να συμμετάσχουν σ' αυτές και μερακλήδες από άλλες περιοχές. Ξακουστή για το όμορφο παίξιμό της, σε ταξίδια της στην Αμερική, όπου πήγαινε να δει τα παιδιά της, η Φρόσω διασκέδαζε στο βαπόρι επιβάτες και πλήρωμα με την ασκομαντούρα της. Λίγα χρόνια πριν το θάνατό της, σε μεγάλη ηλικία, παρουσιάστηκε σε ντοκυμανταίρ για την τοπική μουσική παράδοση από τον Νέστορα Μάτσα.

Βιογραφικά-Φωτογραφίες από την κ. Ειρήνη Ταχατάκη, Αρχάνες
Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της cretan-music.gr


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ