gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Προσκυνήματα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΛΑΔΕΡΗ Χωριό ΚΑΡΥΣΤΙΑ" .


Προσκυνήματα (4)

Εκκλησίες

Ναός Αποτομής Κεφαλής Ιωάννου Προδρόμου (Κεσκεσάς)

ΑΧΛΑΔΕΡΗ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Αριστερά από το δρόμο της Αχλαδερής, σε ηλιόλουστη, υπήνεμη και ελαιόφυτη πλαγιά. Αλλοτε ήταν Μετόχι της Μονής Λευκών.
  Είναι μονόκλιτος, καμαροσκέπαστος, κτίσμα του 16ου αιώνα, που ανακαινίστηκε το 1888. Την αυλή του την στολίζουν δύο κυπαρίσσια. Στην εκκλησία αυτή πάνω από την είσοδο υπάρχει θηλή και δεξιά κι αριστερά είναι εντοιχισμένα γλυπτά. Το δεξιό γλυπτό παρουσιάζει ενδιαφέρον, έχει σκαλισμένο σταυρό με τα γράμματα IC XC ΝΙΚΑ, δύο κύκλους με πεντάφυλλο κόσμημα και στη βάση του σταυρού τη χρονολογία 1848 Αυγούστου 21 και πιο κάτω τη λέξη "ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΘΕΙ". Η λέξη "ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΘΕΙ" με τη χρονολογία της επιδιόρθωσης και τα μάρμαρα της εισόδου της μας δείχνουν ότι η εκκλησία είναι παλαιότερη του 1848.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Ναός Αγίου Νικολάου

  Εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ανάμεσα στην Κορασίδα και τον Κάλαμο, στον ελαιώνα προς τη θάλασσα. Κτίσμα του 17ου αιώνα, μετόχι της μονής Αγ. Ιωάννη Καρυών. Ο επισκέπτης θα καταγοητευτεί από την πανέμορφη ελαιόφυτη περιοχή και τη θέα προς τη θάλασσα σε συνδυασμό με την εκκλησία που το βόρειο τμήμα της είναι σχεδόν χωμένο στο λόφο.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Εξωκκλήσια

Ναός Αγίου Νικολάου Καρυών

ΣΥΚΙΕΣ (Χωριό) ΚΑΡΥΣΤΙΑ
  Ερείπιο εκκλησίας δεξιά στο στενό δρομάκι που οδηγεί στη Μονή Καρυών και κοντά στο καθολικό. Η εκκλησία γκρεμίστηκε, όπως και τα κελιά του, μετά την εγκατάλειψη. Εδώ και λίγα χρόνια ξανακτίστηκε.
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Μοναστήρια

Μονή Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Καρυών

Τηλέφωνο: +30 22240 24040
  Στον οικισμό Συκιές, βρίσκεται η Μονή Αγίου Ιωάννου Καρυών, δυτικά του χωριού (7 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο, από την παράκαμψη του Νεοχωρίου). Είναι κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Καλλιμάνι σε ένα πανέμορφο τοπίο με καρυδιές, ροδιές, κυπαρίσσια, ελιές. Η βρύση της εξακολουθεί να χαρίζει ολόδροσο και ολοκάθαρο νερό στους προσκυνητές.
  Ο ναός τοποθετείται στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα. Η εκκλησία είναι σταυρεπίστεγη με πολύ ωραίες τοιχογραφίες, ανάμεσα στις οποίες αξιοθαύμαστη είναι αυτής της Σταύρωσης. Ο Παντοκράτωρ του Ναού και το Τέμπλο είναι αγιογραφίες άριστης τέχνης. Μερικές εικόνες του τέμπλου είχε αγιογραφήσει ο ηγούμενος της Μονής Ζώρας. Εχει τρεις εισόδους από τη δυτική πλευρά με παραστάσεις στο υπέρθυρο, από τις οποίες η μεσαία είναι άξια θαυμασμού. Τέσσερις μαρμάρινοι κίονες που συνδέονταν μεταξύ τους με δοκάρια στηρίζουν τους θόλους. Ανατολικά και δυτικά του ναού υπάρχουν από δύο πεσσοί σε κάθε κιονοστοιχία. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με πλάκες πέτρινες και κάτω από τον τρούλο υπάρχει ομφάλιο απλό. Ο ανατολικός δεξιός κίονας φέρει επίθημα παλαιοχριστιανικό. Ο δυτικός δεξιός κίονας φέρει σύμφυτο επίθημα με ιωνικό κιονόκρανο. Στη στενή του πλευρά υπάρχει ανάγλυφη παράσταση σταυρού μέσα σε κύκλο. Τα τόξα είναι φτιαγμένα από πωρόλιθους τα κενά των οποίων είναι γεμισμένα με κομμάτια από βότσαλα. Η Αγία Τράπεζα στηρίζεται σε χτιστό πεσσό, που είναι ζωγραφισμένος. Το τέμπλο είναι μεταγενέστερο, όπως και οι εικόνες του. Προ του τέμπλου υπάρχουν δύο πέτρινα κηροπήγια με ανάγλυφα εξαιρετικής τέχνης. Το τύμπανο του τρούλου είναι οκτάπλευρο. Ο ανατολικός τοίχος έχει τρεις κόγχες ημιεξαγωνικές. Η κόγχη του ιερού έχει δίλοβο παράθυρο, ενώ οι άλλες δύο μονόλοβο. Η τοιχοποιία του στον ανατολικό τοίχο έχει γίνει κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Ο δυτικός τοίχος του ναού έχει τρεις εισόδους, η κεντρική έχει παραστάδες και υπέρθυρο από πωρόλιθο με ανάγλυφους ρόδακες και σταυρό. Επάνω από το υπέρθυρο υπάρχει κόγχη και πιο πάνω εντοιχισμένο θωράκιο. Το θωράκιο στην επάνω πλευρά του έχει επιγραφή που λέει "+ΕΤΟΥΣ, αχκγ ΕΤΕΛΕΙΩΘΗ Ο ΝΑΟΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΕΡΚΕΒΕΛΟΣ". Η χρονολογία αχκγ είναι το έτος 1623.
  Ο ναός ήταν κατάγραφος, δυστυχώς, όμως δεν διασώζονται όλες οι τοιχογραφίες. Στο δυτικό τοίχο δεξιά εικονίζονται η "Μαρία Αιγυπτία", ο "Αββά Ζωσιμάς", ο "Αγιος Παύλος", ο "Αρχάγγελος Γαβριήλ", αριστερά ο "Αρχάγγελος Μιχαήλ", ο "Αγιος Πέτρος", ο "Αγιος Παχούμιος", επάνω από την είσοδο ο "Αναπεσών Χριστός" κλπ. Στο νότιο τοίχο έχουμε αρκετά πρόσωπα. Επίσης στη νότια πλευρά του δεξιού ανατολικού πεσσού υπάρχει σπάνια παράσταση του Αγίου Μάρκου του Ρωμαίου. Στο βορινό τμήμα οι παραστάσεις δεν σώζονται σε καλή κατάσταση. Στην οροφή της δυτικής απόληξης της κατά μήκος καμάρας του ναού έχουμε παράσταση του Ιησού ως Παντοκράτορα.
  Το Καθολικό της είναι σε καλή κατάσταση. Το δάπεδο διατηρείται όπως αρχικά ήταν φτιαγμένο από μεγάλες τετράγωνες και ορθογώνιες πλάκες. Μόνο το Ηγουμενείο σώζεται ακέραιο και πρόσφατα ανακαινίσθηκε (1997).
Το κείμενο παρατίθεται το Μάρτιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1999) του Δήμου Αυλώνος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ