gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ Δήμος ΡΕΘΥΜΝΟ" .


Αξιοθέατα (6)

Βυζαντινές εκκλησίες

Βυζαντινός ναός Αγίου Ιωάννη Θεολόγου

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
  Στις Μαργαρίτες υπάρχουν υπέροχα δείγματα Βυζαντινών εκκλησιών όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, με τοιχογραφίες από το 1383.

Θρησκευτικά μνημεία

Εκκλησία της Πρώτης Βυζαντινής Περιόδου

ΠΑΝΟΡΜΟΣ (Χωριό) ΡΕΘΥΜΝΟ
  Στην Πάνορμο έχουν βρεθεί τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, μια χριστιανική βασιλική του 6ου αιώνα. Η εκκλησία έχει τρία κλίτη, που το καθένα διαχωρίζεται από το άλλο με τέσσερις κολόνες. Έχουν βρεθεί τμήματα των κιονόκρανων. Μπροστά από την εκκλησία στη δεξιά γωνιά των κλίτων υπάρχει ένας νάρθηκας και μπροστά του ένα atrium (?*) το οποίο έχει κορινθιακές κολόνες γύρω από τη δεξαμενή, όπου πιθανότατα τελούνταν βαφτίσεις. Για να φτάσετε στην εκκλησία ακολουθήστε τον κύριο δρόμο που οδηγεί μέσα στο χωριό μέχρι το ταχυδρομείο της Πανόρμου. Απέναντι στ' αριστερά της πλατείας υπάρχει πινακίδα προς την Αγία Σοφία. Ο δρόμος πηγαίνει κάτω από τον εθνικό δρόμο και σε 100 μέτρα οδηγεί στην Αγία Σοφία.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Στα ΝΔ του χωριού Πάνορμο που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλ. ανατολικά του Ρεθύμνου ανεσκάφη το 1948 η μεγαλύτερη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Κρήτης. Πρόκειται για μια ξυλόστεγη βασιλική του 5ου μ.Χ αιώνα που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Σοφία.

Σπήλαια

Σπηλιά Μελιδονίου

ΜΕΛΙΔΟΝΙ (Χωριό) ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
Η ανασκαφική έρευνα που διενεργείται στο σπήλαιο του Μελιδονίου έχει βεβαιώσει ότι το σπήλαιο δεν έπαψε να χρησιμοποιείται και να αποτελεί λατρευτικό κέντρο από τα πρώιμα νεολιθικά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά. Σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία είναι συνδεδεμένο με τη λατρεία του Ερμή. Το σπήλαιο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα νεώτερα χρόνια, κυρίως δε στην τουρκοκρατία όταν 370 κάτοικοι του Μελιδονίου πολιορκημένοι από τους Τούρκους πέθαναν από ασφυξία μέσα στο σπήλαιο τον Ιανουάριο του 1834. Στο ηρώο που βρίσκεται στον πρώτο θάλαμο του σπηλαίου φυλάσσονται τα οστά τους. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο.

  Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών της ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου. Η σπηλιά ήταν το μυθικό σπίτι του Τάλω, του μπρούτζινου γίγαντα που προστάτευε την Κρήτη από τους εχθρούς της, κάνοντας το γύρο της δύο φορές την ημέρα. Ο μύθος λέει ότι η Μήδεια έβγαλε το καρφί που έκλεινε τη μοναδική φλέβα του, με συνέπεια ο Τάλως να πεθάνει από αιμορραγία. Το σπήλαιο ήταν χώρος λατρείας, αφιερωμένος στον Ταλαίο Ερμή κατά τα Κλασικά Χρόνια. Στη σπηλιά αυτή διαδραματίστηκε ένα τραγικό γεγονός το 1824, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής κατοχής. Τρακόσιοι σαράντα άντρες και γυναικόπαιδα είχαν πεθάνει από ασφυξία εκεί γιατί αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Τούρκους, οι οποίοι άναψαν φωτιά στην είσοδό της. Μια πλάκα μνημονεύει το γεγονός αυτό, δίπλα σ' ένα κοινό τάφο που υπάρχει στη σπηλιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ