gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΘΥΑΜΙΣ Ποταμός ΗΠΕΙΡΟΣ".


Βιότοποι (4)

Natura 2000(SCI)

Στενά Κάλαμα

Natura 2000 (SPA)

Υγρότοπος εκβολών (Δέλτα) Καλαμά

Ο ποταμός Καλαμάς δημιούργησε στη διάρκεια των αιώνων το δέλτα που ορίζεται περίπου από το τρίγωνο Ηγουμενίτσα Ράγιο Σαγιάδα.
Τα σημερινά βουνά και οι λόφοι που βρίσκονται μέσα στην πεδιάδα, κάποτε ήταν νησιά αλλά σιγά σιγά με τις προσχώσεις η περιοχή μεταβλήθηκε σε βάλτο και στην δεκαετία του 1960 με τα μεγάλα αποστραγγιστικά έργα και κυρίως την αλλαγή της κοίτης του ποταμού, δημιουργήθηκε η σημερινή πεδιάδα.
Σήμερα ο Καλαμάς εκβάλει βόρεια του βουνού της Σκουπίτσας (Μαυρονόρος) και νότια του λόφου της Μαστιλίτσας (Μασκελινίτσας). Εχει δημιουργήσει ένα νέο δέλτα με τις προσχώσεις του που συνεχώς επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό.
Μπορούμε να το επισκεφτούμε από την Ηγουμενίτσα πηγαίνοντας προς τη Σαγιάδα.
Στο χωριό Ράγιο, πρίν από το φράγμα, στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο.
Μόλις δούμε αριστερά μας την υπερυψωμένη γέφυρα του Καλαμά, που είναι και η τελευταία, την περνάμε, και στρίβοντας αριστερά πορευόμαστε ώσπου να τελειώσει ο χωματόδρομος.
Συνεχίζουμε με τα πόδια ως που να φτάσουμε στο σημείο που το ποτάμι ενώνει με τη θάλασσα.
Η κοίτες του ποταμού είναι γεμάτες από πλατάνια που παραχωρούν τη θέση τους στα αρμυρίκια. Κοπάδια με άγρια άλογα είναι η ευχάριστη έκπληξη που μας επιφυλάσει το δέλτα. Για να επισκεφτούμε τα νησάκια μέσα στο δέλτα και να παρατηρήσουμε τα χιλιάδες πουλιά που φωλιάζουν στον υγρότοπο, θα πρέπει να πάμε με καϊκι από τη γειτονική Σαγιάδα. Μπορούμε να πλεύσουμε ως την τελευταία γέφυρα, και η διαδρομή είναι μαγευτική!

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Θεσπρωτίας


Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ