gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΠΡΑΙΣΟΣ Αρχαία πόλη ΣΗΤΕΙΑ".


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαία πόλη Πραισού

  Η σημαντική αρχαία πόλη της Πραισού ήταν ο τόπος κατοικίας των Ετοκρητών (των αληθινών Κρητικών). Αυτοί οι άνθρωποι αποσύρθηκαν σ' αυτούς τους τρεις λόφους και συνέχισαν το δικό τους μινωικό πολιτισμό μετά την εισβολή των Δωριέων. Ερείπια μιας παλαιότερης και μίας νεότερης πόλης ανακαλύφθηκαν καθώς και σημαντικές πλάκες σε μινωική γλώσσα γραμμένη με ελληνικούς χαρακτήρες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκρυπτογράφηση της μινωικής γλώσσας. Η περιοχή ήταν ακατοίκητη όλη την περίοδο από τους Νεολιθικούς έως τους Ελληνιστικούς Χρόνους.
Η Πραισός κυριαρχούσε στην ανατολική πλευρά της Κρήτης και είχε δύο λιμάνια, ένα στη βόρεια ακτή (Ετιά - στο χώρο της Σητείας) και ένα άλλο, τις Στήλες στη νότια ακτή. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ναούς, σπίτια και τάφους αλλά λίγα απ' αυτά μπορείτε να δείτε στον αρχαιολογικό χώρο. Από την ακρόπολη, όπου παραμένουν ακόμα κάποια ερείπια, φαίνεται καθαρά το παλιό λιμάνι της Πραισού.
Η Πραισός ήταν σε συνεχή διαμάχη με τις ισχυρές πόλεις της Ιτάνου και της Ιεράπυτνας για τον έλεγχο του Ναού του Δικταίου Δία στο Παλαίκαστρο. Παρ' όλο που σε κάποιο χρονικό σημείο οι κάτοικοί της μοιράζονταν ακόμα και τα πολιτικά τους δικαιώματα μ' αυτούς της Ιεράπυτνας, η Πραισός καταστράφηκε από την Ιεράπυτνα γύρω στο 155 π.Χ. και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ. Οι κάτοικοι της Πραισού έφυγαν για την Ετιά, το λιμάνι τους στη βόρεια ακτή, και ίδρυσαν εκεί τη Νέα Πραισό.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


  Οι πρώτες ανασκαφές του χώρου έγιναν στα τέλη του 19ου αιώνα από τους Ιταλούς αρχαιολόγους Halbherr και Mariani. Στα 1901 ο διευθυντής της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής R.C. Bosanquet, άρχισε συστηματικές ανασκαφές. Η αρχαία πόλη της Πραισού απλώνεται πάνω σε τρείς λόφους-ακροπόλεις 1χλ.μ. βόρεια του χωριού Ν. Πραισός (Βαβέλοι).
  Η Ακρόπολη Α, η ψηλότερη, περιβαλλόταν από τείχος, ορατό σήμερα κυρίως στο ΒΑ τμήμα της. Εκεί ανεσκάφη ένα θαυμάσιο Ελληνιστικό κτίσμα, οικία πλούσιου ηγεμόνα ή δημόσιος ξενώνας.
  Η Ακρόπολη Γ ονομάστηκε «Λόφος-Βωμός» (Hill Altar), γιατί εκεί ανακαλύφθηκε βωμός θυσιών του 8ου - 7ου αιώνα π.Χ., με δύο επιγραφές σε Ετεοκρητική γλώσσα και άλλα ευρήματα όπως: ασπίδες, κράνη, θώρακες, κνημίδες, πήλινα και χάλκινα ειδώλια με σπουδαιότερο το πήλινο ειδώλιο λέοντος, συμβόλου της θεάς Ρέας . Από τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών είναι σειρά τεσσάρων θολωτών τάφων με πλούσια κτερίσματα .

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Σητείας


Ανασκαφές

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ