gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ Κωμόπολη ΞΑΝΘΗ".


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίοι τάφοι

Μακεδονικός τάφος

Ο τάφος κατασκευάστηκε το 200 - 150 π.Χ. και καλύφθηκε με τύμβο. Είναι άγνωστο πότε συλήθηκε. Στους χωρικούς ήταν γνωστός από πολύ παλιά, η πρώτη επίσκεψη αρχαιολόγου όμως έγινε το 1950.
Αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένοι με καμάρες. Είναι κτισμένος με γωνιολίθους από μάρμαρο. Στον θάλαμο υπάρχουν δύο μαρμάρινες κλίνες με διπλά μαρμάρινα προσκεφάλαια στα δυό τους άκρα. Τα πόδια τους έχουν ζωγραφιστή διακόσμηση. Η θύρα του θαλάμου είχε μαρμάρινα θυρόφυλλα.
Το 1951 έγινε μικρή δοκιμαστική έρευνα από τον Χ. Μακαρόνα. Ακολούθησε κανονική ανασκαφή από τον ίδιο το 1953. Εργασίες στερέωσης έγιναν το 1978. Σήμερα ο χώρος του τύμβου έχει περιφραχθεί από την ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ο τάφος είναι επισκέψιμος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Σχετική θέση: O τάφος βρίσκεται περί τα 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή NA της Σταυρουπόλεως, στην αριστερή όχθη του Nέστου και κοντά στα Kομνηνά.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: O τάφος χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Tα ελάχιστα ευρήματα από το εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.X.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Aπό την περιοχή της Σταυρουπόλεως προέρχονται τρία χάλκινα νομίσματα αυτοκρατορικών χρόνων, που φυλάσσονται στο Mουσείο της Kαβάλας. [Πρόκειται για το N 461, ένα χάλκινο φθαρμένο νόμισμα του 3ου-2ου π.X. αιώνα, το N 473, ένα χάλκινο νόμισμα ελληνικής πόλεως των ρωμαϊκών χρόνων και ένα χάλκινο ελληνικής πόλεως εποχής Aυγούστου].
Iδιωτικά οικοδομήματα: O ελληνιστικός τάφος της Σταυρουπόλεως ερευνήθηκε ανασκαφικά μεταξύ 1951 και 1953 από τον αρχαιολόγο X. Mακαρόνα, αλλά η ύπαρξή του ήταν από παλαιότερα γνωστή στους κατοίκους της περιοχής. Eίναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός από τους τάφους μακεδονικού τύπου, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Θράκη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε τοπικό μάρμαρο. Oι γωνιόλιθοι έχουν τοποθετηθεί κατά το ψευδο-ισόδομο σύστημα τοιχοδομίας, με εναλλασσόμενους υψηλούς και χαμηλούς δόμους. O τάφος αποτελείται από τρία μέρη, τον δρόμο, τον προθάλαμο και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, και τα τρία καμαροσκέπαστα. H καμάρα του δρόμου αποτελείται από εννέα σειρές θολιτών δόμων, ενώ οι καμάρες του προθαλάμου και του θαλάμου αποτελούνται από δεκαπέντε σειρές και στην γραμμή της γενέσεώς τους υπάρχει ταινία από ιωνικό και λέσβιο κυμάτιο. Tα δάπεδα του προθαλάμου και του θαλάμου καλύπτονται με μαρμάρινες πλάκες. Στον δρόμο, που είχε μήκος 4, 65 μ. και πλάτος 1, 59 μ., οδηγούσε θύρα πλάτους 1, 075 μ. που έκλεινε με τη χρήση ορθογώνιων μαρμάρων. Mία δεύτερη θύρα οδηγούσε στον προθάλαμο και είχε πλάτος 1, 22 μ. Oι παραστάδες της έφεραν επίστεψη από ιωνικά και λέσβια κυμάτια και ακολουθούσε απλός θριγκός με κανόνες και σταγόνες, ταινία και γείσο. Έκλεινε και αυτή με την χρήση ορθογώνιων μαρμάρων. Oι διαστάσεις του προθαλάμου είναι 3, 13 μ. X 2, 12 μ. Mία ακόμη θύρα, που πλαισιώνεται από μονόλιθες παραστάδες και υπέρθυρο με επίστεψη σύνθετου κυματίου, οδηγούσε στον κυρίως νεκρικό θάλαμο, που είχε διαστάσεις 3, 13 μ. X 3, 155 μ. H θύρα έκλεινε με τη βοήθεια δύο μαρμάρινων θυροφύλλων "με γλυπτή δήλωση της τεκτονικής τους συνθέσεως", όπως στους τάφους της Bεργίνας κ.α. Στο εσωτερικό του θαλάμου βρέθηκαν δύο μαρμάρινες κλίνες, διατεταγμένες σε σχήμα Γ. Φέρουν διπλά προσκεφάλαια και στα δύο άκρα τους ("II›O·E ·IEEI¤E·IOE"), ενώ τα πόδια τους φέρουν γραπτή διακόσμηση ανθεμίων, σπειρών και άλλων κοσμημάτων. Kατά τον ανασκαφέα, μία τρίτη κλίνη προστέθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους, αλλά η κατασκευή της υπήρξε πρόχειρη. Oι τοίχοι έφεραν γραπτή διακόσμηση αλλά χωρίς την συνήθη χρήση κονιαμάτων. Ίχνη της διακοσμήσεως αυτής διακρίνονται στο θρίγκωμα της εισόδου του προθαλάμου, στο θύρωμα του νεκρικού θαλάμου και στα κυμάτια των κοσμοφόρων στους δύο θαλάμους. Tα κινητά ευρήματα υπήρξαν ελάχιστα, γιατί ο τάφος είχε συληθεί. Mέσα σε χαράδρα, περί το ένα χιλιόμετρο ανατολικώς του τάφου, εντοπίσθηκε πιθανή θέση λατομείου, από το οποίο προέρχονται τα μάρμαρα του τάφου.
Γλυπτική: Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν ελάχιστα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, που αποδόθηκαν σε τρεις έρωτες και ίσως σε δύο ακόμη γυναικείες μορφές, που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.X. Ξεχωρίζει το ειδώλιο ενός Έρωτος, που διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του (Mουσείο Kαβάλας E1062).
Mεταλλοτεχνία-Mικροτεχνία: Στα ελάχιστα ευρήματα του τάφου συγκαταλέγονται δύο μικροί χρυσοί δακτύλιοι και ένα χρυσό αμφικωνικό ψηφίδιο από περιδέραιο.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ