gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ Οικισμός ΚΑΛΥΜΝΟΣ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (5)

Αρχαία φρούρια

Καστρί

ΕΜΠΟΡΕΙΟΣ (Οικισμός) ΚΑΛΥΜΝΟΣ
  Στα ΒΑ του παραθαλάσσιου οικισμού του Εμπορειού και στους πρόποδες της επιβλητικής βόρειας οροσειράς, στο σημείο όπου συγκλίνουν οι ορεινοί όγκοι, βρίσκεται το Καστρί, ένα αρχαίο οχυρό. Αυτό καταλαμβάνει το χώρο ενός μικρού πλατώματος, υπερυψωμένου από το έδαφος.
  Το οχυρό προστατεύεται προς Νότον από ένα ισχυρό τείχος με δύο ορθογώνιους πύργους (σώζεται σε καλή κατάσταση ο ένας), ενώ από τον Βορρά από πανύψηλους γκρεμούς. Ένα στενό ανηφορικό μονοπάτι, παράλληλο με το τείχος, οδηγεί σε πύλη, που βρίσκεται κάτω από το σωζόμενο πύργο και στη συνέχεια στο εσωτερικό του οχυρού.
  Τα οικοδομήματα του εσωτερικού του Καστριού διατηρούνται σε κατάσταση θεμελίων. Τα θεμέλιά τους είναι σε ορισμένα σημεία λαξευμένα στο φυσικό βράχο. Οι τοιχοδομίες τους αποτελούνται από δουλεμένους ντόπιους λίθους, μικρότερους απ' αυτούς των πύργων και του τείχους.
  Στα ΒΑ του πρώτου πύργου υπάρχει ένα στενόμακρο οικοδόμημα, το οποίο, όπως δείχνει η εντός του βρισκόμενη βάση ελαιοπιεστηρίου με δύο κυκλικά τύμπανα, αποτελούσε ελαιοτριβείο. Η παρουσία της διπλής βάσης ελαιοπιεστηρίου αποτελεί μοναδική περίπτωση για την Κάλυμνο, καθώς τα άλλα εντοπισμένα παραδείγματα του νησιού φέρουν μόνο ένα κυκλικό τύμπανο.
  Σε απόσταση λίγων μέτρων ΝΑ του ελαιοτριβείου υπάρχουν δύο ερειπωμένες υδατοδεξαμενές, για την προμήθεια του απαραίτητου νερού στο οχυρό.
  Από τα λίγα δείγματα επιφανειακής κεραμικής και από τη μελέτη της τειχοδομίας του Καστριού, μπορούμε να το χρονολογήσουμε στα τέλη του 4ου - 3ου π.Χ. αιώνα. Επίσης στην πλαγιά, νότια του οχυρού, έχει εντοπιστεί και κεραμική του τέλους της Νεολιθικής Εποχής, που δείχνει τη διαχρονικότητα της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Αρχαίοι οικισμοί

Παλαιοχριστιανικός οικισμός Εμπορειού

  Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Εμπορειού αποτελεί τη βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Καλύμνου. Σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης υπάρχουν αρχαιολογικές ενδείξεις, που δείχνουν ότι κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους απλωνόταν εδώ ένας ακμαίος οικισμός, ο οποίος συνεχιζόταν και κάτω από τη θάλασσα, όπου τμήματα του καταβυθίστηκαν λόγω καθίζησης του εδάφους ή ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
  Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη δόμηση των τελευταίων χρόνων έχει καταστρέψει τα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του οικισμού. Έτσι σήμερα έχουν απομείνει λίγα τμήματα ερειπωμένων οικιών και θολαριών. Στο ανατολικό μέρος της παραλίας σώζονται τ' απομεινάρια ενός λουτρώνα (βλέπε παρακάτω), και η ΒΔ γωνία ενός μεγάλου οικοδομήματος, ίσως ναού, που δυστυχώς επιχώθηκε πρόσφατα. Τα θεμέλια από έναν άλλο παλαιοχριστιανικό ναό διακρίνονται κάτω από το νεότερο ναό του Αγίου Γεωργίου στη δυτική μεριά της παραλίας.
  Σε απόσταση τέλος 50 περίπου μέτρων βόρεια του λουτρώνα υπάρχει ένας κωνικός κύλινδρος ελαιοτριβείου και κομμάτια από τη σπασμένη λίθινη κυκλική γούρνα του.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Εργαστήρια

Ελαιοτριβείο

  Σε απόσταση 500 περίπου μέτρων ΒΔ του Καστριού βρίσκονται τα ερείπια ενός αρχαίου οικοδομήματος, σύγχρονου με το Καστρί, όπως φαίνεται από την όμοια τοιχοδομία του.
  Τη χρήση αυτή του οικοδομήματος δείχνουν μία λίθινη κυκλική βάση ελαιοπιεστηρίου και μία σπασμένη λίθινη βάση ή αντίβαρο ελαιοπιεστηρίου, που βρίσκονται δίπλα στον μοναδικό σωζόμενο τοίχο του. Πρόκειται λοιπόν για ελαιοτριβείο, το οποίο έμμεσα μας πληροφορεί ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε παραγωγή λαδιού στην αρχαιότητα, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Κτίρια

Λουτρώνας

  Ο ερειπωμένος παλαιοχριστιανικός λουτρώνας βρίσκεται, όπως είπαμε στο ανατολικό τμήμα της παραλίας και σε απόσταση 30 μ. από τη θάλασσα. Οι εξωτερικές διαστάσεις του είναι 12,20 - 8,60 μ.. Οι τοίχοι του, πάχους 0,70 ? 80 μ., διατηρούνται μέχρι ύψους 2,20 μ..
  Ο λουτρώνας είναι χωρισμένος εσωτερικά σε διαμερίσματα. Στα ανατολικά και στα δυτικά τα εκεί διαμερίσματα απολήγουν σε ημικυκλικές αψίδες.
  Δίπλα στην ανατολική πλευρά του οικοδομήματος υπάρχει ένα ερειπωμένο υπόγειο καμαροσκεπές δωμάτιο, βοηθητικό του λουτρώνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Ευρυόθολος

  Στα ΝΑ του λουτρώνα και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων απ' αυτόν, πάνω στην εκεί βραχώδη πλαγιά βρίσκεται ο Ευρυόθολος, ένα μεγάλο ακέραιο καμαροσκεπές κτίσμα, εξωτερικών διαστάσεων 10,05 x 6,75 μ.. Το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 4 μέτρα. Στο μέσο της νότιας στενής πλευράς του ανοίγεται είσοδος, πάνω από την οποία υπήρχε φεγγίτης. Η μεγάλη καμάρα του υποστηρίζεται από εσωτερικό ενισχυτικό τόξο.
  Ο Ευρυόθολος αποτελεί αυτόνομο οικοδόμημα, που στέκει μόνο του, σε σημείο που επιτρέπει τον οπτικό έλεγχο του θαλάσσιου χώρου και την οπτική επαφή με το φρούριο του Καστελλιού και με τους οχυρωμένους οικισμούς του Αγίου Κωνσταντίνου Τελένδου και της Γαλατιανής. Ίσως φτιάχτηκε λοιπόν ως φυλάκιο - παρατηρητήριο τον 7ο αιώνα, εποχή κατά την οποία η θάλασσα γίνεται φορέας συμφορών, λόγω των θαλάσσιων επιδρομών των Αράβων κατά των νησιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυμνίων


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ