gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΑΞΙΟΣ Ποταμός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


Βιότοποι (5)

Natura 2000(SCI)

Δέλτα Αξιού

Natura 2000 (SPA)

Δέλτα Αξιού

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Δέλτα Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα

Σελίδες επίσημες

Υγροβιότοπος Δέλτα Αξιού

  Στην περιοχή του Δέλτα του Αξιού συναντώνται περισσότερα από 500 φυτικά είδη, τα οποία διατάσσονται σε ζώνες βλάστησης, οι οποίες είναι:
  1. Αλοφυτική Βλάστηση (Therosalicornietalia). Η ζώνη αυτή βρίσκεται σε περιοχές με υψηλή αλατότητα εδάφους, όπως είναι τα χαμηλότερα σημεία των εκβολών. Ορισμένα από τα είδη που ευδοκιμούν είναι τα Hordeum sp., Limonium gmelinni, Salicornia europea, κ.ά.
  2. Θαμνώνες με Tamarix (Tamaricetalia). Βρίσκεται εσωτερικά της προηγούμενης ζώνης, όπου τα εδάφη έχουν σαφώς λιγότερη αλατότητα. Κυρίως περιλαμβάνει τα είδη Cynodon dactylon, Tamarix sp., κ.ά.
  3. Λειμώνες με Juncus (Juncetalia). Εμφανίζεται σε υγρά εδάφη όπου κυριαρχούν τα βούρλα (Juncus acutus).
  4. Καλαμιώνες (Phragmitetea). Υπάρχουν κυρίως στις όχθες των ποταμών με είδη όπως τα Bolbodchoenus maritimus, Butomus umbellatus, Phragmites australis, Typha latifolia κ.ά.
  5. Βλάστηση υδροφύτων. Μπορεί να είναι υποβρύχια ή στην επιφάνεια των υδάτων με είδη όπως τα Ceratophyllum sp., Lemna sp., Potamogeton sp., κ.ά..
  6. Παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση. Αναπτύσσεται κυρίως στις όχθες καθώς και στις νησίδες των ποταμών. Τα είδη που απαντούν είναι: Alnus glutinosa (Σκλήθρο), Populus alba, Populus nigra (Λεύκα), Salix alba (Ιτιά), κ.ά.
Ιχθυοπανίδα
  Ο αριθμός των ειδών των ιχθύων που βρίσκονται στον Αξιό ποταμό είναι περί τα 33, τα οποία ανήκουν στις παρακάτω οικογένειες: Πέστροφα (Salmonidae), Κυπρίνος Πεταλούδα (Cyprinidae), Βελονίτσα (Cobitidae), Γουλιανός (Siluridae), Αγκαθερό (Gasterosteidae), Πέρκα (Percidae), Περκί (Centrarchidae), Γοβιός (Cobiidae), Χέλι (Anguillidae), Κουνουπόψαρο (Poecillidae).
Ορνιθοπανίδα
  Στον υγροβιότοπο του Δέλτα του Αξιού έχουν παρατηρηθεί περί τα 215 είδη πουλιών από τα οποία τα 39 περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδος. Ορισμένα από τα είδη που απαντούν είναι τα Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutus), Κορμοράνος (Phalacrocorax cardo), Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), Πελαργός (Ciconia ciconia), Φοινικόπτερο (Phoenicopterus rubber), Φιδαετός (Circaetus gallicus), Γερακίνα (Buteo buteo), Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo), Καστανολαίμης (Saxicola rubetra), Κίσσα (Garrulus glandarius), κ.α.
Θηλαστικά
  Έχουν αναφερθεί 17 είδη θηλαστικών μερικά από τα οποία είναι ο Αγριόγατος (Felis silvestris), ο Ασβός (Meles meles), το Τσακάλι (Canis aureus), ο Μυοκάστορας (Myocastor corpus), κ.ά.
Αμφίβια και Ερπετά
  Στον υγροβιότοπο φιλοξενούνται ορισμένα είδη αμφιβίων, όπως Βατράχια (Rana sp.) και Φρύνοι (Bufo sp.), καθώς και ερπετά όπως η Σαύρα (Lacerta viridis) και το Νερόφιδο (Natrix natrix).
Προστασία
  Το Δέλτα του Αξιού, που είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους στην Ελλάδα, προστατεύεται από πλήθος διεθνών συμβάσεων, μεταξύ των οποίων είναι η σύμβαση Ramsar, η σύμβαση της Βέρνης, της Βαρκελώνης και η οδηγία 79/409 της Ε.Ε.. Ακόμη αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων και εντάσσεται στο κοινοτικό δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αξιού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ