gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΕΧΑΙΝΑ Κωμόπολη ΗΛΕΙΑ" .


Βιότοποι (1)

Σελίδες επίσημες

Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

ΑΡΕΤΗ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
  Η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου οριοθετείται βόρεια από τον Πατραϊκό Κόλπο και το ακρωτήριο Αραξος, νότια από την περιοχή Λεχαινών - Αρετής, ανατολικά από το όρος Σκολλίς, ενώ δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος (Κυλλήνιος Κόλπος). Ευρύτερα της περιοχής της λιμνοθάλασσας βρίσκονται : η λίμνη Πρόκοπος, το έλος Λάμιας και το δάσος Στροφυλιάς. Είναι ιδιοκτησία του δημοσίου και ανήκει διοικητικά στο νομό Ηλείας.
  Αποτελεί έναν σημαντικό υγρότοπο, στον οποίο πραγματοποιείται καλλιέργεια εκτατικής μορφής δηλ. λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο. Η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της λιμνοθάλασσας παραλία Κοτυχίου αποτελεί σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας - Caretta caretta και της αναπαραγωγής υδρόβιων πτηνών εκ των οποίων άλλα ζουν όλη την διάρκεια του χρόνου στην περιοχή και άλλα απλώς μεταναστεύουν και αναπαράγονται εκεί. Για την ιχθυοπανίδα αποτελεί τόπο μετανάστευσης και διαβίωσης των ιχθύων (αναδρομικά είδη) μέχρι την περίοδο έναρξης της αναπαραγωγικής διαδικασίας όπου μεταναστεύουν στην θάλασσα (ευρύαλα και ευρύθερμα είδη).
  Αποτελεί τυπική μεσογειακή λιμνοθάλασσα και διαχωρίζεται από τη θάλασσα με στενή αμμολωρίδα μήκους περίπου 4,5 km- και 30 μέτρα και ύψους από τη θάλασσα περίπου 3 m. Εχει διαστάσεις κατά τους δύο άξονες της περίπου 4,5 km (ΒΑ-ΝΔ) και 1,8 km (ΒΔ-ΝΑ) με μέσο βάθος περίπου 40cm. Η έκταση της λιμνοθάλασσας κυμαίνεται περίπου από 7.100 έως 8.500 στρέμματα. (Σύμφωνα με στοιχεία από την Δημοσυνεταιριστική επιχείρηση η έκταση σύμφωνα με αεροφωτογραφία ΓΥΣ 1986 είναι 7.357 στρέμματα).
  Η λιμνοθάλασσα είναι αποδέκτης των νερών εννέα χειμάρρων όπου την εμπλουτίζουν με γλυκό νερό. Οι παραπάνω εννέα χείμαρροι είναι αποδέκτες των νερών της λεκάνης απορροής που ορίζεται από τις περιοχές Μανολάδας - Πολυλόφου - Μιχότου - Τεχνητής Λίμνης Πηνειού - Τραγανού - Λεχαινών. Η τροφοδοσία των νερών αυτών γίνεται από πηγές, επιφανειακές απορροές των λεκανών μετά από βροχοπτώσεις, και νερά από τα κανάλια στράγγισης και υπερχείλισης του αρδευτικού δικτύου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ