gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΜΕΤΟΧΙ Οικισμός ΚΑΛΥΜΝΟΣ".


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίοι οικισμοί

Ο οικισμός Καστέλλα

  Επί της βόρειας οροσειράς του Βαθύ και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων βόρεια της θέσης Μετόχι υψώνεται ο ορεινός όγκος του Κάστελλα. Στα δυτικά συνορεύει με το όρος Μόντε Ρίτο. Ο αρχαίος οικισμός της περιοχής, όπως φαίνεται από τα επιβλητικά ερείπια οικοδομημάτων, απλωνόταν από την ανατολική πλαγιά του Μόντε Ρίτο και περιέτρεχε το χώρο του Κάστελλα από τη δυτική, νότια και ανατολική του πλαγιά. Ο οικισμός περιελάμβανε πενήντα περίπου κτίσματα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, ορθογώνιας κάτοψης. Οι τοιχοδομίες τους αποτελούνται από δουλεμένους ντόπιους ασβεστόλιθους, τραπεζιόσχημους και ορθογώνιους, διαφόρων μεγεθών, χωρίς συνδετικό υλικό. Ειδικά μερικοί λίθοι ξεχωρίζουν για τις μεγάλες τους διαστάσεις που φτάνουν μέχρι 1,60 μ. ύψος και 1,30 πλάτος. Στο ανώτερο τμήμα του οικισμού, στην κορυφή, σώζεται το δυτικό τμήμα του τοίχου που την περιέκλεινε, σχηματίζοντας έναν χώρο ιδιαίτερης σημασίας, όπως δείχνουν διάφορα κατά καιρούς ευρήματα. Πρόκειται ίσως για κάποιο ιερό ή την κατοικία του άρχοντα του οικισμού. Ίχνη οχυρώσεων δεν υπάρχουν, λόγω της μεγάλης έκτασης που καλύπτει ο οικισμός, αλλά ίσως και εξαιτίας των συνθηκών της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με διάφορα επιφανειακά ευρήματα, τα οποία έχουν κατά καιρούς βρεθεί στην περιοχή, η κατοίκηση του χώρου αρχίζει κατά τους προϊστορικούς χρόνους και συνεχίζεται έως και τους κλασικούς. Από τα ευρήματα ξεχωρίζουν προϊστορικά όστρακα και λεπίδες οψιανού, δύο πήλινα ειδώλια της Υστερης Χαλκοκρατίας, όστρακα κεραμικής και χάλκινα κοσμήματα γεωμετρικών χρόνων, ασημένια αρχαϊκά νομίσματα της Μιλήτου και της Κω, πάρα πολλές χάλκινες αιχμές βελών των αρχών του 5ου π.Χ. αιώνα, πήλινα υφαντικά βαρίδια και όστρακα αγγείων κλασικών χρόνων. Οι άνθρωποι που κατοικούσαν στον Κάστελλα πρέπει να είχαν ως κύρια ενασχόληση τη θάλασσα. Τα ευρήματα δείχνουν εμπορικές σχέσεις τόσο με τα μικρασιατικά παράλια, όσο και με τα γειτονικά νησιά. Είναι πιθανόν οι κάτοικοι να ανήκαν στην Καρική φυλή, η οποία βεβαιωμένα κατοικούσε στην Κάλυμνο. Ο οικισμός εγκαταλείπεται απότομα σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Η εγκατάλειψη αυτή οφείλεται σε εναντίον του επιδρομή κατά το α΄ μισό του 5ου αιώνα π.Χ., όπως εξάγεται από τις πολυπληθείς χάλκινες αιχμές βελών που έχουν βρεθεί διάσπαρτα στο χώρο του οικισμού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Αρχαίες ακροπόλεις

Ακρόπολη Εμπολα

  Στις νότιες παρυφές του Κάστελλα, ανατολικά της θέσης Μετόχι, βρίσκεται η περιοχή του Έμπολα, η οποία υψώνεται κατά 4 –5 μ. πάνω από την κοιλάδα του Βαθύ. Στο ΝΔ τμήμα του Έμπολα, στο εκεί πλάτωμα, διατηρείται περιμετρικά του επιβλητικό τείχος, το οποίο αποτελείται από μεγάλου μεγέθους ορθογωνιασμένους λίθους (μερικοί ξεπερνούν σε μήκος τα 2 μ.), κατά το ισοδομικό σύστημα. Δημιουργείται έτσι ένας οχυρωμένος χώρος, διαστάσεων 75 x 42 μ. και συνολικής έκτασης τριών περίπου στρεμμάτων. Το τείχος διατηρείται σήμερα μέχρι 2,55 μ. σε ύψος. Το πάχος του φτάνει το 1,05 μ. Στην ανατολική πλευρά του οχυρού ανοίγεται μεγάλων διαστάσεων πύλη, πλάτους 4,44 μ. Η μελέτη της τειχοδομίας και διαφόρων επιφανειακών ευρημάτων του χώρου, δείχνει ότι το οχυρό οικοδομήθηκε μέσα στον 4ο π.Χ. αιώνα και ήταν σε χρήση καθ' όλη την Ελληνιστική Περίοδο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ