gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ Κωμόπολη ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (8)

Perseus Site Catalog

Karphi

ΚΑΡΦΙ (Προϊστορικός οικισμός) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Region: Crete
Periods: Middle Bronze Age, Late Bronze Age, Dark Age, Geometric
Type: Settlement
Summary: An Early Iron Age Cretan refuge settlement with a temple and associated tombs.

Physical Description:
   
Located on the remote upper SE slope of a high peak at the N edge of the Lasithi plain, Karphi was a refuge settlement of ca. 150 rectangular adjoining rooms representing an unknown number of individual residences. The settlement was unwalled, but in a naturally defensible position with a stepped entrance at its steep N edge. At the center of the settlement a "Great House" has been identified by its superior construction and the number of finds of bronze artifacts. At the N edge of the settlement, along the cliff edge, is a shrine or temple identified on the basis of an interior altar and ledge for cult objects and finds of terracotta figurines. The figurines follow the earlier Minoan tradition of females in bell-skirts, up-raised arms, and crowns surmounted by birds and disks. Many stretches of the twisting passages through the settlement were paved in stone. Remains of the settlement extend E across the ridge top saddle that joins the Karphi peak to the summit of Mikre Koprana. Associated tholos tombs are located outside the settlement to the S.
Description:
    A Middle Bronze Age Minoan peak sanctuary was located on the summit of Karphi, but the settlement on the SE slopes was founded at the end of the Late Bronze Age. After two centuries of occupation the settlement was abandoned peacefully at ca. 900 B.C.
Exploration:
    Excavations in 1937-1939 by Pendlebury and the British School in Athens.

Donald R. Keller, ed.
This text is cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 1 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Αρχαίοι οικισμοί

Μινωικός οικισμός Πλάτης

ΠΛΑΤΗ (Χωριό) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Κατοικήθηκε την υστερομινωική εποχή μέχρι τους κλασσικούς χρόνους (ανασκαφές 1914).

Ιερά σπήλαια αρχαίων

Δικταίον Άντρον

ΔΙΚΤΑΙΟΝ ΑΝΤΡΟΝ (Αρχαίο ιερό) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
  Tο σπήλαιο του Ψυχρού αποτελεί πολύ σημαντικό λατρευτικό χώρο της μινωικής Κρήτης. Άλλωστε η χρήση των σπηλαίων ως κέντρων λατρείας ήταν από τα βασικά χαρακτηριστικά των θρησκευτικών αντιλήψεων των αρχαίων Κρητών. Η λατρεία αρχίζει μάλλον από την Πρωτομινωική περίοδο (2800-2300 π.Χ.) - αν και υπάρχουν στον προθάλαμο ίχνη παλαιότερης ανθρώπινης παρουσίας σ΄αυτό το σημείο, τα κυριότερα όμως ευρήματα είναι της Μεσομινωικής περιόδου (1800 π.Χ.) και μεταγενέστερα, διότι η διάρκεια χρήσης του είναι μακραίωνη. Συνεχίζεται αδιάκοπα ως τη Γεωμετρική (8ος αι.π.Χ.) και Ανατολίζουσα -Αρχαϊκή εποχή (7ος - 6ος αιώνας π.Χ.). Από τα ευρήματα φαίνεται ότι το σπήλαιο είχε επισκέπτες και κατά τη Ρωμαϊκή ακόμη περίοδο. Οι πιστοί αφιέρωναν πολλά αναθήματα, όπως ειδώλια πιστών, θεών, ζώων, διπλούς πελέκεις, όπλα κλπ. Οι ανασκαφείς και αρκετοί μελετητές ταυτίζουν το σπήλαιο Ψυχρού με το γνωστό Δικταίον Αντρον, όπου, σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς, γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας με τη βοήθεια της Αμάλθειας και των Κουρητών και το οποίο συνδέθηκε με ιστορίες όπως του μάντη Επιμενίδη που "κοιμήθηκε" εδώ ή με την ένωση Δία - Ευρώπης.
  Στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα κάτοικοι της περιοχής βρήκαν στο σπήλαιο αρχαιολογικά ευρήματα. Αυτά παρακίνησαν τον αρχαιολόγο Ιωσήφ Χατζηδάκη να το επισκεφτεί μαζί με τον Ιταλό F. Halbherr το 1886 και να διεξάγουν πρόχειρη ανασκαφική έρευνα. Ανάλογες έρευνες έκαναν ο A. Evans το 1897, ο J. Demargne και το 1899 ο G. Hogarth. Συστηματικές έρευνες δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Το σύνολο σχεδόν των ευρημάτων που προέκυψαν από λαθρανασκαφές και επίσημες ανασκαφές δημοσίευσε ο J. Boardman το 1961.
  Σε υψόμετρο 1.025 μ., ένα ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί σε ένα πλάτωμα, μπροστά στη στενή είσοδο του σπηλαίου. Δεξιά υπάρχει ένας προθάλαμος (42Χ19 μ.), στον οποίο υπήρχε βωμός ορθογώνιος ύψους 1μ., κτισμένος, με αργολιθοδομή. Σ΄αυτό το χώρο αποκαλύφθηκαν επίσης νεολιθικά όστρακα, πρωτομινωικές ταφές (2800-2200 π.Χ.) και αναθήματα της μεσομινωικής εποχής (2200-1550 π.Χ). Στο βορειότερο τμήμα του προθαλάμου αναπτύσσεται χαμηλός θάλαμος. Σ΄ αυτόν βρέθηκε ένας ακανόνιστος περίβολος με δάπεδο λιθόστρωτο σε ορισμένα μέρη, που σχημάτιζε ένα είδος τεμένους.
  Η μεγάλη αίθουσα (84Χ38μ.) είναι κατωφερής και στο βάθος αριστερά διανοίγεται μικρός θάλαμος, μία εσοχή του οποίου επιδεικνύεται ως το "λίκνον" του Δία. Δεξιά αναπτύσσεται μεγαλύτερος θάλαμος (25Χ12μ.) που χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο ένα από τα οποία υπάρχει μικρή λίμνη, ενώ στο άλλο υπάρχει ένας ιδιαίτερα εντυπωσιακός σταλακτίτης, "ο μανδύας του Διός". Στη μεγάλη αίθουσα είχαν αποτεθεί πάρα πολλά αναθήματα, κυρίως χάλκινα ειδώλια και ελάσματα, εγχειρίδια, αιχμές βελών και διπλοί πελέκεις.

Σπήλαιο Δικταίο Αντρο

  Το Ψυχρό ή Δικταίο ´Aντρο, στη βόρεια πλευρά του Όρους Δίκτη, είναι σύμφωνα με τη μυθολογία ο τόπος γέννησης του Δία. Μπορείτε να φτάσετε στην είσοδο της σπηλιάς ανηφορίζοντας με τα πόδια για 20 περίπου λεπτά ή με γαϊδουράκι. Απαραίτητο είναι να φοράτε παπούτσια που δε γλιστράνε. Για οδηγό μπορείτε να πάρετε κάποιο ντόπιο που θα σας νοικιάσει το γαϊδούρι του και θα σας ξεναγήσει στη σπηλιά με φακό. Μετά από 20 λεπτά περπάτημα σε ένα πετρώδες μονοπάτι θα φτάσετε στην είσοδο της σπηλιάς που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.025 μέτρων πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας και έχει πλάτος 14.8 μέτρα.
Η Σπηλιά του Ψυχρού απέκτησε μεγαλύτερη σημασία από το Σπήλαιο Τραπέζης (που επίσης βρίσκεται στο Οροπέδιο Λασιθίου) κατά τη διάρκεια της Προανακτορικής περιόδου (2000 - 1700 π.Χ.). Η φήμη του συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των Ελληνικών χρόνων (γύρω στο 700 π.Χ.) όταν έχασε τη σημασία του λόγω του Ιδαίου ´Aντρου στο Ρέθυμνο. Αρκετά μπρούτζινα αγαλματίδια, διπλοί πέλεκεις, δαχτυλίδια και καρφίτσες βρέθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλείου.
Η σπηλιά αποτελείται από δύο μέρη. Ο προθάλαμος είναι επίπεδος και έχει μήκος 42 μέτρα, πλάτος 19 μέτρα και ύψος 6.5 μέτρα. Εκεί βρισκόταν ένας βωμός και γύρω απ' αυτόν υπήρχαν τράπεζες προσφορών, γεγονός που δείχνει ότι η σπηλιά ήταν θρησκευτικό κέντρο από τη Μινωική περίοδο κι έπειτα. Το δεύτερο μέρος είναι η κύρια σπηλιά και κατηφορίζει προς τη λίμνη και τα τέσσερα διαμερίσματα στο τέλος της σπηλιάς.
Σύμφωνα με το μύθο, η Ρέα βρήκε καταφύγιο σ' αυτή τη σπηλιά και γέννησε το Δία επειδή ο πατέρας του ο Κρόνος είχε ορκιστεί ότι θα καταβρόχθιζε όλα τα παιδιά του για να διατηρήσει το βασίλειό του. Η Ρέα τον ξεγέλασε, δίνοντας του να καταπιεί μία πέτρα και αφήνοντας το Δία στο Δικταίο ´Aντρο. Εκεί ανατράφηκε από τη νύμφη-κατσίκα Αμάλθεια και προστατεύτηκε από τους Κουρήτες, που χτυπούσαν τις ασπίδες τους για να καλύψουν το κλάμα του μωρού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Προϊστορικοί οικισμοί

Μινωικός Οικισμός

ΚΑΡΦΙ (Προϊστορικός οικισμός) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
  Το Καρφί είναι η βουνοκορφή με τους τελευταίους μινωικούς οικισμούς. Η κορυφή Καρφί ήταν αρχικά ένα ιερό όπως η Μάζα. Όταν οι Δωριείς μετανάστευσαν στην Κρήτη, οι αληθινοί Μινωίτες (Ετεοκρήτες) κατέφυγαν στο βουνό αυτό κι έχτισαν ένα οικισμό στις πλαγιές του. Ο J.D.S. Pendlebury και η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή έκαναν συστηματικές ανασκαφές το 1930. Από τα χωριά τους, που βρίσκονταν σε μεγάλο υψόμετρο, οι Μινωίτες είχαν θέα στο Κρητικό Πέλαγος, την Κοιλάδα της Πεδιάδας και το Οροπέδιο του Λασιθίου. Αν και είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τα κτίρια και τους δρόμους της τοποθεσίας θα έχει όμως θαυμάσια θέα προς το Ηράκλειο, το Οροπέδιο Λασιθίου και το Όρος Δίκτη. Ένας τσιμεντένιος στύλος στην κορυφή σημειώνει την τοποθεσία. Ο οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κορυφές και πάνω στην βορειοανατολική πλευρά του Καρφιού. Ο μινωικός οικισμός επέζησε ανέπαφος εδώ για 400 περίπου χρόνια μετά την κατάκτηση της Κνωσού. Αρκετά λαμπρά θρησκευτικά αγαλματίδια έχουν βρεθεί εδώ, συμπεριλαμβανόμενης και της κυλινδρικά περιζωσμένης θεότητας με τα υψωμένα χέρια σε στάση προσευχής που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ηρακλείου (Αίθουσα 11).

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Σπήλαια

Σπήλαιο Τράπεζας

ΤΖΕΡΜΙΑΔΟ (Κωμόπολη) ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
  Η σπηλιά Τράπεζας απέχει 10 λεπτά με τα πόδια από το δρόμο που περιτριγυρίζει το Οροπέδιο Λασιθίου. Το μονοπάτι είναι στα ανατολικά του χωριού Τζερμιάδο, έξω από τον κεντρικό δρόμο. Η σπηλιά ήταν τόπος λατρείας κατά τους Νεολιθικούς, Μινωικούς, Ελληνιστικούς και Βυζαντινούς Χρόνους. Η σημασία πάντως της σπηλιάς μειώθηκε όταν το Δικταίο Αντρο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας κατά τη διάρκεια της Προανακτορικής Περιόδου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ