ΣΤΡΑΤΩΝΙ (Λιμάνι) ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - Greek Travel Pages

ΣΤΡΑΤΩΝΙ, Λιμάνι, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Φιλικό URL: http://www.gtp.gr/Stratoni

Παρουσίαση

  Το Στρατώνι, παραθαλάσσιο χωριό χτισμένο στο μυχό του κόλπου της Ιερισσού, αριθμεί σήμερα 1000 περίπου κατοίκους. Στην περιοχή του έχουν εντοπιστεί ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής, με σημαντικότερο ένα «ηρώο» (ταφικό μνημείο) του τέλους του 1ου αι π.Χ. Από αυτό προέρχονται δύο περίφημα αγάλματα, ένα ανδρικό και ένα γυναικείο (η λεγόμενη «δέσποινα του Στρατωνίου»), που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Πολυγύρου.
  Η ίδρυση του Στρατωνίου ως συγκροτημένου οικισμού ανάγεται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν άρρηκτα δεμένη με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Τα πλούσια κοιτάσματα μεικτών θειούχων μεταλλευμάτων, γνωστά ήδη από την αρχαιότητα και τους βυζαντινούς χρόνους, αποτέλεσαν τη βασική πλουτοπαραγωγική πηγή του χωριού. Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Στρατώνι άνθρωποι από τις γύρω περιοχές αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας για να απασχοληθούν ως εργατικό δυναμικό στα Μεταλλεία. Ο πληθυσμός αυξήθηκε σημαντικά με τους πρόσφυγες που κατέφυγαν εδώ μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το 1932 το χωριό γνώρισε εκτεταμένες καταστροφές από το σεισμό που είχε επίκεντρο τον κόλπο της Ιερισσού και θρήνησε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Στα αμέσως επόμενα χρόνια ανοικοδομήθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου.
  Οι κάτοικοι του Στρατωνίου, αν και προερχόμενοι σε μεγάλο ποσοστό από διαφορετικές περιοχές, αποτέλεσαν ένα ενιαίο, αρμονικό σύνολο με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αποδείχθηκαν εργατικοί, φιλόξενοι και φιλοπρόοδοι και ανέκαθεν τους διέκρινε αγάπη για τον πολιτισμό. Σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής του πορείας το Στρατώνι υπήρξε πλούσιο σε καλλιτεχνικά δρώμενα και τοπικές εκδηλώσεις. Ανέβασμα ερασιτεχνικών θεατρικών παραστάσεων -προπολεμικά ακόμη-, ίδρυση μουσικογυμναστικού ομίλου ήδη τη δεκαετία του '50, εκθέσεις ζωγραφικής, λειτουργία μπάντας, χορευτικό συγκρότημα, διοργάνωση εντυπωσιακών αποκριάτικων εκδηλώσεων, τριήμερα ειρήνης, συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών είναι μερικά δείγματα της πολιτιστικής παράδοσης που έχει το Στρατώνι να επιδείξει και που συνεχίζεται και σήμερα μέσα από τη δραστηριότητα των Τοπικών Συλλόγων.

Βρείτε στην περιοχή ΣΤΡΑΤΩΝΙ

pin
1
Σχετικοί Προορισμοί
Προβολή
bed
1
Ξενοδοχεία & διανυκτέρευση
Προβολή
Boat
Δρομολόγια πλοίων

Πρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Επιλέξετε μία ενότητα πληροφοριών από την παρακάτω λίστα ή πατήσετε εδώ για να τις δείτε όλες (10) μέλη μόνο
Σύνολο πληροφοριών της περιοχής: 11 πληροφορίες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Παραλία, Κωμόπολη, Γαλάζια σημαία 2010, Γαλάζια σημαία 2011, Γαλάζια σημαία 2012, Γαλάζια σημαία 2013, Γαλάζια σημαία 2014, Γαλάζια σημαία 2015, Γαλάζια σημαία 2016, Γαλάζια σημαία 2017
Ταχ. Κωδικός 63082
Τηλ. +30 23760
Υψόμετρο 20 μέτρα
Γ. Μήκος 23o 49' 32.71" E
Γ. Πλάτος 40o 30' 52.25" N

Πληθυσμιακά στοιχεία

Έτος Πληθυσμός
1991 1421
1981 1294
Ευρίσκεται στον ίδιο χώρο με:
Ευρίσκεται:
Βορειοδυτικά (ΒΔ) στο μυχό του : ΚΟΛΠΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ Κόλπος, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ , ΕΛΛΑΔΑ

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις