gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΑΒΔΗΡΑ Αρχαία πόλη ΞΑΝΘΗ".


Αρχαιολογικοί χώροι (5)

Αρχαίες πόλεις

Αβδηρα

O αρχαιολογικός χώρος των Aβδήρων βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Mπουλούστρα, περί τα 7 χλμ. NA του σημερινού ομώνυμου χωριού. H ταύτιση της θέσεως του ακρωτηρίου Mπουλούστρα με τα αρχαία Αβδηρα ανάγεται ήδη στα τέλη του 19ου αιώνος και επιβεβαιώνεται τόσο από τα επιγραφικά όσο και από τα νομισματικά ευρήματα.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, το σημαντικότερο μνημείο της μακραίωνης ιστορίας καταλαμβάνει την περιοχή ανάμεσα στον παραθεριστικό οικισμό Αβδήρων και τον δρόμο προς το λιμάνι, στην νότια πλευρά του χωριού. Εδώ απλώνεται η Αρχαία Πόλη των Αβδήρων με τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο λόφος της Ακρόπολης και στα βόρεια της πόλης εκτείνεται το αρχαϊκό, κλασσικό και ελληνιστικό νεκροταφείο. Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή ξεκίνησε το 1950 από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη και οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τμήματος της αρχαίας πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Αρχαίες ακροπόλεις

Πολύστυλο (Αβδηρα)

Το "ΠΟΛΥΣΤΥΛΟΝ" η Βυζαντινή Ακρόπολη των Αβδήρων, που είναι γνωστή από τον Επίσκοπο της Δημήτριο (879 μ.Χ). , απλώνεται στο παραθαλάσσιο γήλοφο με το όνομα Μπολούστρα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Αρχαίο λιμάνι.
Πήρε το όνομα της από τους στύλους των Αρχαίων ερειπίων και υπήρξε αρκετά σημαντική οχυρωματική πόλη κυρίως κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο.
Ιδιαίτερα μεγάλη άνθιση γνώρισε σαν επισκοπή η οποία υπαγόταν στην Μητρόπολη Φιλίππων μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα όπως μαρτυρούν οι εκκλησιαστικές πηγές και οι Βυζαντινοί συγγραφείς.
Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων, ανέδειξαν τον επισκοπικό ναό , ένα μονόχωρο ναό, μια κοιμητηριακή Βασιλική εκτός των Βυζαντινών Τειχών, το λουτρό και μερικές οικίες.
Σήμερα ο χώρος του Πολύστυλου, όπου η ιστορία ανταμώνει το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού και χρωματίζεται από το πράσινο της Φύσης, συνθέτει ένα δελεαστικό τοπίο φυσικής ομορφιάς και σπάνιας ιστορικής αξίας που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αβδήρων


Αρχαία θέατρα

Αρχαίο θέατρο Αβδήρων

Το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων βρίσκεται ανάμεσα στον βόρειο και νότιο περίβολο της Αρχαίας πόλης, στην άκρη ενός μικρού λόφου. Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο του θεάτρου, που έγιναν το 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη, έφεραν στο φως ένα μικρό τμήμα από την υποθεμελίωση των εδωλίων και ένα τμήμα πήλινου αγωγού της ορχήστρας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη προσπάθεια για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη του θεάτρου. Η πιο σημαντική κίνηση δράσης , που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, είναι η σύσταση Συλλόγου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου (ΣΥ.Φ.Α.Θ.Α.), με πρωτοβουλία της Δημάρχου κ. Τσακίρη και την στήριξη όλων των τοπικών αρχών αλλά και πολλών αξιόλογων προσώπων από τον χώρο της Τέχνης και του Πνεύματος. Σκοπός του Συλλόγου, εκτός από την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου, είναι η ποιοτική μελέτη και διάδοση της θεατρικής ιδέας και παιδείας και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων Αρχαίου και Σύγχρονου Δράματος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων


Perseus Site Catalog

Abdera

Region: Thrace
Periods: Archaic, Classical, Roman, Byzantine, Geometric
Type: Fortified city
Summary: A coastal city on Cape Bulustra, E of Kavalla.

Physical Description:
  
The city had two harbors, the larger one protected by a mole and city fortification walls. The walls extended ca. 5.5 km and enclosed a city designed on the Hippodamian grid system in the 4th century B.C. Houses of the Hellenistic and Roman period survive, as do the theater, Roman baths and a terracotta figurine workshop. Byzantine fortifications have obscured earlier remains on the acropolis.
Description:
   Traditionally founded by Herakles, Abdera was in fact a 7th century B.C. colony of Klazomenai which was reestablished in the 6th century by Ionians refugees from Teos. It fell under Persian control in 490 B.C. and later became a member of the Delian League. Philip II conquered the city in ca. 350 B.C. and in 196 B.C. Rome declared it a free city. The city suffered two major destructions: in 376 B.C. at the hands of the Thracian tribe of the Triballi and in 170 B.C. by a Roman force. Abdera was famed for the beauty of its coinage and as the birthplace of Democritus and Protagoras. Although occupied into the Byzantine period it had lost all political importance during the Roman Imperial period.
Exploration:
   
Excavations began 1950 by D. Lazarides for the Greek Archaeological Service.

Donald R. Keller, ed.
This text is cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 15 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Ανασκαφές

Από τον Δ. Λαζαρίδη

Βιβλιογραφία: Αβδηρα & Δίκαια, Δ. Λαζαρίδης. 1971 Αθήνα

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ